hétfő, 24 április 2017

A bambusz ültetése és gondozása

A bambusz (Fargesia) eredeti hazája Közép –Kína, ahol többek között a pandák egyik kedvenc eledele ez a növény, de pl. építkezéseknél is ezt használják tartószerkezetnek. Ezen kívül még két nemzetséget is meg kell említeni a bambuszok körében az egyik a Phyllostachys-félék, míg a másik Sasa-félék.

 

A bambusz nem egyetlen növénynek az elnevezése, hanem egy nemzetség különböző tagjait takarja, így ma már a kertészetekben kb. 200 különböző bambusz fajtákat vásárolhatunk meg kertünkbe.

Fajtától függetlenül a legtöbb bambusz kedveli a napos, illetve a félárnyékos kerteket, ültethetjük nagyobb kőedényekbe, illetve szabadföldbe is.

Amennyiben kő, illetve más ültető edényben szeretnénk a bambuszt tartani kertünkben, alaposan nézzük meg a vásárlás előtt az edényt, mert fontos a megfelelő vízelvezetés, mivel a növény a túlöntözésre, és a pangó vízre érzékenyen reagált.

A bambusz szoliter növényként is látványos lehet kertünkbe, de csoportosan is ültethetjük, és mivel örökzöld növényről van szó, a télálló fajták nálunk is áttelelnek.

Két alapfajt emelnénk ki a nemzetség tagjai közül, amelyek mind kinézetükkel, mind méretükkel kiemelkednek a bambuszok közül.

Fargesia Murielliae:

A növény különlegessége a sárgászöld hajtások, amelyek később megsárgulnak, majd amikor a levélzet teljesen kifejlődik, kissé meghajol a fényes zöld levelek súlya alatt.

Magassága 100-400 cm között változik, de a gyönyörű „Jumbo”, „ Dragon” illetve a „Simba” is elérheti a 300 cm magasságot is.

Fargesia Nitida:

Ez a bambusz fajta kissé lassabban növekszik, és felfelé álló mély lila nádat nevel az évek folyamán.

Szárát fehér lisztes bevonat képezi, amely alatt kék szín bontakozik ki, így gyakran hívják kék bambusznak. Keskeny sötétzöld levelei egyedi elegáns külsőt adnak a növénynek, amely szabadföldbe ültetve akár 5 méter magasságot is elérheti, edénybe ültetve, viszont csak 2-3 méteresre nő meg. Mindkét fajta télálló.


A bambuszok remek talajtakarók és térelválasztók, ám méretük miatt érdemes alaposan áttanulmányozni a fajtakínálatot, nehogy idővel kicsi legyen kertünk méretei a növényhez viszonyítva. Ha azt szeretnénk, hogy a bambuszunk ne növekedjék túl nagyra, inkább tartó edénybe ültessük a növényt, így korlátozni tudjuk a gyökér növekedését, és ez által a lombozatét is.

Fontos tudni, hogy nem minden bambusz télálló, a legkedveltebb télálló bambuszok Phyllostachys változatok, ezek akár -20 fokig is bírják a hideget, míg egyes bambusz fajták a mi téli hideg időjárásunk hatására sajnos elpusztul. Az enyhébb téli időjárást talajtakarással tudjuk kivédeni, így megvédjük a gyökeret a fagyástól. Erre a célra fűrészpor, illetve lomb, vagy kéregőrlemény is megfelel, de minimum 40-50 cm vastagon érdemes ezeket leteríteni a növény köré. Mivel a bambuszok tápanyag igényes növények, már az ültetés előtt is érdemes megtrágyázni a földet, majd minden évben érdemes némi szerves trágyával feljavítani a talajt.

Tehát ha bambuszt szeretnénk kertünkbe ültetni, tavasszal érdemes a legközelebbi kertészetbe ellátogatni, és ott alapos tanulmányozás után kiválasztani a számunkra legideálisabb bambusz fajtát, amely igazán egyedi egzotikus hangulatot ad majd kertünknek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...

Hogyan rakjuk le a gyepszőnyeget?

Ha nem szeretnénk, a fűmaggal bajlódni vásároljunk kész gyepszőnyeget vagy gyeptéglát. Bemutatjuk, hogy kell szakszerűen lerakni. Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

A majomkosbor orchidea gondozása

A majomkosbor orchidea ( orchis simia) már ránézésre is egy igen különleges orchideának tűnik. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a sok kis apró virágot, felfedezhetjük,

Bővebben...

A színpompás papagájvirág gondozása otthonunkban

Nem hiába kapta ezt a különleges nevet a papagájvirág (strelitzia reginae) hiszen valóban egy papagáj tarka színeiben tündököl, és még a virág formája is egy madárcsőrre emlékeztet minket.

Bővebben...

Egy finom zöldség a tojásgyümölcs!

Nem túlismert zöldség a tojásgyümölcs(solanum melongena), pedig sokféle módón elkészíthető, magas a C-vitamin és a karotin tartalma is. De mint padlizsán már mindenki ismeri. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését. Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Konyhatervezés ötletesen

Ha nem szeretnénk egy szakemberre bízni a konyha berendezését, bizony szükségünk lesz néhány ötletes és praktikus megoldásra. Bővebben...

A torma termesztése és szaporítása kiskertben

A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!