A virágzáshoz többek között nitrogénre, foszforra, káliumra is szüksége van a növénynek, de emellett fontos kis mennyiségben a bór, magnézium, vas és a kén is.

 

Ezek pótlása már szinte az első hónap után esedékes, így muskátlival együtt jó, ha megvásároljuk a tápoldatot is. Ha trágyázni szeretnénk a muskátlit, választhatunk a szilárd illetve a vízben oldódó folyékony trágya mellett. A csomagolás mindkét esetben elolvashatjuk az úgynevezett N:P:K arányt, amely megmutatja, hogy az egyes tápanyagokból hány százalék áll a rendelkezésünkre.

A tápsók ma már nem olyan kedveltek, mint egykor voltak, ám még is kapható néhány mezőgazdasági boltban. Ezek is a műtrágyák csoportjába tartoznak,akár csak a folyékony tápoldatok, csak itt a tápanyagok sók formájában találhatók meg. Ezek a muskátli számára közvetlenül felvehető tápanyagot biztosítanak, ám ha nem jól keverjük, el a vízben könnyen kiégeti a növényt.


De a műtrágyák csoportjába sorolhatók a táprudak is, amelyeket csak le kell szúrni a földbe és az öntözés hatására kioldódnak a tápanyagok. Ezeket a különböző műtrágyákat nem csak a lakásban vagy az erkélyen érdemes adni a muskátlinak, de a kertben levő növényeknek is adhatjuk.

A szerves trágyák, mint az istálló vagy marhatrágya is alkalmazható a kertben bár ezeknek a lebomlási ideje lassabb, mint a műtrágyáké, és gyakran nem is tartalmaznak minden fontos hatóanyagot a muskátli számára. Ám kora tavasszal vagy késő ősszel a kertbe ültetendő muskátli számára ideális választás lehet talajjavítás céljából.


Már az ültetésnél érdemes a földhöz adalékot adni ez lehet egy jó minőségű komposzt, vagy humusz, de keverhetünk némi tárgyát is a föld mellé.10 liter földhöz maximum 70 gr szerves trágyát adjunk, de a csomagoláson is fel van tüntetve a keverési arány.


Ültetés után már az első hónapban elkezdhetjük a tápanyagok pótlását, ám fontos hogy ez se vigyük túlzásba. elég az öntözővízhez hetente egy kupak tápoldatot adni, vagy leszúrni havonta pár táprudat a növény mellé, így egész nyáron át kiegyensúlyozott lesz a növények a tápanyagok utánpótlása.

A kertbe ültetett muskátlik számára jobb a folyékony tápoldat, mert a táprudakat, vagy a granulátumos tápokat az eső hamar kimossa.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!