csütörtök, 27 április 2017

A természet csoda növényei

Bizony néha furcsa növényeket produkál a természet, amin mi emberek elgondolkodunk vajon hogyan születtek ezek a különleges csodanövények.

 

Ismerjük meg a természet csodáit.

Aloe vera:

A növényt már 5000 éve használják, Egyiptomban, Indiában, Kínában. Napjainkban egyre nagyobb kutatásnak vetik alá ezt a növényt, amelyet a gyógynövények királynőjének is hívnak. Manapság a növényt Mexikó, Dél-Amerika, és a napos Texas ültetvényein termesztik. Hazánkban is egyre többen ismerik meg a növény különleges gyógyító hatását. Aki egyszer elkezdi használni, többé nem válik meg tőle.

Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, valamint nyomelemet, mono- és poliszacharidokat, melyek közül, pl. az acemannon a rák és az AIDS biztató ellenszere, lehet az immunrendszerre gyakorolt specifikus hatása miatt. A levél 96% víz, a többi 4% több mint 200 fajta anyagot tartalmazz, köztük az e vitamint, és B, C, E vitaminokat, kalciumot, aminosavakat a fehérje felépítéséhez, valamint enzimeket, melyeket az emésztõ rendszer, használ. szinte egy csoda hogy egy növény hogy rendelkezhet ilyen gyógyító képességgel.


Búzafű:

A búzafű szép lassan a világ legkeresettebb és legnépszerűbb egészségmegőrző csodanövénye lesz. De vajon mit tudhat egy egyszerű fű és annak a leve, amiért csodanövények kiáltják ki.

A búzafűlé, bio búzából, legtöbbször törkölybúzából készül. A búzamagokat meghajtatják, ebből lesz a búzafű, majd amikor a növény eléri a 14-16 cm.-es magasságot, levágják, és frissen kipréselik a fű levét, így kapunk búzafű lét. A búzafű lé egy igen összetett anyag, amely rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmazz, és a benne található klorofil is nagyban hozzájárul a jótékony hatásához. Kutatók kimutatták, hogy a klorofil képes a benzingőz és a kipufogógáz káros anyagait is hatástalanítani, és más méreganyagokkal is könnyedén elbánik.

Stevia:

Paraguay-ban az ott élő őslakosok régóta használják a növény leveleit, a teákhoz, és más italokhoz, mert ez a növény ott őshonos.

A stevia levelei akár 30X édesebb lehet a cukornál, nem okoz fogszuvasodást, a növény kalóriatartalma nulla, ezért nagyon jól használható diétánál és fogyókúránál is. Emellett igen magas a C, és A vitamin tartalma, és számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmazz. Cukorbetegek is bártan használhatják, hiszen csak természetes édesítő szereket tartalmazz. Főzéshez sütéshez, italokhoz, teához is adhatjuk, akár naponta fogyaszthatjuk. Kutatások is igazolták a stevia kedvező élettani hatásait, épp ezért az édesítőszer gyártók is előszeretettel gyártják és forgalmazzák, azt a szert, amit még előtte be akartak tiltani világszerte, hiszen konkurencia volt a saját termékeikkel szemben. A stevia Európába a második világháború idején a cukor hiány miatt került be, de mivel termesztésére nem felel meg minden klíma, ezért nem lett túl népszerű és ismert a növény. Termesztése mediterrán éghajlatú országokban folyik, úgy, mint Paragayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia, Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld.


Csokoládé virág:

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt. A csokoládé virág egy gumós növény, amelynek gyönyörű mély burgundi, vagy csokoládé színű virágai valódi csoki illatot árasztanak.

Ugye milyen érdekes a természet? A növény eredeti élőhelye Mexikó, épp ezért, mint mediterrán növényt kell tartani, és gondozni. Ősszel a fiatalabb növények gumóit érdemes felszedni és egy fagymentes helyen átteleltetni, majd tavasszal kiültetni.

Húsevő virágok:

Kancsóka a gyilkos növény! (Nepenthes)

Egy növény, amit becéznek, pedig valójában egy ragadózó véres növényről van szó, amely kegyetlen módón gyilkol a mi otthonunkban is. Ismerjük meg ezt a kegyetlen, de különleges gyilkost.

A kancsóka egy trópusi növény, amely a párás őserdők mélyén vadászik áldozataira. Több mint 80 fajtája él szerte a mediterrán országokban, többek között Dél Ausztráliában, Malajziában, Madagaszkáron és más déli országokban. A növény különlegessége hogy olyan illatot bocsájt ki, amely már messziről vonzza a rovarokat. Az illat nem kellemetlen, sőt inkább valami édeskés vaníliára hasonlít, sem mint kellemtelen dögszagra. Maga a rovarfogó egy módosult levél, amely kancsó alakú formát vett fel az évek során.
A kancsó oldalán két sorban apró szőrök helyezkednek el, amelyek a rovarcsalogató anyagot kis mirigyekben termelik. Amikor a rovar megérzi, az illatot belerepül a kancsóba, amelynek a fala igen síkos és onnan már nincs menekvés. A kancsó alján egy speciális enzim található, amely képes a rovart pár nap alatt megemészteni, így folyékony állapotban a növény szinte felszívja áldozatát.

vénusz légycsapója:

Elég érdekes nevet adtak neki a felfedezők, hiszen Vénusz a szépség istennője volt, azt hogy miért társították ezt a ragadozó növény egy istennőhöz talán soha nem derül ki. Az biztos, ha akkor látták volna a predatort vagy az alien című filmet, talán a növény neve is más lett volna. Egy növény, amely tele van fogakkal, és rovarokkal táplálkozik, inkább hasonlít egy űrlényre, mint egy szép virágra.

A Vénusz légycsapója Észak –Amerikában őshonos, az ottani mocsarakban igen nagy számban fordult elő, de ma már szintén egy védett növény lett, mert a mocsarak lecsapolása, és az ember területfoglalása a kipusztulás szélére jutatta a növényt. A Vénusz légycsapója a húsevő növények családjába tartozik. Egy édes nektárhoz hasonló illatot bocsájt, így csalogatva magához a rovarokat. A növény leveleinek a végén helyezkednek el a csapdák, amelyek leginkább hatalmas fogakra hasonlítanak.

Jerikó rózsája:

Ha különleges csodanövényt keresünk, akkor ez a növény biztos, hogy az. Egy igazi halhatatlan túlélő, aki méltán bekerülhetne a Ginis rekordok könyvébe. A sivatagi körülményekhez alkalmazkodva, ahol csak az év bizonyos szakában esik az eső, ez a növény igazán jól érzi magát. Kifejlesztett egy olyan képességet, hogy a száraz csapadékmentes időszakban a növény is kiszárad, elveszti leveleit, és színét, így vészelve át azt az időszakot, amíg nem kap vizet. Amikor pedig eljön az esős évszak, és vízéri a száraz gumót, pár nap alatt újra kihajt és bezöldül a növény. Bár nem ő az egyetlen sivatagi növény, amely erre képes, de kétségkívül a leglátványosabb.


A nagyon büdös csodagumó!

Hát ilyen növényt még nem láttunk. Egy méteres virág, és az illata? Hát az nem mindennapi. Ismerjük meg a csodagumót. A csodagumó (Amorphophallus titanum) Kelet Indiából származik és a kontyvirág félék családjába tartozik. A növény attól különleges, hogy tavasszal először a virágot hajt, amely a romlott hús szagára emlékeztet. Idősebb korában a virág akár 3 méteresre is megnőhet . Az első évben kisméretű virágot hajt, de ahogy telnek az évek a virág mérete és szaga is egyre jobban fokozódik. A virágzás kb. egy másfél hétig tart. Az idősebb virágok mérete elérheti a 3 métert is, a növény pedig akár 5 méter magasra is megnőhet.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Akár másfél méter magasra is megnőhet a Kínai hamuvirág!

A kínai hamuvirág (Ligularia dentata) mint neve is mutatja Kínából és Japánból származik, de ma már a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

A shiitake gomba csökkenti a magas vércukorszintet!

Ezt a gombafajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Acerola a C-vitamin forrás!

Manapság az élelmiszer piacon egyre gyakrabban találkozunk egy új névvel, amely állítólag a legjobb C-vitaminforrás lehet ez pedig az Acerola. Teában, joghurtban, italokban és számtalan más termékben megtaláljuk ezt a szót, de vajon mi is az az acerola?

Bővebben...

A citromfa gondozása

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Így kezeljük az elnyílt hagymás növényeket!

Sajnos a szép tavaszi hagymás növények elnyílnak lassan, de mihez kezdjünk velük utána? Cikkünkből megtudhatja mi a teendő, hogy jövőre is virágozzanak a hagymák.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Karcsúsító tea készítése házilag!

Aki szeretne pár kilótól tavasszal megszabadulni, próbálja ki Maria Treben karcsúsító teakeverékét, amely normalizálja súlyunkat!

Bővebben...

hírek

Szépüljünk almaecettel!

Szeretné, ha bőre haja még szebb és ragyogóbb lenne? Akkor próbálja ki az almaecetet, amely kívül belül megszépíti önt!

Bővebben...

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!