szerda, 18 január 2017

Az őserdőben a túlélésért folyik a harc!

Kívülről nézve gyönyörű színes és élettel teli az őserdő ám odabent nap, mint nap komoly harc folyik a túlélésért. Ismerjük meg az őserdő hőseit!

Minél közelebb megyünk az egyenlítőhöz annál nagyobbak a villámok, annál szebbek a fák és a növények és annál színesebb az állatvilág is. A világ számos pontján egymást váltja a hideg és meleg valamint a száraz és nedves évszak, amihez a növények és az állatok is meg tanultak alkalmazkodni.

Ám az egyenlítőnél ilyenről szó sincs. Itt a dzsungel az úr, és odabent több ezer állat és növényfaj küzd a túlélésért. A növényeknél a harc a fényért folyik, hiszen minél több fényhez jut, egy növény annál nagyobbra nőhet.

Szinte sehol másutt nem találunk olyan változatos állat és növényvilágot, mint az őserdőkben, a hatalmas kiterjedésű zöld terület a sok pára és nedvesség kedvező életfeltételeket teremt az élőlények számára.

A Dél Amerikai Brazil őserdő vagy a Nyugat és Közép Afrikai, de akár a Délkelet Ázsiai őserdőt is említhetjük mind lenyűgöző életközösséget takar. Bepillantást csak ritkán kaphatunk ebbe a különleges világba, bár sajnos manapság az ember erre a területre is egyre jobban beteszi a lábát és pusztít, rombol, pedig az őserdők hatalmas szerepet játszanak bolygónk kílmájában is,

Egy trópusi őserdőt szinte folyamatosan napsugárzás ér, az eső állandóan ömlik hol csendesen, hol viszont olyan erővel hogy folyók és patakok jönnek létre, így a meleg és az eső hatására a terület felér egy gőzkabinnal.

Nálunk a fák minden ősszel lehullatják, összes levelüket télen pihennek majd tavasszal újult erővel indulnak fejlődésnek. Az őserdőben erre nincs mód, hiszen itt az idő soha nem változik így a fák egész évben zöldek, de a levelek 80%-a folyamatosan meg újul.

Itt a lombváltást a fák belső ritmusa szabályozza, így van olyan fa, amelyiknek az egyik oldala teljesen zöld, míg a másik oldala teljesen csupasz, vagyis így váltják a lombjukat. Egy külső szemlélődő talán azt hihetné, hogy a fák betegek pedig csak így fiatalodnak meg.


A túl sok nedvesség is okoz néha gondot a növényeknek, hiszen oly sok a víz és a pára hogy el kell vezetniük azt. Épp ezért sokszor már egy időben hozzák a virágot és termést, sőt a leveleken úgynevezett csepegtető csúcsokat hoztak létre, amelyek elvezetik a felesleges nedvességet.

Mivel az őserdő igen zsúfolt a növények számára víz van bővel meleg és pára is a fény az egyetlen, amiért a növényeknek harcba kell szállniuk. A legnagyobb és legerősebb példányok jutnak fel a legmagasabbra így ők kapják a legtöbb fényt.

Egy esőerdő ökoszisztémája igen bonyolult épp ezért a növények kialakítottak egy hierarchiát, vagyis erdő szinteket hoztak létre az sok millió év alatt. Ez szinte minden erdőben megtalálható, de az őserdőben igen különleges megoldásokat is találtak a növények. Cikkünk második részében megismerheti az erdőlakók különleges túlélési technikáját.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...

Zöld szőnyeg a kertbe!

Elege van a fűből, szeretne valami új zöld felületet kertjébe? Akkor itt a zöld szőnyeg kertbe, amely kevesebb gondozást igényel, mint a fű. Bővebben...

Télen is hatásos a levendula illóolaj!

A levendulát már hazánkban is több helyen termesztik nagy mennyiségben, hiszen a belőle készült illóolaj, nagyon fontos kozmetikai alapanyag, de ezen kívül is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Eukaliptusz a koalák kedvence!

Az eukaliptuszról szinte mindenkinek Ausztrália és a koala maci jut az eszébe. De ezt a különleges ezüstös illatos növényt akár a kertünkben is nevelhetjük.

Bővebben...

Chili paprika termesztése Jamie Oliver tippjeivel!

A chili paprika Angliában és Amerikában is a konyhák egyik fő zöldség növénye. Nézzük milyen tippeket ad Jamie Oliver a chili termesztésével kapcsolatban.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat. Bővebben...

Feng-shui az asztalon

Ha úgy érezzük, a karrierünk a megszokott kerékvágásban halad, az utóbbi években a legkisebb előléptetést sem értük el, munkánk iránti lelkesedésünk már rég alábbhagyott, itt az ideje cselekedni.

Bővebben...

3 remek konyhai praktika kezdő háziasszonyoknak!

Kezdő háziasszonyoknak néha jól jöhet a mai modern nagymama jól bevált konyhai praktikája, amely nagyban megkönnyíti a főzést, sütést.

Bővebben...

Fonott bútorok szépsége

A fonott bútorok otthonunkat egyedivé és természetesé varázsolják. Valódi otthont varázsolnak számunkra. Mitől is különleges a fonott bútor, miért lett újra hatalmas divat hazánkban?

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Így ültessünk bokrot a kertünkbe, ősszel!

Ősszel számtalan évelő növényt, bokrot és cserjét ültethetünk kertünkben, ám az ültetés menete, nagyban befolyásolja a növény későbbi fejlődését.

Bővebben...

Most van itt az ideje hóvirág hagymát ültetni!

Nincs is szebb látvány február végén, amikor a hótakaró alól kibújnak az első hófehér illatos hóvirágok, amelyek már a tavasz közeledtét jelzik számunkra.

Bővebben...

 

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást!

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd. Az új kutatásokból nemrég ráadásul az is kiderült, hogy javítja a memóriát és a kognitív funkciókat is.

Bővebben...

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

hírek

Az aloe vera különleges gyógyhatása!

Az aloe vera gyógyító tulajdonsága nem mai találmány, de vajon mitől ilyen különleges ez a növény, amely már évszázadokkal ezelőtt sem volt ismeretlen a gyógyítók előtt.

Bővebben...

Így spóroljunk a fűtésszámlán!

Minden épülettípusban különböző módszerekkel tehetjük energiatakarékosabbá a fűtést. Az újépítésű lakások ma már korszerű szigeteléssel és fűtési rendszerrel épülnek, ezeknél a lakásoknál elsősorban a fűtés beállításával csökkenthetünk a fűtésszámlán. Bővebben...

Így ültessünk mini fűszerkertet!

Amennyiben nem rendelkezünk kerttel, de szeretnénk saját termesztésű fűszerkertet létrehozni, ültessünk mini fűszerkertet, amely akár a konyhapulton is elfér.

Bővebben...

Tervezzünk nyári előkertet!

Otthonunk rendezettsége tükrözi az egyéniségünket, és ez már a bejáratnál szembe tűnik. Ha szeretnénk, hogy otthonunk nyáron is gyönyörű és hangulatos legyen, tervezzük virágágyásokat a bejárathoz. Bővebben...

Készítsünk mentás ültető edényt!

A menta nem csak egy ízletes fűszernövény, de egy nagyon könnyen gondozható dézsás dísznövény is egyben. Bővebben...

A lakberendezés kézikönyve

A lakberendezés kézikönyve

Aki szeretné otthonát szebbé és divatosabbá varázsolni, netán unja már a régi berendezést és valami újra váltana, ismerje meg a lakberendezés kézikönyvét. Bővebben...

Gyógynövénytár: A csalán csökkenti a vércukorszintet.

Folytatódik gyógynövénytárunk, ahol most a csalánt mutatjuk be, amely többek között a magas vércukorszintet is csökkenti.

Bővebben...

Hogyan válasszunk szobanövényt otthonunkba?

A legtöbb ember szívesen veszi körbe magát szobanövénnyel az otthonába, és a munkahelyén, ám nem mindegy, hogy a gyakran drága pénzen megvásárolt növény mennyi ideig marad életbe, hiszen szeretnénk, ha a növény sokáig díszítené környezetünket.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!