hétfő, 01 május 2017

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta

(18 foknál lejjebb nem ment a hőmérséklet a szobában úgy, hogy nyitva volt az ablak). Nagyon el voltunk keseredve. Idén már 4 virágszár jön rajta. Emeletes házban lakunk (nagy terasszal). Garázsban, folyosón félhomály van. Jelenleg még a teraszon tartjuk. Mit tegyek, hogy a bimbók ki is nyíljanak? (naponta pár órát behozom szoktatni a szobába). Nagyon bízok benne, hogy megtaláljuk a módját és újra megajándékoz szépséges virágaival. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

válasz:llyen körülmények között ezt a fajta orchideát tartani nem lehet, ill. csak kudarccal. Lepkeorchideával próbálkozzon, az való ilyen lakásba, ráadásul az egész évben virágozhat, s nem kevésbé szép.

Esetleg, ha segítség, egy nem profi orchideástól. A mi cimbink, amit anno Borzsák András növényeiből vettünk egy klubnapon, 2. éve van nálunk.  Nyáron kint van az udvaron, egész október végéig, utána anyukámnál telel kb. 14-18 fok van maximum nála az egyik szobában, és hatalmas fényözön, az egész fal végig ablak. Amikor behoztuk most az udvarról, előző évben is már volt rajta virágszár, igaz csak 1, de ez kivirágzott, és egész karácsonyi időszakban virágban volt. Én a saját lakásomban nem merném Őt tartani, mert nálunk 18 fok van minimum, de inkább 20 is.

Körül kellene nézni a kedves érdeklődőnek nem talál-e hűvösebb lépcsőházat a környéken, vagy esetleg munkahely lépcsőház, ahol a hőmérséklet és a fény is megfelelő. Szerintem máshogy megint nem fog virágozni.

Vannak olyan korán virágzó hibridek, amelyek ekkorra már virítanak, s a teraszon még sokáig kint lehet tartani őket.
Amúgy inkább elviselnek gyenge, rövidebb idejű fagyot is(Persze ez sem optimális!), mint a benti klímát. Nekem is van egy, amely már most szirmot bontott, de jobb években már sokkal előbb.
Igaz ez mini méretű és zöldes virágú, de léteznek színesebb fajták is.
Persze azt nem tudom, hogy a virágok mennyire bírják a meleg, száraz és fény nélküli lakást, ha már végképp be kell vinni őket. Még a vágott virág is inkább hűvösen tart sokáig.
Egy "ős orchideás" barátom - annó - egy szobában 16 fokot tartott a cimbik kedvéért.

Egy biztos: ezek nagy fényigényű, hideget-hűvöset és állandó nedvességet kedvelő virágok

Berecz J. Magyar Orchidea Társaság

Kapcsolódó cikk: Orchidea ABC >>>>>>>

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...

Füvesítés magról vagy gyeptégláról?

Egy nagyobb felületű füvesítéskor felmerül a kérdés melyik éri meg jobban a fűmagvetés vagy a gyeptégla. Bővebben...

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

Orchidea átültetése

Tisztelt Orchidea szakértő! Tavaly kezdtem az orchideát megszeretni, féltem tőle. Nagyon bevált nálunk szeretik a helyüket. kérdésem: szerintem kicsi a cserép, mert már csak a gyökerük van benne és több szárról hajt gyönyörű virágzó hajtásokat. Bővebben...

A kávécserje gondozása

A kávét mindenki ismeri, a legtöbben naponta fogyasztjuk is a belőle készült italt. De a kávécserjét, mint dísznövényt, már kevesen ismerik, pedig kevés gonddal tartható szobai dísznövény.

Bővebben...

Citrom itt is ott is!

A citrom az egyik legismertebb gyümölcsünk, amely számtalan módón felhasználható. Összegyűjtöttük a citrom 1x1-et! Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A palántanevelés módjai és praktikái

Amikor egy növényt magról szeretnénk szaporítani, a magvetés után a kész kifejlett palántákat fogjuk kiültetni a szabadba.

Bővebben...

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Aloe vera ital több mint 200 összetevőt tartalmazz!

Az aloe vera már nálunk is csodanövényként van számon tartva, ám az aloe vera ital még nem túl elterjedt hazánkban. Ismerjük meg az aloe ital gyógyító képességét.

Bővebben...

Az aloe vera növényt már az ősidők óta használták!

Az aloe vera növényt már az ősidők óta a természet legnagyobb ajándékaként tartják számon  több kultúrában. Az egyik közismert elnevezése: Gyógyító növény.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!