vasárnap, 25 június 2017
Hamvaska az ezüst növény!

Hamvaska az ezüst növény!

Hamvaska az ezüst növény!

Egy gyönyörű egynyári dísznövény(senecio bicolor), amely hamvas ezüstszínű leveleivel kertünk különleges dísznövénye lesz.

Tovább a cikkhez
Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Otthonunk rendezettsége tükrözi az egyéniségünket, és ez már a bejáratnál szembe tűnik. Ha szeretnénk, hogy otthonunk nyáron is gyönyörű és hangulatos legyen, tervezzük virágágyásokat a bejárathoz.

Tovább a cikkhez
Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni!

Tovább a cikkhez

Így készítsünk gyümölcsbort házilag!

Azt hogy a Magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.

 

Gyümölcsbornak nevezzük a különböző gyümölcsök, virágok, termések levének erjesztéssel készült mérsékelt fokú alkoholos italokat.

A bor elnevezést kizárólag a szőlőből készült italra vonatozik, bár ez csak Magyarországon van így, külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből, vagy virágból és termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják.

A gyümölcsbor fogyasztása kis mértékben ugyanolyan jótékony és gyógyító hatással bír, mint a bor. A gyümölcsbor készítése igen nagy szakértelmet kíván, és sok odafigyelést.

A gyümölcsöket kellően át kell válogatni, és csak a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsöket használjuk fel az ital elkészítéséhez. A túlérett és az éretlen gyümölcs is ronthat a gyümölcsbor állagán és íz világán.

A gyümölcsöket összezúzzuk, majd 48 órán keresztül állni hagyjuk, ügyelve arra, hogy lé alatt tartsuk őket, így elkerüljük az ecetedését. Többször is keverjük át őket, majd egy tiszta vászonkendőt át szűrjük le a levét. Az így kapott gyümölcslevet levegőtől elzárva kell erjeszteni, demizsonban, vagy más tároló eszközben.

A természetes erjedés a gyümölcs vagy más termés összetételétől is függ, de mivel a gyümölcsök és más összetevők nem tartalmaznak elég cukrot, így ezt külön kell hozzáadni. Ez a legfontosabb hozzávaló, hiszen a cukoralakul át majd alkohollá. A végén az ideális erjesztésre érett gyümölcs cukor tartalma kb. 15-20%, sav tartalma pedig 8% Erjesztésre a legjobb 16-18 C közötti hőmérséklet.


Az erjedés végén a bort lefejtjük, és demizsonokba töltjük. A második fejtésre kb. 3-4 hét múlva kerül sor, amikor a bor már elérte a kívánt szín és íz fokot. Ezt úgy tudjuk a legjobban lemérni, ha egy üveg bort 5-6 órán keresztül dugasz nélkül hagyunk, majd újra ledugaszoljuk, és 4-5 napig 20-25 fokon állni hagyunk. Ha ez idő alatt a bor nem zavarosodik be, palackérett lett.

Nézzünk néhány finom és zamatos házilag is elkészíthető gyümölcsbort:

Almabor:

Borkészítésre a legjobb a 0,8-1% savtartalmú, és 80-10 % cukor tartalmú őszi almák. A nyári almából készült borok igen rövid ideig tárolhatók.

Áfonyabor:

A bor készítéshez egyaránt alkalmas a vörös és a fekete áfonya is.

1 kg áfonyát fél liter vízben puhára főzzünk, és a levét kipréseljük. 1 l gyümölcslére kb. 65 dkg cukrot számítsunk hozzá, 3 gr borkősavat, és kiskanál borélesztőt. Ezt is kétszer háromszor érdemes átfejteni, két-három hét elteltével.


Eperbor:

Az epreket jó alaposan átmossuk, átválogatjuk, majd összezúzzuk, és négy napon keresztül előérleljük. Préselés után 5 liter eperléhez adunk 3 liter vizet, 25 gr borkősavat, és 2 kg cukrot. Demizsonba töltjük, és kétszer átfejtjük. Érdemes ezt a fajta gyümölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokáig nem lehet tárolni.


Mazsolabor:

1 kg mazsolát átmosunk, majd hozzáadunk fél kilogramm cukrot, és 5 liter vizet. Öt percig forraljuk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a 2dkg borkősavat, 1 dkg borélesztőt, majd demizsonba töltjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni, majd egyszer átfejtjük és adunk hozzá 1,5 dl konyakot.

De ezen kívül számtalan finom gyümölcsbort lehet készíteni, ilyen a málnabor, a narancsbor, a meggybor, szamócabor, szilvabor, barackbor.

Gyógynövényekből is készülhet gyümölcsbor, erre a célra felhasználható az áfonya, az articsóka, a bodza, a csipkebogyó, a galagonya és a hárs is.

A bor kis mennyiségben gyógyír, de nagy mennyiségben már káros is lehet.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Most van itt az ideje a tőosztásnak!

Megérkezett a tavaszi jó idő, számtalan kerti munka vár ránk, köztük most érdemes elvégezni az évelő növények tőosztását is.

Bővebben...:

Akácos Magyarországot?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

Bővebben...:

A jó magnak jó talaj kell!

Aki kertészkedni szeretne, első lépésként a talaj minőségét kell szemügyre vennie, hiszen jó talaj nélkül nincsenek szép növények és ízletes zöldségek sem.

Bővebben...:

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik.

Bővebben...:

Acaena buchananii: Acélkék tüskésdiócska

Az acélkék tüskésdiócska a rózsafélék családjába tartozik, eredetileg Új-Zélandról származik. Ez az évelő talajtakaró növény, mindössze 5-10 cm magasra nő meg, ám talajt betakaró száraival hamar szétterül a kertekben.

Bővebben...:

Dobjuk fel a salátát borsmustár levéllel!

A borsmustár levél (eruca sativa), vagy más néven rukkola, már a középkorban is gyógynövényként volt számon tartva, így a benne levő borsmustárolajok és finom íze miatt nekünk is érdemes napjainkban a kertünkben termeszteni ezt a finom és egészséges növényt.

Bővebben...:

Ültessünk zöldségeket kertünkbe!

A zöldség és fűszernövények ültetési ideje eljött, így aki nem csak szép, de hasznos kertet szeretne, ültessen néhány zöldség palántát és fűszernövényt.

Bővebben...:

Az őszibarack metszése és gondozása

Az őszibarack ( prunus persica) az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban, de eredetileg Kínából származik ez a finom gyümölcs.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: