A mediterrán hangulatot a növények, és a kiegészítők határozzák meg.
Aki látott már banánfát, vagy citromot a kertben szinte rögtön a napsütötte Olaszország, vagy Spanyolország jut eszébe. Ha ezeket a növényeket egy igazi teraccotta virágtartóba helyezzük el, és színesre festjük a környezetét, máris megvan a tengerparti filing.
Nézzük, milyen növényeket válogassunk össze a saját tengerpartunkhoz:

Citrom:

Igazi mediterrán növény, és ezt a sárga színű gyümölcs is jelzi.
A citrom kedveli a napos meleg kerteket, nyáron öntözzük bőven a földjét és hetente egyszer adjunk neki citrus tápoldatot. Ha kellő odafigyeléssel és szeretettel bánunk vele, nyáron a saját citrom ligetünkben szüretelhetjük a finom és zamatos citromokat. Télen vigyük a növényt egy fagymentes védett helyre.

Leander:

A leánder a legjobb sövény, vagy szoliter növény kertünkben. Tavasszal és ősszel érdemes visszavágni a hajtásait, még akkor is, ha épp virágzik a növény. Szintén a napos és meleg kerteket kedveli, jól viseli hazánk meleg forró nyári időjárását. Nyáron akár naponta locsoljuk a földjét, és ültessük kellő nagyságú agyagedénybe, hogy még jobban hasonlítson a mediterrán társaira. Hetente adjunk neki virágzó vagy leander tápoldatot. Télen vigyük védett helyre a cserepét.

Kála:

A Kála nem túlismert cserepes növény még nálunk, de érdemes kertünkbe vagy teraszunkra néhány cserép színes Kálát elhelyezni. Napsütötte helyre tegyük, és locsoljuk a földjét, de ne álljon alatta a víz folyamatosan. Tápoldatot kéthetente egyszer elég adni, virágzó növényekre való szert válasszunk. Ősszel a levelek elsárgulnak, és lehullnak, de ez természetes folyamat, ilyenkor vigyük be egy fagymentes helyre és tavaszig hagyjuk a növényt pihenni.

Azálea:

A legismertebb mediterrán növény, amely a legkisebbtől a legnagyobbik kapható már mindenhol.
Fontos hogy eleget locsoljuk, mert egy kiszáradás is végzetes lehet a növénynek.
Szereti a lágy vagy esővizet, és a savanyú talajt ezért ültetés előtt szerezzük be a virágföldet.
Nyáron hetente adjunk neki speciális rododendron tápot, amit a növény dús virágzással hálál meg.


Van fagytűrő fajta is, de van olyan is, ami nem bírja elviselni a mi téli hideg fagyos időjárásunkat, ezeket vigyük be védett helyre.

Bugenvilla:

Szintén nem túlismert, de annál szebb mediterrán futó növény, amely kertbe vagy erkélyre is ültethető egy nagyobb kerámia vagy agyag edénybe.
Gyönyörű ciklámen rózsaszín virágaival a kert éke lesz.
Érdemes a növény páratlan szépségét még jobban kiemelni, pl. úgy hogy egy színes környezetbe vagy színes fal elé ültetjük.
Ősszel vágjuk vissza hajtásait, és vigyük a növényt egy védett fagymentes helyre.

Agavé:

Impozáns és különleges látványt nyújtó mediterrán dísznövény, amely a kertben uralkodó helyet foglal el. Jól viseli a száraz meleg forró nyári időjárást, és ha egy kis cserép agavét ültetünk el kertünkben, pár év múlva akár egy méteres növényt találunk a helyén. Télen vigyük fagymentes védett helyre.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!