A görögben a phyton szó növényt jelent, így alakult ki a fitoterápia elnevezés.

A fitoterápia során erős és gyenge hatású növények hatóanyagait is alkalmazzák, míg az erősebb növények csoportjába tartozik a gyűszűvirág, vagy más néven digitális, a gyenge hatóanyagok közé tartozik a kamilla. A gyűszűvirágból nyert hatóanyagot pl. szívbetegségeknél alkalmazzák, ám mivel ez a növény akár mérgező is lehet, így csak orvosi célzattal használják. A fitoterápiában a gyógynövények virágát, szárát, és termését is felhasználják, de akár a növény gyökere is szolgálhat alapanyagként.

Mivel itt egy természetes gyógymódról van, szó a különböző növényi részeket semmilyen kémia szerrel nem kezelik, és nem vetik alá különböző kémia eljárásnak sem.

A fitoterápia már régen is ismeretes volt, sumér ékírásos emlékek is bizonyítják gyógyító hatását. Az első gyógynövényes receptkönyv Kínából került elő, amelyet Kr. Előtti negyedik évezredben írtak. Manapság ismét a figyelem középpontjába került a fitoterápia, hiszen egyre többen használnak gyógynövényes főzetet az otthoni kúráknál, és a gyógyszeripar is egyre több természetes hatóanyagú kenőcsöt, és terméket dob piacra.

Az egyik legismertebb fitoterpáia a gyógyteák használata, amely otthoni kúráknál is alkalmazható. Ám a gyógyteákat is óvatosan kell alkalmazni, mert pl. egy ártatlan kamillatea túladagolás is okozhat nyálkahártya kiszáradást, vagy hasmenést.

Ha gyógyteát szeretnénk főzni, lehetőleg egyszerre maximum 2-3 gyógynövényt keverjünk össze, majd ezt a keveréket főzzük meg méghozzá úgy, hogy egy deci forró vízhez adjunk 1 kanálnyi keveréket. A gyógyteáét fedjük le, majd hagyjuk állni kb. 10 percig, ezután szűrjük le és kortyonként fogyasszuk el.

Az erős hatású gyógynövényeket legtöbbször csak gyógyszerek készítésénél használják, ilyen a már említett gyűszűvirág is, míg a gyenge hatású növényeket, mi magunk is beszerezhetjük gyógynövény boltokban. A gyenge hatású növényi részeket, hosszabb ideig is alkalmazhatjuk kúraszerűen, de fontos hogy háromhavonta mindig tartsunk egy szünetet.


Vannak olyan gyenge hatású gyógynövények, amelyek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, ám túladagolásuk veszélyes is lehet, ilyen pl. a fehér fagyöngy, amelyet magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen is használják, ám mivel egy mérgező növény, leginkább csak orvosi felügyelet mellett javallott.

Épp ezért mielőtt valaki egy betegséget fitoterápiás módszerekkel szeretne gyógyítani otthon saját maga, okvetlenül kérje ki egy orvos, vagy Fitoterapeuta véleményét.

A gyógynövények hatóanyagait nem csak tea formájában vihetjük be a szervezetbe, hanem borogatás, pakolás vagy inhalálás és gyógynövényes fürdő által is.

A gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben számtalan betegségre kínálnak előre bekevert speciális gyógyteákat és készítményeket, amelyek sokkal biztonságosabbak mintha mi magunk készítjük el ezeket otthon. Legyen szó egy megfázásról, egy székrekedésről, vagy álmatlanságról a fitoterápia minden esetben segítségünkre lesz.

Címkék: fitoterápia jelentése, alkalmazása, gyógynövény, gyógytea

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!