Az egyik legszebb és legkedveltebb hazai kerti növény, amelynek a virága több felhasználási variációt is rejt magában.Megmutatjuk mennyi mindent tudsz otthon házilag készíteni a levendula virágából.

levendulás termékek

Júliustól egészen augusztusig virágzik a levendula, mély lila virágával és fantasztikus illatával a mediterrán vidékek hangulatát hozza el otthonunkba.

Akinek van, a kertjében levendula most kezdje el szüretelni, és felhasználni a levendula virágát. Sokan sajnálják levágni a gyönyörű lila illatozó virágokat, ami érthető is, de ha azt szeretnénk, hogy jövőre is virágozzon a tő, fontos a metszés, mert így a következő évig a növény kipiheni magát. Ellenkező esetben minden energiáját a virágzásra fordítja és jövőre fele annyi virág lesz rajta. Annyi virágot hagyjunk, meg ami a mag begyűjtésére lesz elég, így jövőre újabb töveket tudunk majd szaporítani.

Nézzük, mi mindenre lehet felhasználni a leszedett virágot.


Szárított csokor:

A szárított levendula csokor illatával az otthonunk levegőjét tölti meg, és száraz állapotban sokáig eltartható. Szedjük le a virágokat, minél hosszabb szárral, majd rendezzük őket csokorba, és fejjel lefelé felakasztva lógassuk fel. Fontos hogy száraz és jól szellőző helyet válasszunk a szárításhoz, mert máskülönben bepenészedik a csokor. Nyáron akár kint a napon is lehet szárítani a levendula csokrot, amely elűzi a legyeket és a szúnyogokat is.


Levendulás párna:

Szintén szedjük le a virágokat, ám itt morzsoljuk le a száráról a kis apró lila virágokat, terítsük szét a napon és így szárítsuk ki jó alaposan. Ezután a száraz levendulát töltsük kis vászonzacskóba vagy épp nagyobb párnába és este tegyünk az ágy mellé, így nyugodt és kellemes álmunk lesz éjszaka. A kisebb levendulás párnákat helyezzük el a ruhás szekrénybe, mert elűzi a molytetveket.


Pot –pourri:

Készíthetünk belőle házi illatosítót, akár egy kisebb tálkába vagy dobozba helyezzük el a szárított virágot és a növény szárát, majd időnként csepegtessünk rá levendula illóolajat. Ezt keverhetjük szárított rózsaszirommal és más virágokkal.

leszedett levendula virágok

Levendulás cukrok:

Aki kedveli, a különlegességet a konyhában bátran próbálja ki a levendulás cukrot. Egy szép üvegbe tegyünk kristálycukrot, és szórjuk rá egy réteg száraz levendula virágot, zárjuk le tegyük félre. Pár hét és a cukor átveszi a levendula finom aromáját és illatát, majd a cukrot felhasználhatjuk süteményekhez vagy teához is.


Levendulás szappan:

Hobbiboltban vásároljuk alapanyagot a szappanhoz, vagy gyűjtsük össze az otthoni megmaradt szappant és reszeljük le őket. Főzzük át majd a végén a formába tegyünk szárított levendulát, így illatos és nagyon kellemes szappant kapunk cserébe.

 

3 szuper levendula szörp recept nyárra     

Friss levendulavirággal, cukorral és vízzel mennyei, virágos aromájú szörpöt készíthetsz, amiből ízletes limonádét varázsolhatsz, de felhasználhatod koktélok, fagyaltok, szószok, öntetek, sütemények készítéséhez, sőt, még sült húsokat is megbolondíthatsz vele. Mutatunk neked 3 levendula szörp receptet nyárra!

Ha szeretnéd, hogy a kamrádban vagy a hűtődben egy igazán aromás, virágos, különleges szörp rejtőzzön, amit bármikor felhasználhatsz, ha különleges aromájú desszertet vagy italt szeretnél készíteni, akkor mindenképpen próbáld ki a házi levendulaszörpöt. Adunk hozzá 3 receptet, melyek között biztosan megtalálod a neked tetszőt. Fontod, hogy bio levendulavirágot használj a szörp készítéséhez.

 

1.Levendula szörp cukorral

 

A legegyszerűbb levendulaszörp az, amely kristálycukorral készül. Ha nem kell vigyázni a vonalaidra, és nem okoz gondot a cukorfogyasztás, akkor nyugodt szívvel válaszd ezt a receptet. Extra tipp: ha aromásabb ízre vágysz, akkor tegyél hozzá még két evőkanál mézet.

 

Hozzávalók:

250 ml víz

250 ml cukor

1 evőkanál friss levendulavirág

 

Elkészítése:

A recepthez használhatsz szárított virágot is, ha ahhoz jutsz hozzá. A vizet, cukrot és a virágokat tedd egy kisebb edénybe, és tedd fel tűzre kis lángra.  Várd meg, míg felforr, aztán hagyd gyöngyözve forrni 1 percig. Ezután zárd el a lángot, és hagyd hűlni fél óráig. Tiszta, jól záródó üvegbe öntsd a szirupot egy teaszűrőn át, hogy a virágok ne maradjanak benne. Jól zárd le az üveget, és tárold hűtőben.

 

2.Levendulaszörp cukor nélkül

 

Ha fogyókúrázol, keto diétázol, vagy más okból kell visszafognod a cukorfogyasztást, akkor sem kell lemondanod a levendulaszörpről. Készítsd el cukormentesen!

 

Hozzávalók:

250 ml víz

1 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág

125 ml eritritol

1 csepp folyékony Stevia

1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítése:

Egy kisebb edényben tedd fel a vizet forrni. Mikor forr, add hozzá a levendulavirágot, eritritolt, Steviát és vanília kivonatot. Vedd lejjebb a lángot, és hagyd gyöngyözve forrni 5 percig. Teaszűrőn át töltsd egy tiszta üvegbe a szirupot, jól zárd le, és kihűlés után tedd hűtőszekrénybe. Két hétig is eláll.

 

3.Levendulaszörp kókuszvirág cukorral

 

A kókuszvirág- vagy kókuszcukornak szinte teljesen megegyezik az íze a fehér cukoréval, a kalória- és szénhidráttartalmuk pedig közel azonos, viszont sok benne a vitamin és az ásványi anyag, ezért egészségesebb, mint a répacukor. A kókuszcukor színe miatt ez a levendulaszörp sötétebb lesz, mint a megszokott.

 

Hozzávalók:

250 ml víz

500 ml kókuszvirág cukor

4 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág

 

Elkészítése:

Egy edénybe tedd a vizet és a levendulavirágot, és forrald fel. Mikor már forr, vedd közepesre a hőfokot, és tedd hozzá a kókuszcukrot, majd kevergesd, míg fel nem olvad. Miután felolvadt, zárd el a lángot, és hagyd kihűlni. Mikor már lehűlt, tedd üvegbe, alaposan zárd le, és tárold hűtőszekrényben.


De ezen kívül a levendula még, mint gyógynövény, is felhasználható, sőt süteménybe-teába vagy épp fürdővízbe is tehetünk belőle így ne sajnáljuk levágni az épp elnyílni készülő virágokat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!