vasárnap, 19 február 2017

A természet csoda növényei

Bizony néha furcsa növényeket produkál a természet, amin mi emberek elgondolkodunk vajon hogyan születtek ezek a különleges csodanövények.

 

Ismerjük meg a természet csodáit.

Aloe vera:

A növényt már 5000 éve használják, Egyiptomban, Indiában, Kínában. Napjainkban egyre nagyobb kutatásnak vetik alá ezt a növényt, amelyet a gyógynövények királynőjének is hívnak. Manapság a növényt Mexikó, Dél-Amerika, és a napos Texas ültetvényein termesztik. Hazánkban is egyre többen ismerik meg a növény különleges gyógyító hatását. Aki egyszer elkezdi használni, többé nem válik meg tőle.

Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, valamint nyomelemet, mono- és poliszacharidokat, melyek közül, pl. az acemannon a rák és az AIDS biztató ellenszere, lehet az immunrendszerre gyakorolt specifikus hatása miatt. A levél 96% víz, a többi 4% több mint 200 fajta anyagot tartalmazz, köztük az e vitamint, és B, C, E vitaminokat, kalciumot, aminosavakat a fehérje felépítéséhez, valamint enzimeket, melyeket az emésztõ rendszer, használ. szinte egy csoda hogy egy növény hogy rendelkezhet ilyen gyógyító képességgel.


Búzafű:

A búzafű szép lassan a világ legkeresettebb és legnépszerűbb egészségmegőrző csodanövénye lesz. De vajon mit tudhat egy egyszerű fű és annak a leve, amiért csodanövények kiáltják ki.

A búzafűlé, bio búzából, legtöbbször törkölybúzából készül. A búzamagokat meghajtatják, ebből lesz a búzafű, majd amikor a növény eléri a 14-16 cm.-es magasságot, levágják, és frissen kipréselik a fű levét, így kapunk búzafű lét. A búzafű lé egy igen összetett anyag, amely rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmazz, és a benne található klorofil is nagyban hozzájárul a jótékony hatásához. Kutatók kimutatták, hogy a klorofil képes a benzingőz és a kipufogógáz káros anyagait is hatástalanítani, és más méreganyagokkal is könnyedén elbánik.

Stevia:

Paraguay-ban az ott élő őslakosok régóta használják a növény leveleit, a teákhoz, és más italokhoz, mert ez a növény ott őshonos.

A stevia levelei akár 30X édesebb lehet a cukornál, nem okoz fogszuvasodást, a növény kalóriatartalma nulla, ezért nagyon jól használható diétánál és fogyókúránál is. Emellett igen magas a C, és A vitamin tartalma, és számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmazz. Cukorbetegek is bártan használhatják, hiszen csak természetes édesítő szereket tartalmazz. Főzéshez sütéshez, italokhoz, teához is adhatjuk, akár naponta fogyaszthatjuk. Kutatások is igazolták a stevia kedvező élettani hatásait, épp ezért az édesítőszer gyártók is előszeretettel gyártják és forgalmazzák, azt a szert, amit még előtte be akartak tiltani világszerte, hiszen konkurencia volt a saját termékeikkel szemben. A stevia Európába a második világháború idején a cukor hiány miatt került be, de mivel termesztésére nem felel meg minden klíma, ezért nem lett túl népszerű és ismert a növény. Termesztése mediterrán éghajlatú országokban folyik, úgy, mint Paragayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia, Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld.


Csokoládé virág:

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt. A csokoládé virág egy gumós növény, amelynek gyönyörű mély burgundi, vagy csokoládé színű virágai valódi csoki illatot árasztanak.

Ugye milyen érdekes a természet? A növény eredeti élőhelye Mexikó, épp ezért, mint mediterrán növényt kell tartani, és gondozni. Ősszel a fiatalabb növények gumóit érdemes felszedni és egy fagymentes helyen átteleltetni, majd tavasszal kiültetni.

Húsevő virágok:

Kancsóka a gyilkos növény! (Nepenthes)

Egy növény, amit becéznek, pedig valójában egy ragadózó véres növényről van szó, amely kegyetlen módón gyilkol a mi otthonunkban is. Ismerjük meg ezt a kegyetlen, de különleges gyilkost.

A kancsóka egy trópusi növény, amely a párás őserdők mélyén vadászik áldozataira. Több mint 80 fajtája él szerte a mediterrán országokban, többek között Dél Ausztráliában, Malajziában, Madagaszkáron és más déli országokban. A növény különlegessége hogy olyan illatot bocsájt ki, amely már messziről vonzza a rovarokat. Az illat nem kellemetlen, sőt inkább valami édeskés vaníliára hasonlít, sem mint kellemtelen dögszagra. Maga a rovarfogó egy módosult levél, amely kancsó alakú formát vett fel az évek során.
A kancsó oldalán két sorban apró szőrök helyezkednek el, amelyek a rovarcsalogató anyagot kis mirigyekben termelik. Amikor a rovar megérzi, az illatot belerepül a kancsóba, amelynek a fala igen síkos és onnan már nincs menekvés. A kancsó alján egy speciális enzim található, amely képes a rovart pár nap alatt megemészteni, így folyékony állapotban a növény szinte felszívja áldozatát.

vénusz légycsapója:

Elég érdekes nevet adtak neki a felfedezők, hiszen Vénusz a szépség istennője volt, azt hogy miért társították ezt a ragadozó növény egy istennőhöz talán soha nem derül ki. Az biztos, ha akkor látták volna a predatort vagy az alien című filmet, talán a növény neve is más lett volna. Egy növény, amely tele van fogakkal, és rovarokkal táplálkozik, inkább hasonlít egy űrlényre, mint egy szép virágra.

A Vénusz légycsapója Észak –Amerikában őshonos, az ottani mocsarakban igen nagy számban fordult elő, de ma már szintén egy védett növény lett, mert a mocsarak lecsapolása, és az ember területfoglalása a kipusztulás szélére jutatta a növényt. A Vénusz légycsapója a húsevő növények családjába tartozik. Egy édes nektárhoz hasonló illatot bocsájt, így csalogatva magához a rovarokat. A növény leveleinek a végén helyezkednek el a csapdák, amelyek leginkább hatalmas fogakra hasonlítanak.

Jerikó rózsája:

Ha különleges csodanövényt keresünk, akkor ez a növény biztos, hogy az. Egy igazi halhatatlan túlélő, aki méltán bekerülhetne a Ginis rekordok könyvébe. A sivatagi körülményekhez alkalmazkodva, ahol csak az év bizonyos szakában esik az eső, ez a növény igazán jól érzi magát. Kifejlesztett egy olyan képességet, hogy a száraz csapadékmentes időszakban a növény is kiszárad, elveszti leveleit, és színét, így vészelve át azt az időszakot, amíg nem kap vizet. Amikor pedig eljön az esős évszak, és vízéri a száraz gumót, pár nap alatt újra kihajt és bezöldül a növény. Bár nem ő az egyetlen sivatagi növény, amely erre képes, de kétségkívül a leglátványosabb.


A nagyon büdös csodagumó!

Hát ilyen növényt még nem láttunk. Egy méteres virág, és az illata? Hát az nem mindennapi. Ismerjük meg a csodagumót. A csodagumó (Amorphophallus titanum) Kelet Indiából származik és a kontyvirág félék családjába tartozik. A növény attól különleges, hogy tavasszal először a virágot hajt, amely a romlott hús szagára emlékeztet. Idősebb korában a virág akár 3 méteresre is megnőhet . Az első évben kisméretű virágot hajt, de ahogy telnek az évek a virág mérete és szaga is egyre jobban fokozódik. A virágzás kb. egy másfél hétig tart. Az idősebb virágok mérete elérheti a 3 métert is, a növény pedig akár 5 méter magasra is megnőhet.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...

Gyep, ami nem fűből áll?

Szeretne egy szép egybefüggő zöld területet, ami nem fűből áll? Itt a megoldás! Bővebben...

Gyógynövények a Parkinson-kór kezelésére

Néhány kínai szer, mint a kampós gyógynövény, a gyökérkivonat és a fakéreg segíthetnek a Parkinson-kór és az irritábilis bél-szindróma kezelésében. Bővebben...

10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!

Az orchideák még ma is a növények királyának számítanak, ám vannak olyan érdekességek, amelyekről eddig még nem hallottunk, és még különlegesebbé varázsolja ezt a növényfajt.

Bővebben...

A természet csoda növényei

Bizony néha furcsa növényeket produkál a természet, amin mi emberek elgondolkodunk vajon hogyan születtek ezek a különleges csodanövények.

Bővebben...

A paradicsom termesztése

A paprikánál felsorolt módszerek a paradicsom esetében is alkalmazhatók, de én inkább egy negyedik módszert javasolnék. Késő ősszel, ha már a paradicsom is teljesen beérett, hagyj meg néhány szép példányt, amiről úgy gondolod, hogy magnak alkalmas lesz.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

Palástfű tea a nők barátja!

Aki babát szeretne vagy készül, a terhességre szerezzen be palástfű ( alchemilla vulgaris) teát, amely nagyban segít pl.a beágyazódásánál. Bővebben...

Így készítsünk wellness italokat, koktélokat

Aki szeretne szépülni és még fittebb lenni készítsen saját wellness levet, amelynek az alapja a zöldség és gyümölcslé.

Bővebben...

Lélegezzünk a szépségét!

Ahogy megszületünk az első sírást máris a levegővétel követi. A légzés boldoggá és szépé tesz minket, így ha szebbnek szeretnénk látszani és egészségesnek lélegezzünk mélyeket.

Bővebben...

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? Locsolja, tápoldatozza és gondozza őket, mégis szinte az összes növény pár hónapon belül kihal? Ismerős a helyzet?

Bővebben...

Parfümteszt:melyik az ön kedvenc illata?

Gondolkodott ön már azon miért pont azt az illatot választotta a parfüm vásárlás során? Cikkünkből megismerheti választásának okát.

Bővebben...

Különleges dekorációs megoldások dísznövényekkel!

Néha egy kis fantáziával különleges és egyedi dekorációt alkothatunk. Íme, néhány ötlet hogyan dobjuk fel otthonunkat növényekkel.

Bővebben...

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Szeretne egy szép vidéki stílusú romantikus kertet? Akkor ültessen sárga cickafarkot! (achillea filipendulina). Bővebben...

Így ültessünk piros díszbabot!

Szeretné erkélyét még szebbé és színesebbé varázsolni, akkor ültessen futó díszbabot, ( phaseolus coccineus) amely felfuttatható falra is.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!