A növényeket szaporíthatjuk magvetéssel, vagy egyszerűen megvásárolhatjuk a kertészetekben az előnevelt palántákat, amelyeket nyáron csak ki kell ültetni a kertbe.

Ha magvetéssel szeretnénk növényeket szaporítani és mi magunk szeretnénk a palántákat előnevelni, nagy kihívás elé nézzünk, de így sok pénzt tudunk megtakarítani.

Mindössze a palántaneveléshez alkalmas eszközökre, egy alkalmas helyre, és napi fél órára lesz szükségünk.

Ha egy kicsit utána számolunk, hogy pl. egy palánta kb. 150-300 Ft-ba kerül fajtától függően, addig egy zacskó vetőmag ugyanennyibe, ám ebből 10-20 szor annyi növényt tudunk előállítani, így sokkal gazdaságosabb a magvetés. Nyilvánvaló, ha csak kisebb kerttel, vagy erkélyen rendelkezünk, ahol mindössze 4-5 cserép növény fér el, inkább megéri az előnevelt palántát megvásárolni, de ha nagyobb kertünk van, még akkor is megéri a magvetéssel próbálkozni, ha az első alkalommal egy kisebb vagyont fordítunk a szükséges kellékek beszerzésére.

Érdemes egy papírt és egy ceruzát fogni, majd listát készíteni a növényekről, amelyeket az idén szeretnénk ültetni, és pontosan kiszámolni a ráfordított pénzt, időt és energiát, így nem ér minket meglepetés mire kiültetésre kerül a sor.

Ma már nem érdemes a használt tejfölös poharakkal tele pakolni a konyhaablakot, hiszen szebbnél szebb műanyag cserepek kaphatók a kertészeti szakáruházakban, sőt hajtató edény és mini üvegház is vár ránk, amelynek saját szellőző berendezése és ablaka is van, bár ezek mérettől függően 3000-10000 Ft között mozognak.

Vásárolhatunk speciális tőzeg vagy papíredényt is, melynek az előnye, hogy a kifejlett palántát ezzel együtt tudjuk kiültetni, és mivel természetes anyagból készült, így lebomlik a talajban, és nem kell a növényt megbolygatni a kiültetés során.

Egyes kertészeti áruházakban olyan vetőmagokat is vásárolhatunk, amelyek eleve tápkockába vannak elvetve, így ezeket is hajtatás után gyorsan ki tudjuk ültetni, kevesebb a ráfordított munka, pénz, és a vele járó piszok is.

A palántaneveléshez beszereztük a szükséges edényt, ám fontos a megfelelő virágföld is, ma már ebből is vásárolhatunk palántához való laza jó vízelvezető képességű virágföldet.

Ha nincs mini üvegházunk, elég, ha letakarjuk a cserepeket egy fóliával, vagy lefedjük őket egy üveglappal, így máris megvan a párás környezet, ám ne felejtsük el néha szellőztetni is.

A vetőmagokat begyűjthetjük mi magunk saját kertünkből, vagy vásárolhatunk bármely kertészeti áruházakban, de akár cserélhetünk is az interneten, akár itt a Kertvarázs Magazin oldalain is, így ingyen beszerezhetünk jó pár új fajtát.

Ha beszerezhetünk minden szükséges eszközt és hozzávalót, jöhet a magvetés. Amennyiben új növénnyel van dolgunk érdemes tájékozódni az adott mag, vetési mélységéről, hiszen vannak olyan magok, amelyek fényre csíráznak, ezeket pl. nem szabad takarni, míg vannak, amelyeket 3-5 cm mélyre kell elültetni.

Miután elszórtuk a magokat egy virágpermetezővel nedvesítsük át a földet és takarjuk le az edényt, hogy párás környezetet biztosítunk a csírázó magok számára, majd helyezzük az edényt egy világos meleg részre, ez lehet egy ablakpárkány is.

A magvetés folyamata:

  1. Az ültetőedényt töltsük meg szobahőmérsékletű palántafölddel. Kissé nyomkodjuk le, úgy, hogy a peremtől kb. fél-egy cm magasságig érjen.
  2.  Langyos vízzel átpermetezzük, hogy a talaj kellően nedves és tömör legyen.
  3. Miután a föld beszívta a vizet, el is vethetjük a magokat. cserpenként 2-3 szemet (fajtája válogatja) szórjunk a földre. (sorban ültetésnél kb. 1cm távolságra egy magot. ) Kis jelölőcsíkra írjuk fel, mit vetettünk, és a kis cetlit tegyük a pohárkákba. Később ez nagy segítségünkre lesz még.
  4. Végül a földet vékony rétegben szórjuk a magok tetejére,amennyiben az adott fajta magja ezt megkívnája. Éppen csak takarja őket a vékony földréteg. Ezután már ne nyomkodjuk meg a földet. Kézi permetezővel permetezzünk rájuk kevés vizet.
  5.  Miután mindezzel készen vagyunk, fedjük le a cserepet, vagy ültetőedényt. Vannak kimondottan erre a célra gyártott kisméretű, csukható tetejű palántázó házak, de ha szaporító tálcába vetettünk, legalkalmasabb az egyszerű fátyolfólia.
  6. Naponta emeljük le kis ideig a fóliát, vagy üveglapot, hogy szellőztessünk a kis növények számára.

 

A magvetés azért is bonyolult folyamat, mert vannak magok, amelyek egy védelmi mechanizmust fejlesztetek ki, a spontán csírázás ellen.

Gondoljunk csak bele, milyen furcsán nézne, ki ha a dinnye, vagy a paradicsom magja már a termésben csírázásnak indulna a nedves környezet miatt.

Az ősszel elhullott magokat gyakran az őszi vagy a tavaszi eső indítja be, ezt zárt körülmények között könnyen utánozhatjuk, ha a magokat vetés előtt egy szitába tesszük, és langyos vízzel átmossuk. Ha ezt többször megismételjük, lerövidül a csírázási idő a problémás növényeknél is.

A kutyatejféléknél vagy egyes szegfű fajtáknál az öblítés sem elég, itt konkrétan be kell áztatni a magokat vetés előtt. Az angyaltrombita a hajnalka, vagy a mályvarózsa magját pedig még egy csiszolópapírral is át kell dörzsölni.

Tehát ha olyan növény magját szeretnénk elültetni, amellyel eddig még nem volt dolgunk, érdemes előtte tájékozódni, akár a megvásárolt mag tasakján feltüntetett leírásnál, akár az interneten, vagy szakkönyvekben.

Kezdő kertészek kezdjék a palántanevelést néhány egyszerű fűszernövénnyel, mint pl. a petrezselyem, vagy a zöldségek közül a paradicsommal, salátával, vagy borsóval.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!