Ahol az óriás agavék élnek

Az agavé egy gyönyörű mediterrán pozsgás növény, amely már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ám eredeti élőhelyén, pl. Mexikóban ez a növény akár 4méter magasra is megnőhet.

 

Az agavénak több mint 50 fajtája ismert, a világ számos országban megtalálható, akár szabadon, akár ültetvény formájában, vagy mint kerti növény. A legtöbb agavé Mexikóban, és Amerikában található, ahol többek között az agavé pálinkát és a tequilát is készítik. Egy másik fajtából pedig a jól ismert szizál kendert készítik.

A növény jellemzője hogy a levél széle tüskés, vagy fogazott színe a világoszöldön át egészen a kék színig terjed. A növény mérete miatt, amely elérheti akár a 3 méter átmérőt is, csak nagyobb kertekbe érdemes ültetni, ám mivel növekedésük lassú, így évekig tart mire eléri ezt a magasságot.

Az agavé életében mindössze csak egyszer virágzik, így a növény szinte minden energiát a virágzásra fordít, majd utána elpusztul. Vannak olyan fajták, amelyek már 8-10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30-40 év után hoz virágot.

A közönséges agavé az egyik legismertebb fajta, hazája Mexikó, de ma már több európai kertben is megtalálható. A levelek tőrózsát alkotnak, színűk szürkészöld, leveleik felfelé állnak. Idősebb korban a növény elérheti a két-három méter átmérőt is, és a levelek végén 2-3 cm nagyságú tüskék ülnek. Kedvelik a meleg napos kerteket, így nyáron akár a 40 fokos hőséget is jól viselik. Télen a -6 fokos hideget is kibírják. Ez a fajta már 15 évesen is virágzik.

Arizonai agavé:

Ez a fajta Amerikában őshonos, ahol mindössze 50-60 cm nagyságot ér el, így a kertekbe is előszeretettel ültetik, napos meleg helyekre. Virágzás után elpusztul, de sarj növényekről egyszerű szaporítani.

Óriás agavé:

Az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb agavé, amely Mexikóban őshonos. A növény magassága elérheti a 4 méret, míg átmérője akár másfél méter is lehet. Ezt a növényt csak itt lehet megtalálni, így utazásunk során okvetlenül keressünk fel egy agavé ültetvényt Mexikóban.

Kék agavé:

A tequila alapanyag a kék agavé, amelynek levelei szürkéskék színűek. Magassága eléri a két métert, míg átmérője másfél méter is lehet. Mexikó egyik jelképe lett ez a növény, és a belőle készített nemzeti ital a tequila.


A tequila gyártását ma már szigorú törvények írják elő, és védett márkanév lett,  csak Mexikóban gyárthatják. szigorú mexikói törvények szerint a tequila gyártásához használt növények csakis Jalisco állam egyes pontosan körülhatárolt területeiről származhatnak. Van olyan tequila, amely 100%-ban kék agavéból készül, míg van, amelyik 50 % kék agavét és 50% más agavét tartalmazz.

Az ültetvényeken a hatalmas ember nagyságú 10-15 éves agavé növényeket először egy éles szerszámmal megtisztítják a levelektől, így megmarad a növény még mindig gigantikus méretű torzsája, amelyet felszednek, teherautóra raknak, és a gyárba szállítják.

Egyes források szerint a mai Mexikó területén élő azték és maja lakosok már több mint 9000 éve ismerték és termesztették az agavét. Állítólag még ma is használnak olyan receptet, amelyet az ősi azték időkből származik.


Ha itthon saját kertben szeretnénk agavét ültetni, ma már könnyedén megtehetjük, hiszen a legtöbb kertészetben már kapható ez a különleges sivatagi növény. Az agavét márciustól ültethetjük ki a kertbe, egy napos meleg részre.

Érdemes kisméretű növényt vásárolni, amely az évek folyamán bár igen lassan, de hatalmas méretűvé fejlődhet. Ültethetjük először kisebb cserépbe, majd egyre nagyobb edénybe, dézsába, a lényeg, hogy ha már eléri a fél méteres átmérőt, már a végső helyre tegyük a növényt, amely lehet erkély, terasz, vagy akár a kert is.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk a földjét. Szeptembertől csökkentsük le a locsolást, és ha van, rá mód télre vigyük be fagymentes világos helyre. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, gondoskodjunk a növény megfelelő téli takarásáról.

A trópusi országokban az agavé 10-15 év után virágzik, de lakásban tartva, vagy kertbe ez akár 50 év is lehet. A virágzás után a növény elpusztul, de a sarj növényekről könnyedén tovább vihetjük az agavé állományunkat. Amennyiben nincs kertünk, a szobában vagy az erkélyen is nevelhetünk agavét, de fontos hogy elég nap és fény érje a növényt.


A kisebb növényeket évente egyszer érdemes átültetni, márciusban vagy áprilisban, a legjobb, ha laza humuszos virágföldet választunk neki. A nagyobb példányoknál már ügyeljünk arra, hogy elég helyet biztosítsunk neki, mert a hatalmas tüskék komoly sérüléseket okozhatnak az arra sétáló személyeknek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...

Vadvirágos rét kertünkben

Unja már a zöld fűfelületet kertjében? Akkor önnek a vadvirágos gyepre van szüksége. Ismerje, meg hogyan lehet önnek virágzó rét a kertben. Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

Hogyan lehet az orchideákat szaporítani?

Tisztelt Orchidea szakértő! Szeretnék, tanácsot kérni lehet –e az orchideákat szaporítani, és ha igen milyen módon?

Bővebben...

A Regel bromélia gondozása

A broméliák népes családja lenyűgöz minden növény kedvelőt, most a Regel broméliát szeretnénk bemutatni olvasóinknak.

Bővebben...

Az édeskömény termesztése

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) az ernyősviráguak családjába tartozó növény, amelynek az érdekessége a levélnyelekből álló föld feletti megvastagodott gumó.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így tervezzük meg tavasszal a virágoskertet!

Ha az idén szeretnénk egy szép virágoskertet létrehozni, most érdemes elkezdeni a tervezését, és a kellékek, illetve a növény állomány beszerzését.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Így ültessük az évelő buglyos fátyolvirágot!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Az uborka talajigénye

Az uborka azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek a legmagasabb igényüket támasztják a talajjal szemben, vagyis az egyik legtápanyag igényesebb zöldség. Bővebben...

Az Aloe vera növény főbb jellemzői!

Az Aloe vera növény csak a 4-5.-év után válik kifejletté, ekkora a levelei elérik a 60 cm hosszúságot és kb. 8-10 cm szélesek. Az ennél fiatalabb növényt még nem szabad használni, mivel ekkor még csak mérgező anyagot tartalmaz.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!