Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Szeretne egy szép vidéki stílusú romantikus kertet? Akkor ültessen sárga cickafarkot! (achillea filipendulina).

Tovább a cikkhez
Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

A pálmafák alatt ülve, a narancsfák és citromfák virágainak illatát élvezve vagy a leander sövényt csodálva, ez aztán a délvidéki hangulat!

Tovább a cikkhez
Készítsünk virágszörpöt!

Készítsünk virágszörpöt!

Készítsünk virágszörpöt!

A virágszörpök erőteljes zamatúak, kissé izzasztó hatással. Házilag, kellő gondossággal elkészített szörpünk igazán eredeti lesz, nem kell tartanunk a boltokban kapható, különböző profitnövelő csodaszerektől!

Tovább a cikkhez

Így készítsünk gyümölcsbort házilag!

Azt hogy a Magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.

 

Gyümölcsbornak nevezzük a különböző gyümölcsök, virágok, termések levének erjesztéssel készült mérsékelt fokú alkoholos italokat.

A bor elnevezést kizárólag a szőlőből készült italra vonatozik, bár ez csak Magyarországon van így, külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből, vagy virágból és termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják.

A gyümölcsbor fogyasztása kis mértékben ugyanolyan jótékony és gyógyító hatással bír, mint a bor. A gyümölcsbor készítése igen nagy szakértelmet kíván, és sok odafigyelést.

A gyümölcsöket kellően át kell válogatni, és csak a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsöket használjuk fel az ital elkészítéséhez. A túlérett és az éretlen gyümölcs is ronthat a gyümölcsbor állagán és íz világán.

A gyümölcsöket összezúzzuk, majd 48 órán keresztül állni hagyjuk, ügyelve arra, hogy lé alatt tartsuk őket, így elkerüljük az ecetedését. Többször is keverjük át őket, majd egy tiszta vászonkendőt át szűrjük le a levét. Az így kapott gyümölcslevet levegőtől elzárva kell erjeszteni, demizsonban, vagy más tároló eszközben.

A természetes erjedés a gyümölcs vagy más termés összetételétől is függ, de mivel a gyümölcsök és más összetevők nem tartalmaznak elég cukrot, így ezt külön kell hozzáadni. Ez a legfontosabb hozzávaló, hiszen a cukoralakul át majd alkohollá. A végén az ideális erjesztésre érett gyümölcs cukor tartalma kb. 15-20%, sav tartalma pedig 8% Erjesztésre a legjobb 16-18 C közötti hőmérséklet.


Az erjedés végén a bort lefejtjük, és demizsonokba töltjük. A második fejtésre kb. 3-4 hét múlva kerül sor, amikor a bor már elérte a kívánt szín és íz fokot. Ezt úgy tudjuk a legjobban lemérni, ha egy üveg bort 5-6 órán keresztül dugasz nélkül hagyunk, majd újra ledugaszoljuk, és 4-5 napig 20-25 fokon állni hagyunk. Ha ez idő alatt a bor nem zavarosodik be, palackérett lett.

Nézzünk néhány finom és zamatos házilag is elkészíthető gyümölcsbort:

Almabor:

Borkészítésre a legjobb a 0,8-1% savtartalmú, és 80-10 % cukor tartalmú őszi almák. A nyári almából készült borok igen rövid ideig tárolhatók.

Áfonyabor:

A bor készítéshez egyaránt alkalmas a vörös és a fekete áfonya is.

1 kg áfonyát fél liter vízben puhára főzzünk, és a levét kipréseljük. 1 l gyümölcslére kb. 65 dkg cukrot számítsunk hozzá, 3 gr borkősavat, és kiskanál borélesztőt. Ezt is kétszer háromszor érdemes átfejteni, két-három hét elteltével.


Eperbor:

Az epreket jó alaposan átmossuk, átválogatjuk, majd összezúzzuk, és négy napon keresztül előérleljük. Préselés után 5 liter eperléhez adunk 3 liter vizet, 25 gr borkősavat, és 2 kg cukrot. Demizsonba töltjük, és kétszer átfejtjük. Érdemes ezt a fajta gyümölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokáig nem lehet tárolni.


Mazsolabor:

1 kg mazsolát átmosunk, majd hozzáadunk fél kilogramm cukrot, és 5 liter vizet. Öt percig forraljuk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a 2dkg borkősavat, 1 dkg borélesztőt, majd demizsonba töltjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni, majd egyszer átfejtjük és adunk hozzá 1,5 dl konyakot.

De ezen kívül számtalan finom gyümölcsbort lehet készíteni, ilyen a málnabor, a narancsbor, a meggybor, szamócabor, szilvabor, barackbor.

Gyógynövényekből is készülhet gyümölcsbor, erre a célra felhasználható az áfonya, az articsóka, a bodza, a csipkebogyó, a galagonya és a hárs is.

A bor kis mennyiségben gyógyír, de nagy mennyiségben már káros is lehet.

  • 3 fantasztikus dísznövény, amelyek a tűző napot is jól viselik a balkonon

     

    Nyáron, azokban az ágyásokban vagy erkélyen, teraszokon, ahol szinte egész nap odasüt a nap, bizony érdemes megválogatni milyen növényt ültetünk.

    Bővebben...:

Kertészkedjünk

Így védekezzünk a kártevők ellen!

A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

Bővebben...:

Így készítsünk gyümölcsbort házilag!

Azt hogy a Magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.

Bővebben...:

Évelő növények

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

Így vessük el a zöldség magokat!

Itt az ideje elvetni a zöldség magokat, hogy nyárra szép zöldséges kertünk legyen. Bemutatjuk lépésről lépésre a magvetést. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Jéghideg nyári levendulás sorbet

Ha hétvégére meghívja a barátait, vagy rokonait egy nyári esti kerti partira, bátran készítse el a felnőttek részére ezt a finom levendulás sorbetet.

Bővebben...:

Görög Zitával nyílt meg a MagyarProvence, a Levendulárium!

Örömmel jelentjük, hogy   – talán –a nyár legforróbb napján, június 21-én,– Görög Zita közreműködésével megnyílt a MagyarProvence,a Levendulárium , a Paulay Ede utca 8 szám alatt.

Bővebben...:

Provence-i hangulat kertünkben, levendulával!

Aki egyszer akárcsak képen láthatta a Provence-i levendulamezők csodás látványát, soha nem fogja, elfelejti. De miért ne tervezhetnénk mi magunk is kertünkbe egy mini Provence-i levendulamezőt? Megmutatjuk hogyan érdemes a levendulát kertünkbe ültetni, úgy hogy nyáron az egész kert levendula illatban fürödjön!

Bővebben...:

Nyári kert

Vaníliavirág az illatos szépség!

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Kerti teendők a nyár közepén

A nyár dereka a pihenés ideje, amikor élvezhetjük egész eddigi munkánkat a kertben. Ám ekkor sem maradunk munka nélkül, teendő akad bőven. Bővebben...:

Mediterrán hangulat kertünkben

Ha vágyunk egy különleges mediterrán hangulatú kertre, vagy otthonra, nem kell mást tenni, mint ügyesen összeválogatni a dísznövényeket és a kellékeket, és máris a tengerparton érezzük magunkat. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez