Első lépésként gondoljuk át milyen gyógyhatású növényt szoktunk használni otthonunkban, háztartásunkban. Ha sok fokhagymát használunk a főzés során, bátran ültessünk kertünkbe ebből a fűszer és gyógynövényből, de egészségünkhöz igazítva is összeválogathatjuk a növényeket.

Ha pl. gyakran fáj a fejünk érdemes levendulát ültetni, ha az emésztésünkkel van probléma a majoránna, vagy az édeskömény lesz a segítségünkre. A legtöbb gyógynövény nem igényel túl sok gondozást, gondoljunk pl. a csalánra, de fáradt kimerült tápanyag hiányos talajban egyik növény sem fog szépen fejlődni!

Látogassunk el egy közeli kertészetbe és tavasszal szerezzük be a számunkra ideális növény állományt, akár palánta akár vetőmag formájában. A vetőmagok között ma már külön feltüntetik a tasak hátulján ha az adott növénynek gyógyhatása is van.

Ezután jelöljük ki kertünkben a növények pontos helyét úgy, hogy azt hangoljuk össze a növények környezeti igényeivel. A legtöbb gyógynövény kedveli a napos meleg kerteket, de vannak árnyékkedvelők is, ültetés előtt érdemes utána olvasni melyik növényt hová érdemes ültetni. Ültetés előtt javítsuk fel a talajt egy kevés komposzttal, de kerüljük a műtrágyák és más talajjavító használatát, lehetőleg csak természetes tápanyagot vigyünk be a talajba, hiszen ezeket a növényeket szervezetünk gyógyítására fogjuk felhasználni.

Amennyiben cserépbe, vagy balkonládába ültetjük a növényeket, gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről is, mert a pangó víz a növények gyors pusztulásához vezet. Ültetés után a fejlődésnek indult növényeket kellő magasság felett már felhasználhatjuk (ez a növénytől függ), de egyszerre ne vágjunk le túl sok levelet és hajtást, mindig csak annyit vágjunk le, amennyit frissen felhasználunk.

Azokat a növényeket, amelyeknek a virágát fogjuk felhasználni, pl. levendula, vagy körömvirág, hagyjuk fejlődni, ám amelyeket a leveleikért termesztünk  pl. kakukkfű, zsálya, vágjuk vissza rendszeresen, mert a virágzás után csökken a növény hatóanyag tartalma.

Gyógynövények hatásai és környezeti igényei:

Napos kertbe érdemes ültetni:

Majoranna : görcsoldó, emésztés javító, szélhajtó, és gyulladáscsökkentő hatása van.

Ánizs: emésztés serkentő, étvágyjavító hatása van.

Kamilla: nyugtató, görcsoldó, láz és gyulladás csökkentő, és jó hatással van a háborgó gyomorra.

Kakukkfű: emésztés javító, görcsoldó, puffadás ellen is hatásos.

Fokhagyma: vérnyomás csökkentő, vértisztító, vírus és baktériumölő hatásai van.

Levendula: fejfájás, idegesség, szorongás ellen is hatásos, de gyulladáscsökkentő hatása is közismert.

Félárnyékos vagy árnyékos részre ültethető:

Csalán: vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása van, de emellett vértisztító hatása is van.

Kapor: puffadás, és teltség érzés ellen is hatásos, általános emésztés javító.

Természetesen ezen kívül még számtalan gyógynövény létezik, érdemes őket áttanulmányozni, és egészségünkhöz igazítva összeállítani a növényállományt kertünkben. Nagyobb cserépbe, vagy virágtartóba akár több azonos igényű gyógynövényt is összeültethetünk, így mindig kéznél lesz az adott gyógynövény, ha épp fáj a fejünk, vagy rossz az emésztésünk.

Ezt olvasta már?

3 remek vértisztító gyógynövény tavaszra!

A gyógynövények termesztése újra fénykorát éli!

A levendula felhasználása, mint gyógynövény!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!