vasárnap, 30 április 2017

Hogyan ültessünk broméliát? Videóval!

A broméliák évek óta egyre kedveltebb dísznövényekké válnak hazánkban is, hiszen még mindig valami titokzatos őserdei misztikum veszi körbe ezeket a nem mindennapi növényeket.

 

A broméliák családjába számtalan faj tartozik így pl. az általunk ismert ananász is, de ide tartoznak az aechmeák, a gusmania és a vriesea fajták is. Szín és virágválasztékuk lenyűgöző, és mivel akár hónapokig is képesek virágozni a virágboltok is elő szeretettel ajánlják a vásárolónknak névnapra, születésnapra.

Ha ajándékba vásárolunk, ilyen virágzó dísznövényt csak olyan növényt vegyünk, meg amelyiknek a virága még nem nyílt ki teljesen így tovább fog tartani a virágzás annál a személynél, akinek ajándékba visszük a növényt.

A broméliák az őserdő mélyén élnek némelyek a fák tetején, míg mások a talajszinten érzik jól magukat. Mindegyik fajra jellemző a levélrózsa, vagyis amikor a levelek egy tölcsérben végződnek. Ennek a célja, hogy a növény akár a földön akár egy fa tetején összegyűjtse a kellő mennyiségű esővizet. Az eső belefolyik a levelek közé majd mintegy tölcsérben lefolyik az aljára, így a növények folyamatosan van víztartaléka. Épp ezért ha broméliát vásárolunk otthonra, mi is figyeljünk oda rá, hogy a tölcsérben vagy a levélrózsában mindig legyen friss víz.


Mint már említettük ezek a növények képesek hónapokig is virágozni, főleg ha még bimbós állapotban visszük haza, ám sokan nem tudják, miért van az, hogy a növény egyszer csak elkezd sárgulni és pusztulni.

A virágzás végén maga a virág elkezd sárgulni és száradni, és ez még természetesnek is mondható, hiszen minden virág egyszer elnyílik. Ekkor csak vágjuk ki egy ollóval az elnyílt virágot, ám maga a levélzet még továbbra is megmarad.

De egy idő után azt vesszük észre, hogy a levelek is sárgulnak és száradnak, ekkor sokan egyszerűen kudarcként megélve kidobják a növényt. Pedig semmi hibát nem vétettünk a gondozás során ez egy természetes folyamat!


Csupán csak arról van szó, hogy maga az anyanövény is kezd elpusztulni, ám mielőtt teljesen tönkre menne, gondoskodik az utódokról.

Kis sarjhajtások kezdenek növekedni az anyatő mellett, van, hogy egy, vagy kettő, de van, hogy akár öt-hat kis sarj is növekedésnek indul. Amíg ezek a sarjak még kicsik ne is bolygassuk meg őket, hiszen akár csak egy kutyakölyöknél még nekik is szükségük van a mamára kis korukban, és ha elválasztjuk őket nem fognak életben maradni.


Ám ha a kis sarjak már elérnek, egy bizonyos nagyságot fogjunk egy éles kést és válasszuk le őket az anyatőről és ültessük el őket külön-külön cserépbe.

Ezek a kis sarjak gyökeret eresztenek, és bár csak négy-öt év múlva kezdenek el virágot hozni, mégis érdemes kivárni ezt az időszakot, és addig is gyönyörködni levélzetük szépségében.


Így egy broméliából akár 5-6 új növényt is nevelhetünk, vagy akár el is ajándékozhatjuk őket más szobakertész számára.

Tehát ha azt látjuk, hogy a broméliánk kezd sárgulni és száradni ne dobjuk ki a szemétbe, hanem várjuk meg türelmesen a sarj növényeket és ezek segítségével szaporítsuk tovább gyűjteményüket.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Emésztési gondokra igyunk borókabogyó teát

A boróka ( Juniperus communis) egy közkedvelt örökzöld kerti növény, de a boróka bogyó remek gyógynövény is egyben.

Bővebben...

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel.

Bővebben...

Ehető virágok a tányérunkon

Gondolta volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertjeinkben, de tányérunkon is élvezhetjük. Íme, néhány finom ehető virág kertünkből.

Bővebben...

Tudta ön hogy a padlizsán egy gyógyító növény is? Videóval!

A padlizsán télen, nyáron egy nagyon kellemes étel, de hogy gyógyító tulajdonsággal is bír? Ismerjük meg ezt rejtett titkot a padlizsánról! Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Milyen tápoldatot adjunk az orchideáknak?

Sok szobakertész, aki most kapott, vagy vásárolt egy cserép orchideát, úgy gondolja, hogy ha eleget tápoldatozza a növényt, az majd gyönyörűen fog virágozni és hajtani, pedig nem csak a tápoldatozáson múlik az orchidea szépsége.

Bővebben...

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Készítsünk aloe verás arctisztító folyadékot!

Valaha régen maga Kleopátra is hasonló házi szépségápolóval tisztította meg arcát. Próbálja ki ön is ezt szuper házilag is elkészíthető csodaszert.

Bővebben...

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!