Nézzük mire lesz szükségünk: egy csomag törpe sima vagy telt virágú napraforgómag, cserép vagy nagyméretű balkonláda, jó minőségű laza virágföld.

Mivel itt a virágföld mennyisége kevés, érdemes már az ültetésnél egy kevés műtrágyát a földhöz keverni, majd amikor a növények már kezdenek virágot hozni, tápoldattal, heti rendszerességgel öntözni kell őket. A magokat vethetjük közvetlenül a balkonládába, vagy cserépbe, de akár előnevelhetjük a palántákat is.

Mint a nevük is mutatják, a napraforgók imádják a nyári napsütést, ám a napos helyen, ha cserépben vagy ládában neveljük őket, érdemes akár naponta kétszer is meglocsolni a földet a nyári időszakban!


A napraforgós balkonládát úgy helyezzük el hogy szemből lássuk őket, hiszen a virágfejek állandóan a nap felé fognak fordulni, így hátulról nem nyújtanak túl impozáns látványt ezek az edények. A déli fekvésű erkélyeken érdemes a házfal elé helyezni az edényeket, így a teraszon üldögélve szemből is nézhetjük a színpompás virágokat.

A közepes méretű napraforgókat dézsába is ültethetjük, csoportosan kiültetve páratlan látványt nyújtanak a kertben. A napraforgó mellé amely felfelé törekszik, ültessünk kisebb elterülő habitusú egynyári és évelő növényeket, mint pl. a lobélia, petúnia, vagy a vasfű, illetve az illatos ternye is ideális társ lehet.


A nagyméretű edényeknél gondoskodjunk vízelvezető nyílásról, mert a pangó víz könnyen tönkre teheti a napraforgókat.

Ha már lekéstük a tavaszi magvetést keressünk fel egy közeli kertészetet, és vásároljunk törpe vagy telt virágú cserepes napraforgót, amely ugyan drágább, mint a virágmag, de így azonnal virágzó növény kerül a kertbe.

A napraforgó nem csak gyönyörű színfoltot ad az erkélynek, vagy terasznak, de sok hasznos rovart is kertünkbe csalogat, hiszen feltűnő nap sárga színe már messziről látszik.

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent Napraforgók című könyv alapján készült.

A könyv megvásárolható itt >>>>>>

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!