szerda, 26 április 2017

Hogyan alakultak ki az első erdők bolygónkon?

Ma már természetesnek vesszük az erdőket, a fákat és a növényeket, de sok-sok milliárd évvel ezelőtt még nem is létezett erdő. Vajon hogyan alakultak ki az első fák és növények bolygónkon.

 

Bolygónk történetének első három korszakában még csak nem is hasonlított a mai formájához a föld. Akkoriban az élőlények csak az óceánban éltek, mert a föld légkörének az oxigén tartalma igen csekély volt és nem alakult ki az ózón réteg, így sem állat sem növény nem lett volna képes a szárazföldön megélni.

Az UV sugarak hamar megölték volna az élőlényeket, amelyek kimerészkednek a szárazföldre így az akkori állatvilágot, melyet algák moszatok és baktériumok alkottak, csak a víz védte meg a kinti szélsőséges körülményektől.

Akkoriban az élőlényeknek még nem kellet versenyeznie és a túlélésért harcolnia így az evolúció szépen lassan ment végbe. Év milliók múlva megjelentek a gerincesek is a vízben, majd jöttek a polipok, a csigák, a medúzák, rákok, így a tenger élővilága egyre színesebb és változatosabb lett, de a szárazföldön továbbra sem volt élet.

Ahogy az élőlények sokasodtak a tengerben egyre több oxigént juttattak a légkörbe így valamivel több, mint 400 millió évvel ezelőtt már a légkör oxigén szintje elérte a mai érték 10%-át így kialakult az ózón réteg. Ekkor sok változás ment végbe néhány vízi állat megpróbált a száraz földön is megélni, és a moszatok és néhány más vízi növény is elindult új életformát keresni. Még ma is vannak olyan növények, amelyek nem tudják eldönteni, hogy szárazföldi vagy vízi növények maradjanak –e így pl. a szaporodáshoz vízre van szükségük.

Az első szárazföldi növényforma az ősharasztok voltak, amelyek először csak, mint mocsári növények merészkedtek ki a szárazföldre. Ezután a devon időszak első felében úgy 350 millió évvel ezelőtt a növények még beljebb merészkedtek a szárazföldön, hiszen akkor már az oxigén szint is egyre nagyobb volt, és megjelentek az első fák, cserjék így kialakultak az őserdők.

A legjellemzőbb növények voltak a páfrányok, amelyek spóráikkal könnyebben túlélték az évek múlását, és biztosították a faj fennmaradását. Az erdők kialakulásával a légkör és a környezet is folyamatosan változatot, hiszen a nedves párás meleg mocsaras vidékéken a növények is szépen fejlődtek.

A páfrányfenyők 270 millió évvel ezelőtt élték virágkorukat, számtalan fajta jött létre, és alkottak erdőséget, majd a harmadkorra eltűntek. Ám kiderült, hogy túlélő képességük lenyűgöző, hiszen Japánban 1961 –ben fedeztek fel egy olyan fajt, amely már az őskorban is jelen volt ez pedig a ginko biloba, amely egy élő kövületnek számít. De ezen kívül néhány fenyő féle is, sőt még a tulipánfa is több millió évvel ezelőtt már létezett.

A később széné vált erdők hatalmas mennyiségű széndioxidot kötöttek meg a légkörben így sok oxigén szabadult fel, ami által az állatvilág kiszabadult a szárazföldre és gyors fejlődésnek indultak. Méteres csótányok és 80 cm.-es szitakötők éltek a sűrűben.

Ezután a növények között is megindult a verseny, a spórás és a magvas növények versenyeztek, mert az éghajlat szárazabbá vált így megjelentek a cikászok, a fenyők, és más növényfajták. A jura korszak ismét meleg volt, így néhány növény és erdő ismét szénné vált, és végül a kréta korszak végére a zárvatermők lettek az erdők alkotói.


Ezután kialakultak a különböző növényfajták az éghajlatnak megfelelően a mediterrán növények, mint a tulipánfa, a babérfa, a kávé, és füge délebbre költözött, majd legvégül megjelentek a pálmák is.

Az utolsó nagy változás úgy 65 millió évvel ezelőtt ment végbe majd ebből alakult ki a ma élő növényzet. Ezután egy jégkorszak kissé átrendezte a viszonyokat, ám a végső pusztítást maga az ember okozta, és okozza ma is folyamatosan.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Akár másfél méter magasra is megnőhet a Kínai hamuvirág!

A kínai hamuvirág (Ligularia dentata) mint neve is mutatja Kínából és Japánból származik, de ma már a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Főzzünk gyógyteát a kertből! Megfázás elleni praktikák

A téli megfázásos náthás időszakban jól esik egy pohár forró gyógytea, főleg ha a tea alapanyagait kertünkből szedjük össze!

Bővebben...

A cattleya orchideák gondozása és ápolása

Sok kertbarát a cattleyát tartja az orchideák királynőjének, hiszen mind formájuk mind színűk az eleganciát és a szépséget tükrözik.

Bővebben...

Eukaliptusz a koalák kedvence!

Az eukaliptuszról szinte mindenkinek Ausztrália és a koala maci jut az eszébe. De ezt a különleges ezüstös illatos növényt akár a kertünkben is nevelhetjük.

Bővebben...

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Vigyük be a tavaszt otthonunkba!

Februárban már egyre jobban vágyunk a melengető tavaszi napsugárra, egy kis melegségre. Szívünket és lelkünket is felmelegíti egy szép virágzó nárcisz vagy jácint látványa, illata.

Bővebben...

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

A palántanevelés módjai és praktikái

Amikor egy növényt magról szeretnénk szaporítani, a magvetés után a kész kifejlett palántákat fogjuk kiültetni a szabadba.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Hogyan gondozzuk a szobanövényeinket, ha nyaralni megyünk?

Hamarosan eljön a nyaralás ideje, amikor is a család elutazik egy, vagy két hétre. A legtöbben ekkor megkérik egy közeli ismerősüket, vagy családtagokat, hogy amíg ők nyaralnak, néha ugorjon fel a lakásba, és locsolja meg a növényeket.

Bővebben...

Citromfű termesztése és gondozása kertünkben!

A citromfű (melissa officinalis) egy hatásos fűszer és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!