A kertben számtalan levéltetű, hernyó, csiga és más olyan állat él, amely károsítja a zöldségeket és más növényt a kertben, így gyakran az egész termést képesek elpusztítani. A legtöbb kertbarátnak ilyenkor rögtön a vegyszeres védekezés jut az eszébe, pedig a jól felépített kert képes saját magát megvédeni ezektől a kártékony állatoktól!

Az első lépés hogy növényeinket erősítsük meg, mert így saját maguk is ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel szemben. Az ellenálló képességet úgy lehet fokozni, hogy a talajon keresztül kellő mennyiségű tápanyagot, és minden olyan szükséges nyomelemet és ásványi anyagot juttatunk a növényhez, amelyekre szüksége van a fejlődéshez. A jó talaj, a megfelelő fény és hőmérséklet, a rendszeres öntözés, és trágyázás mind erősíti a növényt.

Vannak növények, amely akár csak mi emberek kedvelik egymás társaságát, míg néhány növény egyenesen utálja egymást a kertben! Sőt, vannak olyan növények, amelyek megvédik a zöldségeket és dísznövényeket a kártevőktől, ilyen pl. a hagyma, a fokhagyma, a csalán, és a metélőhagyma is, de hatásos lehet a büdöske, vagy pár tő levendula is. Ezeket érdemes a zöldségek köré és a virágágyások szélére is elültetni, így a kártevők messzire elkerülik kertünket!


A katicabogár, és a süni is számos kártevőt képes elpusztítani, mivel ezek a fő táplálékuk, így őket érdemes a kertbe csalogatni. Minél több illatos és virágzó növényt ültetünk a kertbe, amely feltűnő virágukkal, színeikkel és illatukkal becsalogatják a hasznos rovarokat, annál kevesebb kártevő lesz kertünkben.

Hagyjunk elég helyet a különböző növényfajták között, így nem fertőzi meg egymást a két növényágyás, és a lapos gyökerű fajtákat, mindig a mély gyökerű fajták mellé ültessük.

Sokan a vakondot is kiűzik a kertből, pedig ezek a kis földalatti állatok, a kártevőket is előszeretettel elfogyasztják. Egyetlen káros tevékenysége hogy kis földhalmokat túr a kertbe, ám elfogyasztja a cserebogarat, és más rágcsálót!


A szakboltokban ma már számtalan olyan csapda, védőháló és kerítés kapható, amelyek vegyszerek nélkül védik meg kertünket a kártevőktől, ilyen pl. a sárga lap, amely ragadós felületével összegyűjti a kártevőket, levéltetveket és hangyákat.

A csigák ellen is számos csapda kapható ma már, de egy sima földbe ásott söröskorsó is megteszi. A vegyszerek használata nem hiába van különböző engedélyekhez kötve, hiszen ha rosszul használjuk őket, nagy kárt tehetünk mind a saját, mind a szomszéd növényállományában.


A kezdő kertészek inkább kérjenek segítséget szakembertől a vegyszeres irtásnál, mert ezek a szerek csak igen lassan bomlanak le, így rajta maradnak a zöldségeken és gyümölcsökön. Minden vegyszernek van egy lebomlási ideje, így csak akkor szüreteljünk, ha ez az idő már letelt!

Ne várjuk meg hogy kertünket ellepjék a különböző kártevők, előzzük meg a bajt, biológiai védekezéssel, már kora tavasszal!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!