vasárnap, 22 január 2017

Ahol az óriás agavék élnek

Az agavé egy gyönyörű mediterrán pozsgás növény, amely már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ám eredeti élőhelyén, pl. Mexikóban ez a növény akár 4méter magasra is megnőhet.

 

Az agavénak több mint 50 fajtája ismert, a világ számos országban megtalálható, akár szabadon, akár ültetvény formájában, vagy mint kerti növény. A legtöbb agavé Mexikóban, és Amerikában található, ahol többek között az agavé pálinkát és a tequilát is készítik. Egy másik fajtából pedig a jól ismert szizál kendert készítik.

A növény jellemzője hogy a levél széle tüskés, vagy fogazott színe a világoszöldön át egészen a kék színig terjed. A növény mérete miatt, amely elérheti akár a 3 méter átmérőt is, csak nagyobb kertekbe érdemes ültetni, ám mivel növekedésük lassú, így évekig tart mire eléri ezt a magasságot.

Az agavé életében mindössze csak egyszer virágzik, így a növény szinte minden energiát a virágzásra fordít, majd utána elpusztul. Vannak olyan fajták, amelyek már 8-10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30-40 év után hoz virágot.

A közönséges agavé az egyik legismertebb fajta, hazája Mexikó, de ma már több európai kertben is megtalálható. A levelek tőrózsát alkotnak, színűk szürkészöld, leveleik felfelé állnak. Idősebb korban a növény elérheti a két-három méter átmérőt is, és a levelek végén 2-3 cm nagyságú tüskék ülnek. Kedvelik a meleg napos kerteket, így nyáron akár a 40 fokos hőséget is jól viselik. Télen a -6 fokos hideget is kibírják. Ez a fajta már 15 évesen is virágzik.

Arizonai agavé:

Ez a fajta Amerikában őshonos, ahol mindössze 50-60 cm nagyságot ér el, így a kertekbe is előszeretettel ültetik, napos meleg helyekre. Virágzás után elpusztul, de sarj növényekről egyszerű szaporítani.

Óriás agavé:

Az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb agavé, amely Mexikóban őshonos. A növény magassága elérheti a 4 méret, míg átmérője akár másfél méter is lehet. Ezt a növényt csak itt lehet megtalálni, így utazásunk során okvetlenül keressünk fel egy agavé ültetvényt Mexikóban.

Kék agavé:

A tequila alapanyag a kék agavé, amelynek levelei szürkéskék színűek. Magassága eléri a két métert, míg átmérője másfél méter is lehet. Mexikó egyik jelképe lett ez a növény, és a belőle készített nemzeti ital a tequila.


A tequila gyártását ma már szigorú törvények írják elő, és védett márkanév lett,  csak Mexikóban gyárthatják. szigorú mexikói törvények szerint a tequila gyártásához használt növények csakis Jalisco állam egyes pontosan körülhatárolt területeiről származhatnak. Van olyan tequila, amely 100%-ban kék agavéból készül, míg van, amelyik 50 % kék agavét és 50% más agavét tartalmazz.

Az ültetvényeken a hatalmas ember nagyságú 10-15 éves agavé növényeket először egy éles szerszámmal megtisztítják a levelektől, így megmarad a növény még mindig gigantikus méretű torzsája, amelyet felszednek, teherautóra raknak, és a gyárba szállítják.

Egyes források szerint a mai Mexikó területén élő azték és maja lakosok már több mint 9000 éve ismerték és termesztették az agavét. Állítólag még ma is használnak olyan receptet, amelyet az ősi azték időkből származik.


Ha itthon saját kertben szeretnénk agavét ültetni, ma már könnyedén megtehetjük, hiszen a legtöbb kertészetben már kapható ez a különleges sivatagi növény. Az agavét márciustól ültethetjük ki a kertbe, egy napos meleg részre.

Érdemes kisméretű növényt vásárolni, amely az évek folyamán bár igen lassan, de hatalmas méretűvé fejlődhet. Ültethetjük először kisebb cserépbe, majd egyre nagyobb edénybe, dézsába, a lényeg, hogy ha már eléri a fél méteres átmérőt, már a végső helyre tegyük a növényt, amely lehet erkély, terasz, vagy akár a kert is.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk a földjét. Szeptembertől csökkentsük le a locsolást, és ha van, rá mód télre vigyük be fagymentes világos helyre. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, gondoskodjunk a növény megfelelő téli takarásáról.

A trópusi országokban az agavé 10-15 év után virágzik, de lakásban tartva, vagy kertbe ez akár 50 év is lehet. A virágzás után a növény elpusztul, de a sarj növényekről könnyedén tovább vihetjük az agavé állományunkat. Amennyiben nincs kertünk, a szobában vagy az erkélyen is nevelhetünk agavét, de fontos hogy elég nap és fény érje a növényt.


A kisebb növényeket évente egyszer érdemes átültetni, márciusban vagy áprilisban, a legjobb, ha laza humuszos virágföldet választunk neki. A nagyobb példányoknál már ügyeljünk arra, hogy elég helyet biztosítsunk neki, mert a hatalmas tüskék komoly sérüléseket okozhatnak az arra sétáló személyeknek.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Akár másfél méter magasra is megnőhet a Kínai hamuvirág!

A kínai hamuvirág (Ligularia dentata) mint neve is mutatja Kínából és Japánból származik, de ma már a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Gyep, ami nem fűből áll?

Szeretne egy szép egybefüggő zöld területet, ami nem fűből áll? Itt a megoldás! Bővebben...

Csípős csalán mint gyógynövény

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán! A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt. Bővebben...

Milyen tápoldatot adjunk az orchideáknak?

Sok szobakertész, aki most kapott, vagy vásárolt egy cserép orchideát, úgy gondolja, hogy ha eleget tápoldatozza a növényt, az majd gyönyörűen fog virágozni és hajtani, pedig nem csak a tápoldatozáson múlik az orchidea szépsége.

Bővebben...

Hogyan alakultak ki az első erdők bolygónkon?

Ma már természetesnek vesszük az erdőket, a fákat és a növényeket, de sok-sok milliárd évvel ezelőtt még nem is létezett erdő. Vajon hogyan alakultak ki az első fák és növények bolygónkon.

Bővebben...

A finom nyári hűsítő gyümölcs a sárgadinnye!

Az egyik legfinomabb nyári gyümölcs a sárgadinnye, amely mézédes ízével mindenkit levesz a lábáról. Ismerjük meg a gondozását és ápolását kertünkben is.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Esztétikus és szép is a lapfüggöny!

A függönyfazonok között napjainkban egyre nagyobb teret hódit magának a lapfüggöny. Ezzel a függönyözési formával mind a modern mind a minimál stílusú otthonokban találkozhatunk. Bővebben...

Hogyan építsünk lépcsőt házunkba?

A lépcső a ház egyik fontos eleme, hiszen nap, mint nap ezen közlekedünk és járunk, így fontos szerepe jut a ház elrendezéskor is.

Bővebben...

Itt az idő rendbe tenni a kerítést a ház körül!

A nyárnak lassan már vége, de a jó időt még érdemes kihasználni egy kis ház körüli munkára!

Bővebben...

Így tartsuk rendben a bútorokat otthonunkban!

A nagytakarítás során érdemes a bútorokat is megtisztítani a rárakodott portól és szennyeződéstől. Íme, néhány ügyes trükk hogyan tartsuk renden a bútorokat otthonunkban. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Szeretne fényes ragyogó hajkoronát? Ezt kenje a hajára!

Hajunkat mind az időjárás, a légszennyezettség, a stressz és az egészségtelen életmód roncsolja. Idővel fénytelen, száraz lesz, és veszít tartásából is.

Bővebben...

A szamóca termesztése és ültetése

A tavasz legfinomabb és legízletesebb gyümölcse a finom szamóca (fragraria ananassa), amely erkélyen is könnyedén termeszthető.

Bővebben...

Feng-shui az asztalon

Ha úgy érezzük, a karrierünk a megszokott kerékvágásban halad, az utóbbi években a legkisebb előléptetést sem értük el, munkánk iránti lelkesedésünk már rég alábbhagyott, itt az ideje cselekedni.

Bővebben...

A citromfa szaporítása

Amikor megvásárolunk egy citromfát, és haza visszük, szépen gondozzuk, azt várnánk, hogy szép nagy citromok teremjenek   rajta. De sokszor még csak nem is virágzik a citromfánk. Mi lehet az oka? Bővebben...

Orchidea szaporítása otthon magról!

A trópusi orchideák különböző trükköket dobnak be hogy oda csalogassák a rovarokat, ám otthoni körülmények között nekünk magunknak kell elvégezni a porzást. Megmutatjuk hogyan! Bővebben...

A kakukkfű termesztése és ültetése!

A kakukkfű( thymus vulgaris) egy gyönyörű évelő fűszernövény, amely nagyon jól viseli a szárazságot így sziklakertbe is ültethető.

Bővebben...

Ráncosak lehetünk a rágógumitól!

A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten előnytelen az arcbőrnek, mivel elősegíti a ráncosodást. Bővebben...

Tapétázzunk okosan!

A tapétázás első pontja a megfelelő tapéta kiválasztása. A választásnál figyelembe kell venni az adott lakás méretét, stílusát, formáját. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!