Az inkaliliom régen az amarilliszek családjába tartozott ma már külön családot kapott így az inkaliliomok családjába tartozik. Ez a gyönyörű virág akár 1 méter magasra is megnőhet, szárán lándzsás alakú levelekkel, és kis tölcsér alakú virágokkal, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak.

Egy száron akár 10-20 kis virág is nyílik folyamatosan, piros, sárga, fehér, rózsaszín, vagy épp narancssárga színben. A növény eredeti élőhelye a Dél-Amerikai trópusok, jelenleg több mint 60 fajuk ismert. Kertbe ültetve szinte egész nyáron át gyönyörködhetünk a virágában, hiszen szinte folyamatosan virágzik, júniustól egészen augusztus végégig.


Ültetésre a napos meleg kert részt ajánljuk, ahol szinte egész nap éri őt a meleg és a napsütés, árnyékben a virágzás elmarad. Az inkaliliomot ültethetjük közvetlenül a kertbe, vagy tehetjük egy nagyobb dézsába, virágcserépbe, erkélyre, teraszra. Ültetéshez jó minőségű virágföldet válasszunk, amely jó vízáteresztő képességgel bír. Nyáron vágott virágként is felhasználhatjuk vázába, dekorációnak akár több hétig is eltart a bimbós alstomelia.

Szaporítása, magról vagy a gyöktörzsről történik. Ősszel vigyük be védett helyre, így minden tavasszal biztosak lehetünk, hogy kertünkben a következő évben is virít majd az inkaliliom.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!