Az őserdőben a túlélésért folyik a harc!

Kívülről nézve gyönyörű színes és élettel teli az őserdő ám odabent nap, mint nap komoly harc folyik a túlélésért. Ismerjük meg az őserdő hőseit!

Minél közelebb megyünk az egyenlítőhöz annál nagyobbak a villámok, annál szebbek a fák és a növények és annál színesebb az állatvilág is. A világ számos pontján egymást váltja a hideg és meleg valamint a száraz és nedves évszak, amihez a növények és az állatok is meg tanultak alkalmazkodni.

Ám az egyenlítőnél ilyenről szó sincs. Itt a dzsungel az úr, és odabent több ezer állat és növényfaj küzd a túlélésért. A növényeknél a harc a fényért folyik, hiszen minél több fényhez jut, egy növény annál nagyobbra nőhet.

Szinte sehol másutt nem találunk olyan változatos állat és növényvilágot, mint az őserdőkben, a hatalmas kiterjedésű zöld terület a sok pára és nedvesség kedvező életfeltételeket teremt az élőlények számára.

A Dél Amerikai Brazil őserdő vagy a Nyugat és Közép Afrikai, de akár a Délkelet Ázsiai őserdőt is említhetjük mind lenyűgöző életközösséget takar. Bepillantást csak ritkán kaphatunk ebbe a különleges világba, bár sajnos manapság az ember erre a területre is egyre jobban beteszi a lábát és pusztít, rombol, pedig az őserdők hatalmas szerepet játszanak bolygónk kílmájában is,

Egy trópusi őserdőt szinte folyamatosan napsugárzás ér, az eső állandóan ömlik hol csendesen, hol viszont olyan erővel hogy folyók és patakok jönnek létre, így a meleg és az eső hatására a terület felér egy gőzkabinnal.

Nálunk a fák minden ősszel lehullatják, összes levelüket télen pihennek majd tavasszal újult erővel indulnak fejlődésnek. Az őserdőben erre nincs mód, hiszen itt az idő soha nem változik így a fák egész évben zöldek, de a levelek 80%-a folyamatosan meg újul.

Itt a lombváltást a fák belső ritmusa szabályozza, így van olyan fa, amelyiknek az egyik oldala teljesen zöld, míg a másik oldala teljesen csupasz, vagyis így váltják a lombjukat. Egy külső szemlélődő talán azt hihetné, hogy a fák betegek pedig csak így fiatalodnak meg.


A túl sok nedvesség is okoz néha gondot a növényeknek, hiszen oly sok a víz és a pára hogy el kell vezetniük azt. Épp ezért sokszor már egy időben hozzák a virágot és termést, sőt a leveleken úgynevezett csepegtető csúcsokat hoztak létre, amelyek elvezetik a felesleges nedvességet.

Mivel az őserdő igen zsúfolt a növények számára víz van bővel meleg és pára is a fény az egyetlen, amiért a növényeknek harcba kell szállniuk. A legnagyobb és legerősebb példányok jutnak fel a legmagasabbra így ők kapják a legtöbb fényt.

Egy esőerdő ökoszisztémája igen bonyolult épp ezért a növények kialakítottak egy hierarchiát, vagyis erdő szinteket hoztak létre az sok millió év alatt. Ez szinte minden erdőben megtalálható, de az őserdőben igen különleges megoldásokat is találtak a növények. Cikkünk második részében megismerheti az erdőlakók különleges túlélési technikáját.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Gyógytea percek! Emésztési zavarok kezelése gyógynövényekkel!

Az emésztési zavarok sok kellemetlen percet szereznek, kezdve a felfúvódástól egészen a görcsös fájdalomig. Íme, néhány gyógynövény, amelyekkel orvosolhatjuk a gondokat. Bővebben...

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel.

Bővebben...

Kefevirág az üvegmosó növény (Callistemon citrinus)

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak. Bővebben...

Ültessünk kertünkbe pattogtatni való kukoricát!

Kevesen tudják, hogy ma már kapható olyan vetőkukorica is a mezőgazdasági boltokban, amely kimondottan pattogtatásra alkalmas!

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így tervezzük meg tavasszal a virágoskertet!

Ha az idén szeretnénk egy szép virágoskertet létrehozni, most érdemes elkezdeni a tervezését, és a kellékek, illetve a növény állomány beszerzését.

Bővebben...

Mi alapján válasszunk növényt a kertészetben?

A legtöbb hazai kertészet március közepétől már javában árulja a 6-os, és 10 –es csomagban árult egynyári és évelő palántákat, amelyek megkönnyítik a kertész munkáját, és áruk is igen kedvező.

Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

hírek

Évelő fűszernövény a zsálya

Egy kissé az elfeledett fűszernövények közé tartozik a zsálya (salvia officinalis), amely remekül illik a húsokhoz és a halas ételek mellé. Bővebben...

A nyári kert dísze a kerti sarkantyúka!

Ha az erkélyre keresünk egy szép csüngő dísznövényt válasszuk a könnyen gondozható kerti sarkantyúkát (tropaeolum) amely lenyűgöz minket színeivel, és akár meg is ehetjük a virágait. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!