szerda, 22 február 2017

Ahol az óriás agavék élnek

Az agavé egy gyönyörű mediterrán pozsgás növény, amely már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ám eredeti élőhelyén, pl. Mexikóban ez a növény akár 4méter magasra is megnőhet.

 

Az agavénak több mint 50 fajtája ismert, a világ számos országban megtalálható, akár szabadon, akár ültetvény formájában, vagy mint kerti növény. A legtöbb agavé Mexikóban, és Amerikában található, ahol többek között az agavé pálinkát és a tequilát is készítik. Egy másik fajtából pedig a jól ismert szizál kendert készítik.

A növény jellemzője hogy a levél széle tüskés, vagy fogazott színe a világoszöldön át egészen a kék színig terjed. A növény mérete miatt, amely elérheti akár a 3 méter átmérőt is, csak nagyobb kertekbe érdemes ültetni, ám mivel növekedésük lassú, így évekig tart mire eléri ezt a magasságot.

Az agavé életében mindössze csak egyszer virágzik, így a növény szinte minden energiát a virágzásra fordít, majd utána elpusztul. Vannak olyan fajták, amelyek már 8-10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30-40 év után hoz virágot.

A közönséges agavé az egyik legismertebb fajta, hazája Mexikó, de ma már több európai kertben is megtalálható. A levelek tőrózsát alkotnak, színűk szürkészöld, leveleik felfelé állnak. Idősebb korban a növény elérheti a két-három méter átmérőt is, és a levelek végén 2-3 cm nagyságú tüskék ülnek. Kedvelik a meleg napos kerteket, így nyáron akár a 40 fokos hőséget is jól viselik. Télen a -6 fokos hideget is kibírják. Ez a fajta már 15 évesen is virágzik.

Arizonai agavé:

Ez a fajta Amerikában őshonos, ahol mindössze 50-60 cm nagyságot ér el, így a kertekbe is előszeretettel ültetik, napos meleg helyekre. Virágzás után elpusztul, de sarj növényekről egyszerű szaporítani.

Óriás agavé:

Az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb agavé, amely Mexikóban őshonos. A növény magassága elérheti a 4 méret, míg átmérője akár másfél méter is lehet. Ezt a növényt csak itt lehet megtalálni, így utazásunk során okvetlenül keressünk fel egy agavé ültetvényt Mexikóban.

Kék agavé:

A tequila alapanyag a kék agavé, amelynek levelei szürkéskék színűek. Magassága eléri a két métert, míg átmérője másfél méter is lehet. Mexikó egyik jelképe lett ez a növény, és a belőle készített nemzeti ital a tequila.


A tequila gyártását ma már szigorú törvények írják elő, és védett márkanév lett,  csak Mexikóban gyárthatják. szigorú mexikói törvények szerint a tequila gyártásához használt növények csakis Jalisco állam egyes pontosan körülhatárolt területeiről származhatnak. Van olyan tequila, amely 100%-ban kék agavéból készül, míg van, amelyik 50 % kék agavét és 50% más agavét tartalmazz.

Az ültetvényeken a hatalmas ember nagyságú 10-15 éves agavé növényeket először egy éles szerszámmal megtisztítják a levelektől, így megmarad a növény még mindig gigantikus méretű torzsája, amelyet felszednek, teherautóra raknak, és a gyárba szállítják.

Egyes források szerint a mai Mexikó területén élő azték és maja lakosok már több mint 9000 éve ismerték és termesztették az agavét. Állítólag még ma is használnak olyan receptet, amelyet az ősi azték időkből származik.


Ha itthon saját kertben szeretnénk agavét ültetni, ma már könnyedén megtehetjük, hiszen a legtöbb kertészetben már kapható ez a különleges sivatagi növény. Az agavét márciustól ültethetjük ki a kertbe, egy napos meleg részre.

Érdemes kisméretű növényt vásárolni, amely az évek folyamán bár igen lassan, de hatalmas méretűvé fejlődhet. Ültethetjük először kisebb cserépbe, majd egyre nagyobb edénybe, dézsába, a lényeg, hogy ha már eléri a fél méteres átmérőt, már a végső helyre tegyük a növényt, amely lehet erkély, terasz, vagy akár a kert is.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk a földjét. Szeptembertől csökkentsük le a locsolást, és ha van, rá mód télre vigyük be fagymentes világos helyre. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, gondoskodjunk a növény megfelelő téli takarásáról.

A trópusi országokban az agavé 10-15 év után virágzik, de lakásban tartva, vagy kertbe ez akár 50 év is lehet. A virágzás után a növény elpusztul, de a sarj növényekről könnyedén tovább vihetjük az agavé állományunkat. Amennyiben nincs kertünk, a szobában vagy az erkélyen is nevelhetünk agavét, de fontos hogy elég nap és fény érje a növényt.


A kisebb növényeket évente egyszer érdemes átültetni, márciusban vagy áprilisban, a legjobb, ha laza humuszos virágföldet választunk neki. A nagyobb példányoknál már ügyeljünk arra, hogy elég helyet biztosítsunk neki, mert a hatalmas tüskék komoly sérüléseket okozhatnak az arra sétáló személyeknek.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

A közönséges harangláb félárnyékos kertekben is megél!

Gyakran okoz gondot a hobbikertésznek, hogy milyen növényt ültessen a félárnyékos kertrészbe, ahol a virágzó növények gyakran elpusztulnak a fényhiány miatt. Ám a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) remekül megél a félárnyékos helyen is.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk fűnyírót kertünkbe?

A fűnyíró gép minden kertésznek hatalmas segítséget jelent a kerti pázsit gondozásánál, ám a mai hatalmas választékban gyakran elveszünk.

Bővebben...

Gyógynövények a Parkinson-kór kezelésére

Néhány kínai szer, mint a kampós gyógynövény, a gyökérkivonat és a fakéreg segíthetnek a Parkinson-kór és az irritábilis bél-szindróma kezelésében. Bővebben...

Hol és hogyan szerezzük be az orchideákat?

Az orchidea egyes fajtái ma már nem számítanak ritkaságnak, hiszen szinte minden nagyobb kertészeti áruházban, szupermarketben és virágboltban megvásárolhatók.

Bővebben...

A kávécserje gondozása

A kávét mindenki ismeri, a legtöbben naponta fogyasztjuk is a belőle készült italt. De a kávécserjét, mint dísznövényt, már kevesen ismerik, pedig kevés gonddal tartható szobai dísznövény.

Bővebben...

Karambola a csillaggyümölcs!

Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Ezeket a növényeket vásárolhatjuk meg márciusban, a kertészetekben!

Márciusban a kertészeti áruházak már egyre több tavaszi növénnyel várja a vásárlókat. Bár még a kiültetés korai, érdemes körbenézni, milyen növényt vásároljunk idén a kertünkbe.

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Hol és hogyan szerezzük be az orchideákat?

Az orchidea egyes fajtái ma már nem számítanak ritkaságnak, hiszen szinte minden nagyobb kertészeti áruházban, szupermarketben és virágboltban megvásárolhatók.

Bővebben...

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel.

Bővebben...

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

A gyógynövények termesztése újra fénykorát éli!

A gyógynövények termesztése az utóbbi években egyre inkább előtérbe került, hiszen az egészséges életmód és a népi gyógyászat újra fénykorát éli.

Bővebben...

Így fessünk hajat saját kezűleg!

Ha unjuk már a frizuránkat érdemes egy hajfestékkel új külsőt varázsolni magunkat. A bátrabbaknak adunk most néhány ötletet és tippet az otthoni hajfestéshez! Bővebben...

Tudta ön hogy a dió védi szívünket, és a magas várnyomás ellen is hatásos?

Számtalan udvar kertjében áll egy öreg vén diófa, amely igen nagy becsben van tartva, hiszen karácsonykor jól jön a finom csonthéjas termése a bejglibe és süteményekbe. Ám kevesen nézünk úgy a dióra, mint remek antioxidáns forrásra.

Bővebben...

Citrom itt is ott is!

A citrom az egyik legismertebb gyümölcsünk, amely számtalan módón felhasználható. Összegyűjtöttük a citrom 1x1-et! Bővebben...

A tengerpartok királya: kókuszpálma!

A kókuszpálma egy nagyon mutatós mediterrán növény, amely hatalmas diójával és szeldelt leveleivel a tengerpartok hangulatos dísznövénye. Hazánkban is sok helyen árusítják, de mielőtt beleszeretünk a tengerpartok királyába, gondoljuk végig, milyen az otthonunk klímája. Bővebben...

Kivi a kúszónövény.

A kivi, mint gyümölcs mindenkinek ismerős. De hogy kivit a kertünkben neveljünk az még újdonság. Bemutatjuk ezt a szép kúszónövényt. Bővebben...

Hogyan teremtsünk otthonunkban romantikus kerti hangulatot?

Kert a házban - Demeter Mónika belsőépítész

Demeter Mónika belsőépítész megbízója olyan különleges otthonra vágyott, mely minden részletében eltér a szokványostól. Az volt ugyanis az álma, hogy egy romantikus „kertben” éljen. Adott volt tehát a tervezési koncepció alapja…

Bővebben...

A citromfa ültetése lépésről lépésre videóval!

A citromfa ültetése nem egy nagy ördöngösség, de érdemes néhány szabályt betartani, hogy a növényt ne terhelje meg az átültetés.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!