péntek, 23 június 2017
Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Tovább a cikkhez
Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Tovább a cikkhez
A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Tovább a cikkhez

Így készül a baklava! 3 recept+ 1videó!

A baklava már hazánkban sem ismeretlen édesség, amelyet mi magunk otthon is elkészíthetünk egy esős hétvégén a család számára! Bár nem épp fogyókúrázók számára készült édesség, érdemes megkóstolni!

Baklava recept Törökországból!

 

Hozzávalók: 20-30 vékony leveles tészta lap, 200 g olvasztott vaj, töltelékhez: 300 g darál dió, 300 g - mandula, sziruphoz: 600 g cukor, 2,5 dl víz, 1 kis vaníliarúd vagy 12 cs. vaníliás cukor.

A vajjal kikent tepsibe 2 tésztalapot teszünk, meglocsoljuk vajjal. Meghintjük darált dióval és mandulával. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart az anyagokból, a tetején tészta legyen. A tésztát ferdén kockákra bevágjuk. Minden darabot meglocsolunk vajjal. 200 °C-ra melegített sütőben 40-50 percig sütjük.

A sütés vége felé 150 fokra csökkentsük a meleget. A vízben oldjuk fel a cukrot, tegyük bele a vaníliát, főzzük szálasra. A kisült baklavát, amikor kissé kihűlt, leöntjük meleg sziruppal, állni hagyjuk, míg teljesen beissza.

Baklava recept Romániából!

Hozzávalók: 6 tojás, 45 g búzadara, 20 g liszt, 0,5 citrom héja, 100 g mazsola, 200 g darált dió, vaj, vagy olaj a tepsi kikenéséhez, szirup: 400 g cukor, 2,5 dl víz, 1 citrom leve és héja, vaníliarúd vagy vaníliás cukor.

A kikevert tojássárgákkal elkeverünk 30 g darát. A fehérjét habbá verjük, és a liszttel váltakozva a darához keverjük. A massza feléhez keverjük a diót, mazsolát és így öntjük a kivajazott tepsibe. A tészta másik feléhez hozzáadjuk a többi darát, s ráöntjük az előző tésztára. 170 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Elkészítjük a szirupot.

A kockákra vágott baklavát meglocsoljuk a kissé lehűtött sziruppal.


Baklava recept Görögországból!

Hozzávalók: 2 cs. fagyasztott leveles tészta, 250 g olvasztott vaj, töltelék: 500 g darál dió, 100 g zsemlemorzsa, 100 g cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 0,5 kk. őrölt szegfűszeg, öntet: 200 g cukor, 2,5 dl víz, 5 ek. méz, 1 citrom leve és héja.

25 x 30 x 8 cm-es tepsit kivajazunk. A tésztából 20 vékony lapot nyújtunk. A diót, morzsát, cukrot, fűszereket összekeverjük. A tepsi aljára 5 lapot teszünk, közüket meglocsoljuk vajjal. Ráteszünk a töltelékből, majd 2 tésztalap következik, vajjal meglocsolva. Ezt folytatjuk, míg tart a hozzávaló. A tejére tészta kerüljön, vajjal meglocsolva.

190 °C-ra előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük. 40 perc után csökkentsük 150 °C-ra.

A cukorból, citromléből, - héjból, mézből 10 percnyi főzéssel szirupot főzünk. A kész baklavát leöntjük a sziruppal, kockákra vágjuk, hűlni hagyjuk.

Plusz egy videó!


{loadposition bottom10}

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertünk váza, az ágyásszegély

 A könnyen fenntartható kert alapja a jól megépített kerti szegély, azaz a gyepfelület és a kert többi része közötti határ, az ágyások, burkolatok széle. Bővebben...:

Ne dobd ki! Hasznosíts tojáshéjat a kertben!

Amikor a rántott húst készítjük, ne dobjuk ki az üres tojáshéjat, hiszen újra hasznosíthatjuk kertünkben, így remek kalcium forrást biztosíthatunk növényeink számára.

Bővebben...:

4 remek filléres tipp a kertészkedéshez

Összegyűjtöttünk 4 filléres tippet, amelyek nagyban megkönnyítik a kertészkedést kint és bent egyaránt.

Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

Pomelo a különleges gyümölcs!

A napokban a zöldségesnél egy igen különleges gyümölcsöt vettem észre, és mivel még nem ettem ilyet gondoltam kipróbálom. Megkóstoltuk, és nagyon finom íze van. Ez a pomelo.

Bővebben...:

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Bővebben...:

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: