A futórózsák bár csak egyszer virágoznak nyáron, látványuk lenyűgöző. Hosszú vékony ágaik miatt ideálisak lehetnek pergolák és rácsok befuttatására is, de lugas vagy falak takarására is érdemes őket ültetni kertünkben.

A futórózsák legszebben az előző évi hajtásokról tudnak virágot hozni, de ha a metszést nem ejtjük meg, egy kusza összevissza növő futórózsát kapunk pár éven belül. Az ültetés utáni első két-három évben még nem szükséges a futórózsát metszeni, kivéve, ha a növényen beteg vagy sérült ágakat találunk.

Soha ne metsszük túl mélyen a növényt, hiszen ha tövig visszavágjuk a hajtásokat, jövőre ott már nem tud új hajtást fejleszteni a növény.

1. lépés: A virágzást követően ágvágóval vágjuk ki a legöregebb, legfásabb szárak egyharmadát a talaj szintjéig, és a sérült vagy beteg hajtásokat egészen tövig. Ezzel máris új hajtások növekedésére serkentjük a futórózsánkat.

2. lépés: A megmaradó szárakon vágjuk vissza minden nem virágzó oldalágat, kb. 2-4 levélnyire a főágtól, így a következő évben már ezek is virágot fognak hozni. Ezután vágjunk vissza minden olyan oldalirányú ágat, amely kinőtte a növények szánt helyet, így formázni is tudjuk a futórózsát.


3. lépés: Vágjuk le az összes elvirágzott oldalágat, kb. 2,5 cm.-re a főágtól, úgy hogy ne maradjon kettőnél több levél.

4. lépés: A tőből eredő összes új hajtást kötözzük fel műanyag bevonatú fém dróttal, vízszintes irányba, ez elősegíti a virágzást.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!