Amikor palántát vásárolunk, vizsgáljuk át a növényt „tetőtől talpig” hogy egészséges –e.

Nézzük át a leveleket, mert az a palánta, amely már sárgult száradt levelekkel van tele biztos, hogy nem fog gyökeret ereszteni kertünkben. Ezeket még akciós áron se vegyük meg, mert pénzkidobás!

Magát a gyökeret is érdemes átvizsgálni persze nem úgy, hogy kiszedjük a növényt a cserépből a kertészet kellős közepén, hanem vizsgáljuk meg a cserép alján kilógó gyökereket, és ha azok erősek dúsak és fehérek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a növény egészséges.

Ha virágzó növényt vásárolunk csak a bimbós állapotban levőket vegyük meg, így a növény kertünkben fog virágot bontani.

A palántákat csak a fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe vagy erkélyre, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elmúltak a fagyok várjunk még a kiültetéssel. Érdemes figyelni az időjárás jelentéseket és ezek alapján kiválasztani az ültetési időt.

A kis mimóza palántákat reggel vagy késő délután ültessük ki, laza morzsalékos jó vízáteresztő képességű virágföldbe, ha a kertünkbe nem ilyen a talaj inkább vegyünk külön virágföldet a palántáknak. Azokat a palántákat, amelyeket üvegházból viszünk haza edzésre van még szükségük, vagyis a meleg párás üvegházból ne rakjuk ki azonnal a szabadba levegőre, hanem szépen fokozatosan pár nap alatt szoktassuk hozzá a kinti hőmérséklethez.

A palánták mellé szükség lesz a megfelelő tápoldatra is, így a zöldség palánták mellé vegyünk zöldség tápoldatot, a virágzó növények mellé pedig virágzó vagy balkon tápoldatot. Kiültetés után egy hónap múlva már adagolhatjuk kis mennyiségben a tápoldatot.

Ültetés után óvatosan nyomkodjuk meg a földet a növény körül majd jó alaposan öntözzük be a talajt körülötte.

további cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!