A résztvevők több mint egyharmada negatív élményekről, például frusztrációról számolt be a közösségi oldal használata után.

Ennek fő oka a vizsgálati eredmények szerint az, hogy sokan irigykednek Facebookos ismerőseikre. "Bár a legtöbb résztvevő vonakodott beismerni, hogy irigykedne az ismerőseire, abban sokan egyetértettek, hogy a féltékenység és az irigység szerepet játszhat az online frusztráció kialakulásában" - nyilatkozta Dr. Hanna Krasnova, a Humboldt Universität doktori programjának hallgatója.

Egyértelmű, hogy az állandó pozitív megnyilvánulásoknak és a látszólag sikeres barátok hozzászólásainak köszönhetően az emberek akaratlanul is ismerőseikhez hasonlítgatják magukat, ami irigységhez vezethet. "Azok, akik nem a barátaikkal való kommunikációra, hanem ismerőseik hírfolyamának olvasgatásra, fényképnézegetésre és információszerzésre használják a közösségi oldalakat, fájdalmas érzelmi következményekkel szembesülhetnek."



A kutatási eredményekből kiderült az is, hogy az irigységet és féltékenységet kiváltó offline és online események közel egyötöde a Facebookhoz köthető. Ez is jelzi, milyen nagy hatással van a közösségi oldal felhasználóinak érzelmi életére. Érdekes módon ez az irigység sokszor arra ösztönzi a felhasználókat, hogy kikozmetikázzák profiljukat, ami másokban újból irigységet válthat ki: ez a jelenség az úgy nevezett 'irigység spirál'.

Németországban főként a szabadidővel és nyaralással kapcsolatos információk jelentik a fő irigységforrást. "Ez főleg a nyaralásokról feltöltött fényképeknek köszönhető" - magyarázta Dr. Thomas Widjaja, a Darmstadt Egyetem munkatársa.

A kutatási eredmények alapján a tudósoknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a Facebook passzív használata károsan hathat a felhasználók mindennapi érzelmi életére. "Az irigység természetét, és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak elterjedtségét figyelembe véve mondhatjuk, hogy sok ember szenved az online élet fájdalmas következményei miatt" - vélekedett Helena Wenninger, a Darmstadt Egyetem kutatója.

A részletes kutatási eredményeket Németországban, a lipcsei 11. Nemzetközi Informatikai Konferencián ismertetik majd a tudósok.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!