szerda, 26 április 2017

A levegőből táplálkoznak a Tillandsiák

Igen különleges növények a Tillandsiák, amelyek a köderdők és magas hegyvidékek fáin a levegőből táplálkoznak.

Ennek a nem mindennapi növénynek kb. 750 fajából a Tillandsia usneoides-t mutatjuk most be, melyet magyarul spanyol mohának is hívnak. Őshazája Közép- és Dél-Amerika köderdei és magas hegyvidéki erdei, ahol a fákon él, mint egy összefüggő ősz szakáll, hosszúsága elérheti akár a 3-4 métert is.

Innen kapta másik elnevezését: szakállbromélia. 4-5 változatuk ismert, melyek különböző levélfinomsággal és szőrözöttséggel rendelkeznek.

Látványa lenyűgöző, de sajnos itthon a tartása igen körülményes, hiszen viszonylag magas páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. Épp ezért kevés helyen tudjuk beszerezni, főleg orchidea és bromélia kiállításokon és vásárokon juthatunk hozzá.

A növénynek nincs gyökere, a nedvességet és minden szükséges tápanyagot testének egész felületén lévő pikkelyszőrökön keresztül veszi fel a levegőből, épp ezért otthon is fontos a napi egyszeri permetezés, hetente egyszer pedig az öntözővízbe keverjünk némi tápoldatot is.

Ha szeretnénk egy ilyen különleges növényt otthonunkba a legjobb, ha egy floráriumban helyezzük el, és egy üvegtetővel lezárva biztosítjuk számára a megfelelő párát. De ha elég párás a lakásunk akasszuk fel valahová vagy tegyük rá egy nagyobb faágra.


Akár csak az élőhelyén, sok fényt igényel, és egész évben meleg, 20 fok körüli hőmérséklet kell neki. Virágai aprók, kénsárga színűek és illatosak, de alig észre vehetőek, inkább az ezüstös leveleivel díszít.

A növény igényei:

Fényigény: Világos helyen fejlődik szépen, nyáron kiakaszthatjuk a kertbe, fák alá.

Hőmérséklet: Egész évben 20 fok körüli egyenletes meleget igényel.

Öntözés: Rendszeresen naponta permetezzük vagy merítsük állott vízbe.

Páratartalom: Közepes, 60-80%-os páratartalmat igényel.

Ezt olvasta már?

A közönséges datolyapálma nevelése és ültetése

A livistona pálma gondozása és ápolása

A rákvirág gondozása! Félárnyékos helyen is tartható!

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...

Mihez kezdjünk, ha gyors zöld felületű fűre van szükségünk? A megoldás a gyepszőnyeg!

Ha a füvet saját kezűleg vetjük el, és gondozzuk, bizony igen sokáig kell várnunk, hogy egyenletes szép pázsit legyen belőle. Bővebben...

A bazsalikom gyógyítja a megfázást és a köhögést!

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de mint gyógynövény, kevesen használják. Pedig ez a remek gyógynövény hatásos a megfázás, a köhögés, és a migrén ellen is. Bővebben...

A lepkeorchidea átültetése videóval!

Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik. Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk.

Bővebben...

A természet csoda növényei

Bizony néha furcsa növényeket produkál a természet, amin mi emberek elgondolkodunk vajon hogyan születtek ezek a különleges csodanövények.

Bővebben...

Egy trópusi zöldség az édes burgonya!

Főzőműsorokban egyre gyakrabban halljuk az édes burgonya nevét, de a hazai konyhában nem tudjuk milyen növényről és zöldségről van szó!

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...

Talajtakaró növények ültetése

A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

hírek

A sárgadinnye termesztése kiskertben!

A sárgadinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen íze, mint a méz, lédús és, magas cukortartalmán kívül jelentős a vitamin tartalma is. Bővebben...

Konyhatervezés ötletesen

Ha nem szeretnénk egy szakemberre bízni a konyha berendezését, bizony szükségünk lesz néhány ötletes és praktikus megoldásra. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!