Ennek oka, hogy a kaktuszunk nem kapta meg a neki járó téli pihenőjét. A legtöbb kaktusznak ahhoz, hogy nyáron virágot tudjon hozni, fontos hogy télen pihenjen.

Ez mindössze annyit jelent, hogy a téli hónapokban le kell drasztikusan csökkenteni a locsolást, vagyis egy hűvös 10-15 fokos helyiségben novembertől februárig nem is kell locsolni a kaktuszokat. Ha ennél melegebb pl. egy fűtött szobában tartjuk a növényeket, elég, ha három vagy négyhetente egyszer adunk nekik egy kevés vizet, épp csak annyit, hogy a gyökerük ne száradjon ki teljesen. Ne felejtsük el, hogy a kaktuszok eredetileg a sivatagból származnak, ahol gyakran évekig nem esik egy csepp eső sem, és csak akkor nyílnak ki a színpompás virágok, amikor megérkezik az eső. Ezért itthon is érdemes némi szünetet tartani az öntözésben.

Ugyanakkor fontos, hogy télen is világos helyre állítsuk a cserepüket, mert ha túl sötét helyen tartjuk télen a kaktuszokat, tavasszal az erős fénytől megnyúlnak a hajtások.

Márciusban lassan emeljük a vízadagot, de természetesen mivel kaktuszokról van szó, a mennyiségre ekkor is figyeljünk oda.

A növekedési időszak kezdetén ha szükséges, ültessük át a növényt speciális kaktusz földbe, ez ma már minden kertészeti áruházban megvásárolható. Az átültetéshez érdemes egy vastag hullámkartonnal körbetekerni a növényt, így megvédhetjük kezünket a tüskéktől, amelyek gyakran a bőrbe fúródva komoly gyulladást is okozhatnak.

A fiatal növényeket érdemes akár évente átültetni nagyobb cserépbe, míg az idősebb példányokat, már elég 3-5 évente. Átültetés után ne adjunk tápoldatot a növénynek, hiszen a friss föld tartalmazza a növény számára a szükséges tápanyagokat!