vasárnap, 22 január 2017

Hogyan ültessünk broméliát? Videóval!

A broméliák évek óta egyre kedveltebb dísznövényekké válnak hazánkban is, hiszen még mindig valami titokzatos őserdei misztikum veszi körbe ezeket a nem mindennapi növényeket.

 

A broméliák családjába számtalan faj tartozik így pl. az általunk ismert ananász is, de ide tartoznak az aechmeák, a gusmania és a vriesea fajták is. Szín és virágválasztékuk lenyűgöző, és mivel akár hónapokig is képesek virágozni a virágboltok is elő szeretettel ajánlják a vásárolónknak névnapra, születésnapra.

Ha ajándékba vásárolunk, ilyen virágzó dísznövényt csak olyan növényt vegyünk, meg amelyiknek a virága még nem nyílt ki teljesen így tovább fog tartani a virágzás annál a személynél, akinek ajándékba visszük a növényt.

A broméliák az őserdő mélyén élnek némelyek a fák tetején, míg mások a talajszinten érzik jól magukat. Mindegyik fajra jellemző a levélrózsa, vagyis amikor a levelek egy tölcsérben végződnek. Ennek a célja, hogy a növény akár a földön akár egy fa tetején összegyűjtse a kellő mennyiségű esővizet. Az eső belefolyik a levelek közé majd mintegy tölcsérben lefolyik az aljára, így a növények folyamatosan van víztartaléka. Épp ezért ha broméliát vásárolunk otthonra, mi is figyeljünk oda rá, hogy a tölcsérben vagy a levélrózsában mindig legyen friss víz.


Mint már említettük ezek a növények képesek hónapokig is virágozni, főleg ha még bimbós állapotban visszük haza, ám sokan nem tudják, miért van az, hogy a növény egyszer csak elkezd sárgulni és pusztulni.

A virágzás végén maga a virág elkezd sárgulni és száradni, és ez még természetesnek is mondható, hiszen minden virág egyszer elnyílik. Ekkor csak vágjuk ki egy ollóval az elnyílt virágot, ám maga a levélzet még továbbra is megmarad.

De egy idő után azt vesszük észre, hogy a levelek is sárgulnak és száradnak, ekkor sokan egyszerűen kudarcként megélve kidobják a növényt. Pedig semmi hibát nem vétettünk a gondozás során ez egy természetes folyamat!


Csupán csak arról van szó, hogy maga az anyanövény is kezd elpusztulni, ám mielőtt teljesen tönkre menne, gondoskodik az utódokról.

Kis sarjhajtások kezdenek növekedni az anyatő mellett, van, hogy egy, vagy kettő, de van, hogy akár öt-hat kis sarj is növekedésnek indul. Amíg ezek a sarjak még kicsik ne is bolygassuk meg őket, hiszen akár csak egy kutyakölyöknél még nekik is szükségük van a mamára kis korukban, és ha elválasztjuk őket nem fognak életben maradni.


Ám ha a kis sarjak már elérnek, egy bizonyos nagyságot fogjunk egy éles kést és válasszuk le őket az anyatőről és ültessük el őket külön-külön cserépbe.

Ezek a kis sarjak gyökeret eresztenek, és bár csak négy-öt év múlva kezdenek el virágot hozni, mégis érdemes kivárni ezt az időszakot, és addig is gyönyörködni levélzetük szépségében.


Így egy broméliából akár 5-6 új növényt is nevelhetünk, vagy akár el is ajándékozhatjuk őket más szobakertész számára.

Tehát ha azt látjuk, hogy a broméliánk kezd sárgulni és száradni ne dobjuk ki a szemétbe, hanem várjuk meg türelmesen a sarj növényeket és ezek segítségével szaporítsuk tovább gyűjteményüket.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Acaena buchananii: Acélkék tüskésdiócska

Az acélkék tüskésdiócska a rózsafélék családjába tartozik, eredetileg Új-Zélandról származik. Ez az évelő talajtakaró növény, mindössze 5-10 cm magasra nő meg, ám talajt betakaró száraival hamar szétterül a kertekben. Bővebben...

Hogyan rakjuk le a gyepszőnyeget?

Ha nem szeretnénk, a fűmaggal bajlódni vásároljunk kész gyepszőnyeget vagy gyeptéglát. Bemutatjuk, hogy kell szakszerűen lerakni. Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

Milyen tápoldatot adjunk az orchideáknak?

Sok szobakertész, aki most kapott, vagy vásárolt egy cserép orchideát, úgy gondolja, hogy ha eleget tápoldatozza a növényt, az majd gyönyörűen fog virágozni és hajtani, pedig nem csak a tápoldatozáson múlik az orchidea szépsége.

Bővebben...

Kurkuma a konyhában és a kertben!

Hazánkban a kurkuma mint fűszernövény egyre ismertebb, ám mint dísznövény még kevesen ismerik. A kurkuma egy Dél- Kelet Ázsiából származó gumós növény, itthon sok virágboltban vágott virágként is találkozhatunk vele.

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesszünk spárgát!

Jamie Oliver a világhírű szakács nem csak főzni, de kertészkedni is nagyon szeret. Most spárga termesztés fortélyait ossza meg kedves olvasóinkkal! Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Hasznos tanácsok a fürdőszoba berendezéséhez!

Egy fürdőszoba berendezésénél nem csak az esztétika, és a szépség számít, de nagyon fontos hogy a helyiség a rendeltetésének megfelelően működjön.

Bővebben...

Apró trükkök a gyerekszoba berendezéséhez!

Amikor egy gyermek érkezik a családba első dolgunk, hogy berendezzük a kis jövevénynek a szobáját. Íme, néhány hasznos tanács a jó gyerekszoba berendezéshez.

Bővebben...

Érdemes egyáltalán negyven fokon kimosni a ruhákat?

A legújabb kutatás szerint a negyven fokon való mosás jót tesz ugyan a környezetnek és a ruháknak, de a kórokozók nagy részét életben hagyja.

Bővebben...

Fontos a jó ágynemű választása!

Egy hét - 168 óra. Ebből körülbelül 40-et átdolgozunk, 2 órát zuhanyozással, 8-at evéssel, 18-at tévénézéssel töltünk.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

Torokgyulladás kezelése lándzsás útifű teával

A lándzsás útifű tea ( plantago lanceolata) számtalan betegségre nyújt enyhülést, vagy a belőle készült szirup is alkalmas pl. a torokgyulladás kezelésére. Bővebben...

hírek

Festett falak varázsa! Videóval.

Életünk legalább felét festett falakk között töltjük. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az a festék, amit a falunkra kenünk. Ma már azt is tudjuk, hogy a körülöttünk lévő falak színe befolyásolja hangulatunkat, lelki állapotunkat. Bővebben...

Boldogabban dolgozunk a növények között!

Ha növényekkel díszítjük a munkahelyünket, a dolgozók boldogabbak és elégedettek, állítja egy új tanulmány.

Bővebben...

Méreganyagokat találtak a rúzsokban!

Terméktesztelők aggasztó összetevőket találtak a rúzsokban, melyek közül némelyik rákkeltő méreganyagnak bizonyult. Drágább márkák esetében is találtak hiányosságokat. Bővebben...

A cickafarkfű tea a nők barátja

Ez a sok téren is hasznosítható gyógynövény elsősorban a nők legfontosabb segítője, a gyomor és a has növényeként ismert.

Bővebben...

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

Karcsúsító tea készítése házilag!

Aki szeretne pár kilótól tavasszal megszabadulni, próbálja ki Maria Treben karcsúsító teakeverékét, amely normalizálja súlyunkat!

Bővebben...

Varázsoljunk mediterrán hangulatot kertünkbe citromfával!

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe.

Bővebben...

5 hiba, amiért tönkre megy növényünk

A téli növényápolás és gondozás nem egyszerű feladat. Sokszor hiába ápoljuk őket szívből télen sok kedvencünk, meghal. Bemutatunk 5 olyan kezelési hibát, amire érdemes odafigyelni. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!