Kefevirág az üvegmosó növény (Callistemon citrinus)

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak.

A kefevirág még újdonságnak számít itthon, nem sok kertben találkozhatunk vele. Pedig nem mindennapi látvány kertünkben ez a növény. Mitől olyan különleges?

Nos, a virágzata tele van gyönyörű piros és sárga porzókkal, mert a növény célja hogy minél több rovart csalogasson magához. A piros virágzaton a sárga porzók, pont úgy néznek ki, mint egy színes nyári üvegmosó kefe.

A növény eredetileg Ausztráliában él, itt akár 2-3 méteres fává is megnőhet. Fontos hogy itthon is hasonló körülményeket teremtsünk neki, kedveli a meleg napos kerteket, és a száraz levegőt is jól viseli. Tavasztól őszig locsoljuk rendszeresen, de azért kerüljük a túllocsolást, és kéthetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Tavasszal az első hajtásokat érdemes a felére visszavágni, mert így nyárra egy gyönyörű dús bokros növényt kapunk.

Télen, mint a többi mediterrán növényt, vigyük be védett helyre, és teleltessük át kb. 9-10 fokon, ilyenkor a locsolást is csökkentsük le a minimálisra. Van olyan növény, amelyik még októberben is képes virágot hozni, de vigyázzunk, mert egy fagyos éjszaka könnyen tönkreteheti kedvencünket.


Nyáron a virágzás után szintén érdemes visszavágni a növény hajtásait, így biztatva az újabb virágzásra. A levágott hajtásokat felhasználhatjuk szaporításra, mint hajtásdugványokat, így könnyen tudjuk növelni a kefevirág állományunkat, és akár ajándékba is adhatunk belőle. A dugványokat ültessük el, és ezek a kis növények akár már a következő évben virágot is hozhatnak kertünkben.

A virágzás elmaradásának oka lehet a kevés napfény, és a tápanyag hiány. Ha télen világos, de hűvös helyre bevisszük, a locsolást lecsökkentjük neki, akkor a növény kipiheni magát tavaszig. Tavasszal, ha szükséges ültessük át, és ha elég meleg az idő tegyük ki a szabadba egy napos helyre, az első hajtásokat vágjuk kissé vissza, és ne felejtsük el nyáron tápoldatozni, és locsolni.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Az árpa fogyasztása megszépít minket!

Egy hosszú téli időszak után szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, hogy szervezetünk megerősödjön. Ebben segítenek a magvak ezek közül az árpa fogyasztása.

Bővebben...

Alakítsunk ki zöldségágyásokat kertünkben!

Évről évre egyre többen hódolnak ismét a zöldség termesztésnek, akár a fővárosban is, amelynek oka talán a magas zöldség árak, és a saját magunk által termelt zöldség öröme.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Szobanövények átültetése tavasszal!

Tavasszal érdemes a szobanövényeket átültetni. De melyik növényt, és hogyan ültessük át. Cikkünk bemutatja az ültetés alapvető szabályait, mit hogyan ültessünk helyesen. Bővebben...

Új csodakrém ráncok ellen

Hamarosan piacra kerül a ránctalanító krémek új generációja, amely úgy működik, hogy magát az emberi bőrsejtet készteti megújulásra. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!