vasárnap, 23 április 2017

Ahol az óriás agavék élnek

Az agavé egy gyönyörű mediterrán pozsgás növény, amely már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ám eredeti élőhelyén, pl. Mexikóban ez a növény akár 4méter magasra is megnőhet.

 

Az agavénak több mint 50 fajtája ismert, a világ számos országban megtalálható, akár szabadon, akár ültetvény formájában, vagy mint kerti növény. A legtöbb agavé Mexikóban, és Amerikában található, ahol többek között az agavé pálinkát és a tequilát is készítik. Egy másik fajtából pedig a jól ismert szizál kendert készítik.

A növény jellemzője hogy a levél széle tüskés, vagy fogazott színe a világoszöldön át egészen a kék színig terjed. A növény mérete miatt, amely elérheti akár a 3 méter átmérőt is, csak nagyobb kertekbe érdemes ültetni, ám mivel növekedésük lassú, így évekig tart mire eléri ezt a magasságot.

Az agavé életében mindössze csak egyszer virágzik, így a növény szinte minden energiát a virágzásra fordít, majd utána elpusztul. Vannak olyan fajták, amelyek már 8-10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30-40 év után hoz virágot.

A közönséges agavé az egyik legismertebb fajta, hazája Mexikó, de ma már több európai kertben is megtalálható. A levelek tőrózsát alkotnak, színűk szürkészöld, leveleik felfelé állnak. Idősebb korban a növény elérheti a két-három méter átmérőt is, és a levelek végén 2-3 cm nagyságú tüskék ülnek. Kedvelik a meleg napos kerteket, így nyáron akár a 40 fokos hőséget is jól viselik. Télen a -6 fokos hideget is kibírják. Ez a fajta már 15 évesen is virágzik.

Arizonai agavé:

Ez a fajta Amerikában őshonos, ahol mindössze 50-60 cm nagyságot ér el, így a kertekbe is előszeretettel ültetik, napos meleg helyekre. Virágzás után elpusztul, de sarj növényekről egyszerű szaporítani.

Óriás agavé:

Az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb agavé, amely Mexikóban őshonos. A növény magassága elérheti a 4 méret, míg átmérője akár másfél méter is lehet. Ezt a növényt csak itt lehet megtalálni, így utazásunk során okvetlenül keressünk fel egy agavé ültetvényt Mexikóban.

Kék agavé:

A tequila alapanyag a kék agavé, amelynek levelei szürkéskék színűek. Magassága eléri a két métert, míg átmérője másfél méter is lehet. Mexikó egyik jelképe lett ez a növény, és a belőle készített nemzeti ital a tequila.


A tequila gyártását ma már szigorú törvények írják elő, és védett márkanév lett,  csak Mexikóban gyárthatják. szigorú mexikói törvények szerint a tequila gyártásához használt növények csakis Jalisco állam egyes pontosan körülhatárolt területeiről származhatnak. Van olyan tequila, amely 100%-ban kék agavéból készül, míg van, amelyik 50 % kék agavét és 50% más agavét tartalmazz.

Az ültetvényeken a hatalmas ember nagyságú 10-15 éves agavé növényeket először egy éles szerszámmal megtisztítják a levelektől, így megmarad a növény még mindig gigantikus méretű torzsája, amelyet felszednek, teherautóra raknak, és a gyárba szállítják.

Egyes források szerint a mai Mexikó területén élő azték és maja lakosok már több mint 9000 éve ismerték és termesztették az agavét. Állítólag még ma is használnak olyan receptet, amelyet az ősi azték időkből származik.


Ha itthon saját kertben szeretnénk agavét ültetni, ma már könnyedén megtehetjük, hiszen a legtöbb kertészetben már kapható ez a különleges sivatagi növény. Az agavét márciustól ültethetjük ki a kertbe, egy napos meleg részre.

Érdemes kisméretű növényt vásárolni, amely az évek folyamán bár igen lassan, de hatalmas méretűvé fejlődhet. Ültethetjük először kisebb cserépbe, majd egyre nagyobb edénybe, dézsába, a lényeg, hogy ha már eléri a fél méteres átmérőt, már a végső helyre tegyük a növényt, amely lehet erkély, terasz, vagy akár a kert is.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk a földjét. Szeptembertől csökkentsük le a locsolást, és ha van, rá mód télre vigyük be fagymentes világos helyre. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, gondoskodjunk a növény megfelelő téli takarásáról.

A trópusi országokban az agavé 10-15 év után virágzik, de lakásban tartva, vagy kertbe ez akár 50 év is lehet. A virágzás után a növény elpusztul, de a sarj növényekről könnyedén tovább vihetjük az agavé állományunkat. Amennyiben nincs kertünk, a szobában vagy az erkélyen is nevelhetünk agavét, de fontos hogy elég nap és fény érje a növényt.


A kisebb növényeket évente egyszer érdemes átültetni, márciusban vagy áprilisban, a legjobb, ha laza humuszos virágföldet választunk neki. A nagyobb példányoknál már ügyeljünk arra, hogy elég helyet biztosítsunk neki, mert a hatalmas tüskék komoly sérüléseket okozhatnak az arra sétáló személyeknek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...

Hogyan szellőztessük a pázsitot?

A fű egészséges növekedéséhez nagyon fontos a talaj szellőztetése és lazítása. Enélkül a gyep nem lesz erős haragos zöld, és harmonikus felület kertünkben.

Bővebben...

Grapefruit a gyógyító gyümölcs!

Hazánkban is egyre többen fedezik fel ennek a napsárga gyümölcsnek a gyógyító hatását. Ismerjük meg a grapefruit gyógyhatását. Bővebben...

Hogyan ültessük és szaporítsuk az orchideát?

Az orchideák ültetése és szaporítása nem is olyan ördöngös feladat, otthon saját magunk is meg tudjuk oldani, mindkét műveletet.

Bővebben...

Havasi gyopár ma már hazánkban is kapható!

A havasi gyopárról( Leontopodium alpinum) sokan csak tv.-ben, regényekben vagy könyvekben találkoztak.

Bővebben...

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A sáfrány termesztése kertünkben!

Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a  színes kis sáfrányok(crocus), amelyek jelzik számunkra itt a tavasz. Bővebben...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

hírek

Így takarítsuk ki a fürdőszobát

Sajnos a fürdőszoba az egyik legkényesebb helyiség, így itt érdemes hetente többször is takarítani.

Bővebben...

Tápláljuk kedvenceinket!

Hamarosan itt a tavasz és ráfér növényeinkre egy kis felfrissülés. Körbe néztük milyen tápoldatot érdemes beszerezni kedvenceink számára.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!