A csalánoldat csak akkor használ, ha a megfelelő időben alkalmazzuk, vagyis még azelőtt kell kipermetezni, mielőtt a kártevők megjelennek a növényeken.

Ha a levéltetű már ellepte a rózsákat, már csak egy erős vegyszeres kezelés tudja őket kiirtani. Tehát a csalánoldatot érdemes kora tavasszal elkészíteni, majd a levéltetvek megjelenése előtt 3-5 naponta kipermetezni a növényekre, sőt meg is locsolhatjuk vele a növények tövét. A permetezésnél figyeljünk oda, hogy a levél fonákjára is jusson a permetből, hiszen a levéltetvek itt szoktak megbújni.

Mivel a csalán nagyon sok vasat, és egyéb hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, épp ezért, mint növény trágyát is felhasználhatjuk, a virágzó, és a zöldség és fűszernövényeknél.

A csalánt érdemes egy közeli erdőből beszerezni, vagy termeszthetünk a saját kertünkben is, hiszen egy kis dézsában nevelt friss csalán levél mindig jó a háznál.


Egy közepes méretű kerthez érdemes kb. 30 liternyi csalánoldatot elkészíteni, ehhez pedig szükségünk lesz kb. 4-5 kg friss csalánra. Természetesen az arányokat csökkenthetjük is, a kert nagyságához mérten.

Ne feledjük el, hogy a csalán tele van apró kis szőrszálakkal, amelyek erősen csípnek, így érdemes kesztyűt viselni a művelethez.

A friss csalán leveleket egy ollóval vágjuk fel durván, és tegyük bele egy nagyobb műanyag edénybe, vagy egy üres esővíz tárolóba. Ha az esővíztárolóban már van esővíz, abba is beledobhatjuk, ha nincs, öntsük fel tiszta vízzel az edényt. A vízzel felöntött csalánleveleket tegyük kb. 5 napra egy napsütötte helyre, amely pár napon belül elég kellemetlen szagú lesz, ezért vagy takarjuk le az edényt egy fedővel.

Végül öt nap elteltével szűrjük le az oldatot, majd amit kapunk azzal máris permetezhetjük a növényeket. Ha az oldalt túl sűrűnek tűnik, mert a melegben a víz egy része elpárolgott, inkább hígítsuk fel az oldatot még egy kevés tiszta vízzel, és csak ezután öntözzük meg vele a növényeket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!