Rhododendron a különleges kerti növény!

Ezek a különleges és csodálatos mediterrán növények már itthon is megvásárolhatók. Ismerjük meg a különleges színvilággal rendelkező Rhododendronok titkait.

 

A Rhododendronnak rengetek fajtája él a világon különböző földrészeken. Ez a szép mediterrán cserje az erikafélék családjába tartozik, páratlan színvilága a kertek királynőjévé teszi őket. Ha egy kis odafigyeléssel és gondoskodással a megfelelő körülményeket biztosítjuk a növénynek, színpompás és illatos virágokkal hálálja meg a törődést.

Amikor eldöntöttük, hogy vásárolunk egy Rhododendron cserjét kertünkbe, kérdezzük meg az eladót hogy milyen fajtát vettünk, mert van, amelyik télálló, és van amelyik megfagy, ha kint hagyjuk télen a kertben. Télálló fajták: Rh. catawbiense, Rh. kaempferi.

Ha olyan növényt vettünk, amelyik nem bírja a kemény telet, azt a növényt egy nagyobb dézsába, vagy virágtartóba ültessük, így télen védett helyre tudjuk vinni.

A Rhododendron legfontosabb igénye a megfelelő virágföld. Ne tegyük a növényt kerti földbe, vagy általános virágföldbe, mert rögtön kipusztul. Csak speciális savanyú virágföldbe, vagy Rhododendron földbe ültessük el a növényt. Ezt ma már minden nagyobb kertészetben beszerezhetjük. Ha egy virágtartóba vagy dézsába szeretnénk elültetni a növényt, akkor is ilyen földbe ültessük el a frissen szerzett növényünket.

Ha viszont sikerült egy télálló és fagytűrő példányt beszerezni, és a szabadba ültetjük ki a növényt, akkor az első lépés, hogy ássunk ki egy gödröt ahol a cserje végleges helye lesz. Majd a gödör oldalát béleljük ki bármilyen nejlonnal, hogy a növény gyökere ne érintkezzen más földdel. Töltsük meg a gödör alját savanyú virágfölddel, és így ültessük el a Rhododendront.

A kertben egy árnyékos helyet válasszunk ki a növénynek, mert az erős tűző napsütést nem kedveli. Nyáron öntözzük bőven, de csak mészmentes lehetőleg lágy vagy esővízzel. Érdemes a nyár folyamán egy nagyobb edénybe összegyűjteni az esővizet és ezzel locsolni a Rhododendron bokrokat.


Az ültetésnél és a végső hely kiválasztásánál gondoljunk arra is, hogy mekkora lesz a növény pár év múlva, hiszen idősebb korábban akár több méter magasságot is elérhet. Érdemes neki kellő helyet hagyni, kertünkben.

Az elnyílt virágokat mindig vágjuk vagy törjük le a növényről, mert ellenkező esetben nem fog új virágot hozni. Ne vágjuk vissza a Rhododendront, mert akkor szintén nem hoz virágot a következő évben. A Rhododendron virágzási ideje fajtától függ, van olyan, ami tavasszal április végén nyílik és van, ami csak május júniusban kezd virágozni. Tápoldatban válasszunk speciálisan bekevert Rhododendron tápot, és áprilistól a nyár végéig kéthetente egyszer adagoljuk neki.

Ha nincs kertünk, de szeretnénk élvezni ennek a szép növénynek a látványát, válasszuk a cserepes azáleát, amelyik szobai körülmények között is tartható és nevelhető.

A Rhododendronok virágzását nyáron megtekinthetjük a Jeli arborétumban is ahol ebben az időszakban páratlan és egyedülálló látványt nyújtanak ezek a gyönyörű mediterrán virágok.

További cikkek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...

Hogyan szellőztessük a pázsitot?

A fű egészséges növekedéséhez nagyon fontos a talaj szellőztetése és lazítása. Enélkül a gyep nem lesz erős haragos zöld, és harmonikus felület kertünkben.

Bővebben...

Télen is hatásos a levendula illóolaj!

A levendulát már hazánkban is több helyen termesztik nagy mennyiségben, hiszen a belőle készült illóolaj, nagyon fontos kozmetikai alapanyag, de ezen kívül is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Yucca és családtagjai a sivatagban!

Yucca ismertebb nevén pálmaliliom, a sivatag túlélő növénye. Bemutatjuk ennek a különleges ám szép növények a családtagjait.

Bővebben...

A paradicsom termesztése

A paprikánál felsorolt módszerek a paradicsom esetében is alkalmazhatók, de én inkább egy negyedik módszert javasolnék. Késő ősszel, ha már a paradicsom is teljesen beérett, hagyj meg néhány szép példányt, amiről úgy gondolod, hogy magnak alkalmas lesz.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

Ezek a kerti munkák várnak ránk márciusban

A március igazi szeszélyes hónap, lehet 18 fokos napsütéses idő, de akár hózápor is. Bár csábító, hogy rohanjuk a kertészetbe virágokért, még korai ültetni, viszont sok olyan kerti munka vár ránk, amelyeket márciusban kell elvégeznünk.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

hírek

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

Így neveljünk zsázsát a konyhában télen virágföld nélkül!

Ha télen sem szeretnénk lemondani a kertészkedés öröméről, neveljünk pár cserép zsázsát a konyhában, sőt még virágföld sem kell hozzá!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!