vasárnap, 23 április 2017

Kefevirág az üvegmosó növény (Callistemon citrinus)

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak.

A kefevirág még újdonságnak számít itthon, nem sok kertben találkozhatunk vele. Pedig nem mindennapi látvány kertünkben ez a növény. Mitől olyan különleges?

Nos, a virágzata tele van gyönyörű piros és sárga porzókkal, mert a növény célja hogy minél több rovart csalogasson magához. A piros virágzaton a sárga porzók, pont úgy néznek ki, mint egy színes nyári üvegmosó kefe.

A növény eredetileg Ausztráliában él, itt akár 2-3 méteres fává is megnőhet. Fontos hogy itthon is hasonló körülményeket teremtsünk neki, kedveli a meleg napos kerteket, és a száraz levegőt is jól viseli. Tavasztól őszig locsoljuk rendszeresen, de azért kerüljük a túllocsolást, és kéthetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Tavasszal az első hajtásokat érdemes a felére visszavágni, mert így nyárra egy gyönyörű dús bokros növényt kapunk.

Télen, mint a többi mediterrán növényt, vigyük be védett helyre, és teleltessük át kb. 9-10 fokon, ilyenkor a locsolást is csökkentsük le a minimálisra. Van olyan növény, amelyik még októberben is képes virágot hozni, de vigyázzunk, mert egy fagyos éjszaka könnyen tönkreteheti kedvencünket.


Nyáron a virágzás után szintén érdemes visszavágni a növény hajtásait, így biztatva az újabb virágzásra. A levágott hajtásokat felhasználhatjuk szaporításra, mint hajtásdugványokat, így könnyen tudjuk növelni a kefevirág állományunkat, és akár ajándékba is adhatunk belőle. A dugványokat ültessük el, és ezek a kis növények akár már a következő évben virágot is hozhatnak kertünkben.

A virágzás elmaradásának oka lehet a kevés napfény, és a tápanyag hiány. Ha télen világos, de hűvös helyre bevisszük, a locsolást lecsökkentjük neki, akkor a növény kipiheni magát tavaszig. Tavasszal, ha szükséges ültessük át, és ha elég meleg az idő tegyük ki a szabadba egy napos helyre, az első hajtásokat vágjuk kissé vissza, és ne felejtsük el nyáron tápoldatozni, és locsolni.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Égőszerelem virág ( Lychnis chalcedonica)

Az égőszerelem nevét tűzpiros virágairól kapta, hiszen olyan fantasztikusan szép piros árnyalatban pompáznak a virágok, mintha tűzben égnének.

Bővebben...

A szép kert titka a zöldtrágyázás

Egy régi ám kissé elfeledett bio kertészkedés alapja a zöldtrágyázás, amelytől a kert és a föld és a benne lakó növények új életre kelnek.

Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

Hogyan lehet az orchideákat szaporítani?

Tisztelt Orchidea szakértő! Szeretnék, tanácsot kérni lehet –e az orchideákat szaporítani, és ha igen milyen módon?

Bővebben...

Feng shui otthonunkban, avagy a szerencsét hozó növények!

A kínai feng shui már több ezer éves tudomány, amely otthonunkban is alkalmazható. A feng shui célja hogy otthonunkban a tereket úgy rendezzük be, hogy azok energiája minél jobban megnövekedjen.

Bővebben...

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...

A gyöngyvirág ültetése tavasszal

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Kerti tippek A-tól Z-ig!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos kerti tippet, növényekről, gyümölcsökről, kertről. Bővebben...

Lepkecsalogató kert

Íme, három növény, amely becsalogatja kertjébe a színes szép lepkéket és más hasznos rovarokat.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!