A Clostridium botulinum méreganyagainak hatására ételmérgezés alakul ki, de bioterror-fenyegetést is hordoz. Mindazonáltal az egyik összetevő legnépszerűbb felhasználási területe a ránctalanítás: a Botox néven használt szer kis mennyiségben használva blokkolja a felületi izmokat, így a ráncok kisimulását okozza. Azonban orvosi célokra is alkalmazzák: a túlaktivált idegsejtek gátlásán keresztül oldja a nyaki izommerevséget, a szklerózis multiplexben jelentkező remegést, a súlyos izzadást vagy a migrénes fejfájást. A hatás mind egészségügyi, mind kozmetikai alkalmazás esetén pár hónapig tart, ezután ismételni kell. Azonban az alkalmazás esetén mindig szóba kerülnek a potenciális veszélyek. Most a Harvard Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy a botulinum a hét toxinja közül nem mindegyik befolyásolja az idegsejtek túlélését.


A Nature Communications oldalain bemutatott vizsgálat a C és az E hatására volt képes károsodást detektálni rágcsálósejteken, és humán sejtkultúrákban, a többi típus inkább az idegi szignál blokádján keresztül fejti ki hatását. A C típusú toxin sejtpusztító hatását a 80-as évek óta ismerik, azonban ennek oka idáig rejtve maradt. Min Dong és munkatársai megerősítették a C ismert hatását, és az összes típusú toxint tesztelve azt is megállapították, hogy azon felül még az E hordoz pusztító veszélyt az idegsejtek számára. Közös a toxinokban, hogy mindegyik blokkolja a szignált, azonban csak a C és az E hat olyan célmolekulákon keresztül (szintaxin 1 és SNAP-25), melyek alapvetőek az idegsejt újraszerveződésében, ennek hiányában pedig beáll a sejthalál. Ez azt jelenti, hogy kerülni kellene a C- és az E-típus humán alkalmazását.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!