Hogyan ültessünk broméliát? Videóval!

A broméliák évek óta egyre kedveltebb dísznövényekké válnak hazánkban is, hiszen még mindig valami titokzatos őserdei misztikum veszi körbe ezeket a nem mindennapi növényeket.

 

A broméliák családjába számtalan faj tartozik így pl. az általunk ismert ananász is, de ide tartoznak az aechmeák, a gusmania és a vriesea fajták is. Szín és virágválasztékuk lenyűgöző, és mivel akár hónapokig is képesek virágozni a virágboltok is elő szeretettel ajánlják a vásárolónknak névnapra, születésnapra.

Ha ajándékba vásárolunk, ilyen virágzó dísznövényt csak olyan növényt vegyünk, meg amelyiknek a virága még nem nyílt ki teljesen így tovább fog tartani a virágzás annál a személynél, akinek ajándékba visszük a növényt.

A broméliák az őserdő mélyén élnek némelyek a fák tetején, míg mások a talajszinten érzik jól magukat. Mindegyik fajra jellemző a levélrózsa, vagyis amikor a levelek egy tölcsérben végződnek. Ennek a célja, hogy a növény akár a földön akár egy fa tetején összegyűjtse a kellő mennyiségű esővizet. Az eső belefolyik a levelek közé majd mintegy tölcsérben lefolyik az aljára, így a növények folyamatosan van víztartaléka. Épp ezért ha broméliát vásárolunk otthonra, mi is figyeljünk oda rá, hogy a tölcsérben vagy a levélrózsában mindig legyen friss víz.


Mint már említettük ezek a növények képesek hónapokig is virágozni, főleg ha még bimbós állapotban visszük haza, ám sokan nem tudják, miért van az, hogy a növény egyszer csak elkezd sárgulni és pusztulni.

A virágzás végén maga a virág elkezd sárgulni és száradni, és ez még természetesnek is mondható, hiszen minden virág egyszer elnyílik. Ekkor csak vágjuk ki egy ollóval az elnyílt virágot, ám maga a levélzet még továbbra is megmarad.

De egy idő után azt vesszük észre, hogy a levelek is sárgulnak és száradnak, ekkor sokan egyszerűen kudarcként megélve kidobják a növényt. Pedig semmi hibát nem vétettünk a gondozás során ez egy természetes folyamat!


Csupán csak arról van szó, hogy maga az anyanövény is kezd elpusztulni, ám mielőtt teljesen tönkre menne, gondoskodik az utódokról.

Kis sarjhajtások kezdenek növekedni az anyatő mellett, van, hogy egy, vagy kettő, de van, hogy akár öt-hat kis sarj is növekedésnek indul. Amíg ezek a sarjak még kicsik ne is bolygassuk meg őket, hiszen akár csak egy kutyakölyöknél még nekik is szükségük van a mamára kis korukban, és ha elválasztjuk őket nem fognak életben maradni.


Ám ha a kis sarjak már elérnek, egy bizonyos nagyságot fogjunk egy éles kést és válasszuk le őket az anyatőről és ültessük el őket külön-külön cserépbe.

Ezek a kis sarjak gyökeret eresztenek, és bár csak négy-öt év múlva kezdenek el virágot hozni, mégis érdemes kivárni ezt az időszakot, és addig is gyönyörködni levélzetük szépségében.


Így egy broméliából akár 5-6 új növényt is nevelhetünk, vagy akár el is ajándékozhatjuk őket más szobakertész számára.

Tehát ha azt látjuk, hogy a broméliánk kezd sárgulni és száradni ne dobjuk ki a szemétbe, hanem várjuk meg türelmesen a sarj növényeket és ezek segítségével szaporítsuk tovább gyűjteményüket.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...

Füvesítés magról vagy gyeptégláról?

Egy nagyobb felületű füvesítéskor felmerül a kérdés melyik éri meg jobban a fűmagvetés vagy a gyeptégla. Bővebben...

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk. Bővebben...

Ismerjük meg az epifita orchideák igényeit!

Az orchideák évről évre egyre több rajongók tudhatnak maguk mögött kis hazánkban, ám mivel speciális környezeti igényük van, fontos a helyes gondozás.

Bővebben...

Kefevirág az üvegmosó növény (Callistemon citrinus)

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak. Bővebben...

Gyümölcs a kertünkben!

Számtalan gyümölcs vár ránk tavasszal a kertészetekben, hogy elültessük, majd nyár végén leszüreteljük a finom ízletes lédús gyümölcsöket. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Újra divat a kandalló építés!

Egy időben úgy tűnt a kandalló kipusztulásra váró termék lett, ám az utóbbi években ismét divatba jött kandallót építtetni! Bővebben...

Mit tehetünk a pattanás ellen házilag?

A pattanásos bőr kellemetlen látvány és kellemetlen érzés is, de a legrosszabb talán az, mennyi tévhit övezi a bőrtünetet. Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet oszlatunk el az aknés bőrrel kapcsolatban.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!