hétfő, 01 május 2017

Húsevő növények gondozása és tartása

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

 

Ezek a növények a világ különböző részein élnek, ám különös táplálkozási szokásuk abból fakad, hogy az adott területen a talaj nitrogénben szegény, így a növények ezt a különböző rovarokból nyeri ki.

Íme, a legismertebb húsevő növények leírás, ápolás, gondozása:

Kürtvirág ( Sarracenia hibridek)

A kürtvirág, mint neve is mutatja már alakjáról is könnyen felismerhető. A növény egy üreges kürtszerű levelekkel rendelkezik, amely nektárillatot áraszt, így ez az édeskés illat odavonzza a rovarokat, amelyek berepülnek a kürtbe, majd a fedél záródása után már nem menekülnek.

A kürtvirág kedveli a világos napos helyiségeket, de nyáron tegyük kissé hűvösebb helyre, mert a túlzott napsütés árthat neki. Télen 5-10 fokos környezet az ideális számára, az ennél melegebb helyiségben télen gyakran elpusztul a növény. Tavasztól őszig öntözzük bőségesen a földjét, majd télen csak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki. Szükséges számára a magas páratartalom, de ne permetezzük a leveleket közvetlenül.

Sarracenia változatok (Sarracenia sp.)

Érdekes egyben elegáns húsevő növények csoportja, amelyek levelei tölcsérformát öltenek. Szintén egy édeskés nektárra hasonlító illattal csalogatják be a rovarokat a levelek közé, gondozása a kürtvirághoz hasonló.

Kancsóka ( Nepenthes alata)

Az egyik leglátványosabb húsevő növény, amely tulajdonképp egy évelő kúszó növény. Hosszúkás levelei végén csüngő rovarfogásra alkalmas kancsók növekednek, amely bármennyire meglepő szintén kellemes vanília illatot áraszt. A rovarok, ahogy berepülnek, egyenesen a kancsó aljára pottyannak, amely egy emésztőnedvet tartalmaz.


Szobai tartása sajnos elég nehéz, mivel nagyon magas páratartalmat igényel, így leginkább csak növényházban lehet tartani.

A kancsóka kedveli a világos, de napfénytől mentes helyeket, és állandó hőmérsékletet igényel, de télen sem tarthatjuk 20 foknál hűvösebb helyen.

Csak lágy vízzel érdemes öntözni, a csapvíz tönkreteheti, és csak magas páratartalom mellett fejlődik megfelelően.

 

Vénusz légycsapója ( Dionea muscipula)

A Vénusz légycsapója az egyik legkedveltebb húsevő növény hazánkban, hiszen különleges rovarfogó technikájával kivívta magának a figyelmet.

Levelei az évek során egy speciális csapdává módosult, így amint egy kis rovar bemászik a csapdába, az villámsebesen becsukódik.


A Vénusz légycsapója kedveli a világos, de közvetlen napfénytől mentes helyeket, bár egy kis napsütés hatására a levelek színe megváltozik. Télen helyezzük a növényt egy világos 5-10 fokos helyiségbe.

Nyáron öntözzük bőven, sőt állítsuk cserepét egy tálkába, amelyben mindig legyen 1-2 cm víz. Télen mérsékeljük a locsolást, ugyanakkor fontos az állandó magas páratartalom.


Természetesen az itt felsorolt növények csak töredéke a húsevő növények csoportjának, hiszen számtalan fajjal rendelkező növény együttesről van szó.

Végül, íme, néhány kérdés felelet a gondozása és ápolás mellé.

Hol érdemes tartani a húsevő növényeket.

Mivel ezek a növények többsége a párás meleg esőerdőből származik, fontos számukra a magas páratartalom. Épp ezért ha húsevő növényt szeretnénk tartani, vásároljunk mellé egy nagyobb akváriumot, így a benne kialakított terrárium megfelelő környezetet biztosít a növények számára.

Szükséges tápoldatozni ezeket a növényeket?

Nem mert a tápoldat szós szerint megöli a növényeket, gyökérkárosodást és levéltorzulás is okozhat.

Mivel etessem a húsevő növényt?

A legtöbb húsevő növény beszerzi saját magának a táplálékot, de ez persze nem jelent azt, hogy ha húsevő növényt tartunk, otthon elárasztják a lakást a bogarak.

Ennek a növénynek egy lépést sem kell tennie az ebédért, házhoz jön a lakoma.

Abban az esetben, ha a növényt egy teljesen zárt terráriumban, vagy floráriumban tartjuk, havonta egyszer érdemes neki némi tücsköt, bogarat, vagy lárvát vásárolni egy közeli kisállat kereskedésben. Ám ha a növény fél évig nem kap fehérjét a rovarból, akkor sem lesz semmi baja, hiszen a talajból is fel tudja venni a szükséges tápanyagot. Ne adjunk neki párizsit, szafaládét, és ne etessük naponta bogárral.


Sárgul és szárad a húsevő növényem, mi lehet az oka?

Nos ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk a húsevő növénynél, érdemes megvizsgálni a következőket:

Van –e elég fény a növény számára, elég nedves –e a talaj, és van –e elég magas páratartalom számára.

Mind a fényhiány, mind a száraz levegő hamar elpusztítja a növényt. Soha ne etessük túl a húsevő növényeket, mert a túl sok rovar „gyomorrontást „okozhat. Nyáron kitehetjük a növényeket egy árnyékos szélvédett helyre, télen pedig tegyük őket egy nagyobb terráriumba, vagy floráriumba.

Ezt olvasta már?

Húsevő növények: vénusz légycsapója és a kancsóka!

Óriás húsevő növény a Fülöp szigeteken!

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...

Fűmag vetése lépésről lépésre

Nincs is szebb látvány a kertben, mint egy ápolt smaragd zöld élénk gyepfelület. Bemutatjuk a fűmagvetést lépésről lépésre. Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

Húsevő növények gondozása és tartása

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

Bővebben...

A kerti spenót ültetése és termesztése

A spenótfőzeléket valaki vagy szereti és szinte minden héten megenné, vagy utálja és semmilyen formában sem bírja elfogyasztani. A spenót imádóknak viszont érdemes a kertben is termeszteni, hiszen a saját bio termesztésű spenót nem csak finom, de nagyon egészséges is. Cikkünk most ebben nyújt segítséget.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

 

Kamillatea készítése és hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

Bővebben...

hírek

Panelimádó virágok,amelyek még a lakótelepen is jól érzik magukat!

Aki panellakásban él, tudja, hogy bizony nem minden virág kedveli a néha sötét néha túlfűtött lakótelepi otthonokat.

Bővebben...

8 ok, amiért a növénye beteg lehet!

Egy szobakertész számára a legszomorúbb tény, ha a növénye beteg, és nem tud rajta segíteni, hiszen nem tudja, mi lehet a baj forrása. Íme, 8 tipp, ami miatt a növényünk beteg lehet.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!