Ezt a megállapítást tette egy nyolchetes felmérés, mely során 26 óvoda gyerekeinek gyümölcs- és zöldségfogyasztását vizsgálták, miután játékokkal, foglalkozásokkal népszerűsítsék az egészséges táplálkozást.

A tanulmányról a Nutrition & Dietetics című folyóirat legfrissebb száma számol be.

„A program keretében a gyerekek zöldségmagot vetettek, gyümölcs- és zöldségkóstoláson vettek részt, zöldséglevest főztek, és Popey-es mesét néztek. A szülőknek pedig levelet küldtünk, amiben tanácsokkal láttuk el arról, hogy hogyan vehetik rá gyermeküket a zöldség- gyümölcsfogyasztásra. Az óvónők a gyerekekkel együtt étkeztek, hogy példát mutassanak az egészséges táplálkozásról” – mondta el a lap sajtótájékoztatóján a tanulmányt vezető Chutima Sirikulchayanonta professzor , a bangkoki Mahidol Egyetem kutatója.

A program végére a gyerekek zöldségfogyasztása megkétszereződött, és az általuk ismert zöldségek száma kettőről négyre nőtt. A szülők pedig arról számoltak be, hogy csemetéjük többet beszél a zöldségekről, és büszke, hogy ő már evett olyat az óvodában.


Íme, néhány további tipp:

· Üljünk le gyermekünk mellé, és együtt falatozzunk az egészséges ételekből!

· Ha bevonjunk a gyermeket az ételkészítésbe, megtanulja az élelmiszerek nevét, színét, és ez a kéz-szem koordinációját is fejleszti.

A táplálkozási szokások kora-gyermekkorban alakulnak ki, ezért fontos, hogy már egész kicsi korban az egészséges ételek felé terelgessük őket. Később ez jótékony hatással lesz az egészségükre, tanácsolja Sirikulchayanonta.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!