A népes családtagokra egyaránt jellemző az ötszirmú virág, és a boglárkához hasonlító levélzet.

 

Ismerkedjünk meg néhány családtaggal:

 

A pompás gólyaorr (Geranium magnificum) egy 40-60 cm magasra megnövő erőteljes felépítésű növény. Nagy kékeslila virágai júniustól július végig nyílnak.

 

A nagyvirágú gólyaorr (Geranium himalayense) 30-60 cm magasra megnövő dísznövény, amely májusban kezd el virágozni, és egészen július elejéig pompázik kék árnyalatú virágaival.

 

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) 20-30 cm-es növény, amely fehéres rózsaszínes virágaival díszít májustól egészen július közepéig.

 

Az örmény gólyaorr (Geranium psilostemon) szinte a legmagasabb a családban, hiszen akár 80-100 cm magasra is megnőhet, és a kárminvörös különlegesen szép virágok a nyár közepén nyílnak.


 

A piros gólyaorr (Geranium sanguineum) 30-40 cm magas, és bár a neve piros gólyaorr, a virágok feltűnő élénk rózsaszín lilás színűek. A virágok a nyár közepétől egészen augusztus végéig virágoznak.

 

Végül a dalmát gólyaorr (Geranium cinereum) amely mindössze 10-15 magasra nő meg, és a nyár közepétől bontogatja apró kis rózsaszín virágszirmait.


 

A gólyaorr népes színes családtagjait a kert bármely részébe ültethetjük, hiszen a legkisebbtől a legnagyobbik megtaláljuk a számunkra ideális fajtát.

 

A kisebb fajtákat ültethetjük csoportosan, akár szegélynövénynek, de vegyes virágágyásokba vagy balkonládába is ideális választás. Az illatos és a nagyvirágú gólyaorr kúszó növény lévén akár talajtakaróként is ültethető, virágzás idején olyan lesz akár egy virágszőnyeg. A dalmát gólyaorr, vagy a hamuszürke fajta sziklakertben is jól érzi magát, más évelő növények társaságában.


 

De természetest hatást keltenek más évelőkkel is pl. jól mutatnak egymás mellett a páfránnyal, az árnyliliommal, vagy néhány fűfélével. Ez az igen egyszerűen gondozható évelő dísznövény kedveli a napfényes és a félárnyékos helyeket, de fontos számára a tápanyagban gazdag talaj a dús virágzáshoz. Ha még nincs a kertünkben gólyaorr, tavasszal keresünk fel egy közeli kertészetet és vásároljunk cserepes palántákat.


Kora ősszel, vagy kora tavasszal ültessünk el kertünkbe a fiatal növényeket, vagy ha ajándékba kaptunk egy nagyobb gólyaorr tövet érdemes egy késsel szétválasztani a tövet és úgy elültetni. A töveket tápanyag dús morzsalékos talajba ültessük egymástól kb.45-55 cm távolságra. Végül jó alaposan öntözzük be a talajt a növény körül, és a gyökeresedés valamint a hajtások megindulásáig tartsuk nedvesen a talajt körülötte.

 

Amíg a növény teljesen be nem futja a területet, addig érdemes rendszeresen gyomlálni, és kapával meglazítani a körülötte a földet.

 

Ősszel a virágzás végén kézzel érdemes begyűjteni a magokat, amelyeket tavasszal cserépbe vetve előnevelhetünk. A virágzás végén vágjuk vissza a növényeket, így jövőre újabb virágzásra serkentjük a töveket.

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!