hétfő, 27 február 2017

Nagymama konyhája: cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini.

Tartson velünk.

A cukkini talán nem a legnépszerűbb alapanyag a konyhában főleg nem a kertekben. Aki már készített cukkinit és netán a család kedvence lett, érdemes a kertbe is ültetni ezt a különleges növényt, mert így egész nyáron saját kertünkből szüretelhetjük és készíthetjük el az ételt. Aki még nem próbálta, de kíváncsi az ízére, menjen, ki a piacra vásároljon egy szép cukkinit, és készítse el valamelyik receptünket.

A kobakosok családjába tartozó cukkini kertbe ültetve nem túl igényes növény, és nem igényel túl sok gondozást sem. A magokat tavasszal ültethetjük akár a szobaablakba is kis tejfölös poharakba, vagy kisebb cserépbe. Egy kisebb cserépbe kb. 4-5 magot is elültethetünk, 2-3 cm mélyre, majd óvatosan locsoljuk meg őket. Pár héten belül megjelennek a magoncok, amelyek a nap és a fény hatására helyes kis palántákká fejlődnek.

Ezeket a kis palántákat ültessük ki a szabadba május elején vagy közepén, de csak akkor, ha elmúltak a fagyos éjszakák. A növény melegigényes, ezért egy napsütötte helyet keressünk számára a kertbe, de a szórt fényt is elviseli. A cukkini hatalmas karéjos leveleket hajt, ám nincsenek indái, mint a többi tökfélének. De ültetésnél így is érdemes kb. 1-1 méteres távolságot hagyni, hogy legyen helye fejlődni.

Ültetés előtt a gondos kertész egy hónappal előbb már egy kis marhatrágyával feljavította a földet, így a cukkini palánta kiültetés után boldogan fejlődik a tápanyagokban gazdag dús talajban. A tápanyag hiányban szenvedő talajban hiába várjuk majd a bő termést, mert ez elmarad. Fajta választékba is gazdag növény, hiszen ültethetünk sárga cukkinit, zöld cukkinit vagy ép csíkos cukkinit.

Nyáron nincs más dolgunk, mint néha megkapálni, kigyomlálni és rendszeresen öntözni a növényt, amely a gondoskodást bő ízletes terméssel hálálja meg nekünk. Amikor nyáron megjelennek a napságra gyönyörű virágok, már készíthetjük elő a konyhát a feldolgozásra, hiszen pár héten belül szedhetjük a finom cukkinit. Ha megjelenik az első termés a tövön érdemes naponta kisétálni a kertbe, mert rengetek termés nő egyszerre és gyorsan, szinte két –háromnaponta szüretelhetünk.

A cukkini akkor a legízletesebb, ha eléri a 20-25 cm nagyságot, ekkor érdemes leszedni, mert ha rajta hagyjuk a tövön pár napon belül ehetetlen lesz. A cukkini hűtőbe akár egy hétig is eláll, így amit nem fogyasztunk el, tegyük be a hűtőbe. Ha még ültetés előtt ki szeretnénk a konyhába próbálni a cukkinit, a piacon a kb. 20-25 cm –es fényes héjú fiatal zsenge cukkinit válasszuk i, amelynek a fényes felülete a termés érettségét is mutatja. Ha termés kocsánya már sárga, és nyomkodásra a belseje keménynek tűnik,  már ne vegyük meg a cukkinit, mert az már túlérett állapotban van.

És végül, íme, pár fantasztikus recept, hogyan is készíthetjük el a cukkinit:

Ez a különleges zöldség, amely az uborka és a tök házasságából születet az egészséges életmód egyik nagykövete lett. Diétázók és fogyókúrázók részére is ajánlott, mivel igen alacsony a zsírtartalma, és alig van benne szénhidrát.

Fűszeres ecetes zöldség:

Hozzávalók:

Fél liter fehérbor, 4 kanál fehérborecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, cukor, lilahagyma, póréhagyma, fél kiló cukkini, 4 db sárga húsú paprika, Oliva olaj.

Első lépésként együnk fel a tűzre egy közepes lábost, majd a fél liter fehérbort, öntsük bele. Adjunk hozzá 4 evőkanál fehér borecetet, és a két gerezd pépé zúzott finom fokhagymát. Ízesítsük a babérlevéllel, sóval, kevés cukorral, és egy csipetnyi borssal. Ha felforrt vegyük le takarékra, és így főzzük tovább. A lilahagymát és a póréhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk fel karikára. Majd jöhet a cukkini, ezt is vágjuk fel karikákra, és a gyönyörű sárga pritamin paprikát is karikázzuk hozzá. A zöldségeket dobjuk bele az cetes lébe, és pároljuk őket puhára. Ha elkészült vegyünk pár kimosott és forró vízben fertőtlenített üveget, és rétegezve helyezzük el a zöldségeket. A végén öntsük rá a levét, és csurgassunk rá kevés Oliva olajt. Az így elkészült zöldségeket kínálhatjuk nyáron grillezett húsok mellé, vagy savanyúságként, de akár önálló köretként is megállja a helyét.

Rántott cukkini:

Nagyon finom, könnyű vacsorának, vagy gyors ebédnek elkészíthető étel.

Hozzávalók Zöldségek: Egy nagyobb, vagy két-három, kb. egy kilogrammnyi cukkini.

: 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a panírozáshoz, zsír a kisütéshez, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, és jól megmossuk, és karikákra vágjuk. Ha nagyobb cukkinit sikerült beszereznünk, kettévágjuk, a belsejét kiszedjük, és felkarikázzuk.  A cukkini karikákat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk.  A bepanírozott cukkini karikákat bő, forró zsírban kisütjük. Nem kell sokáig sütni, épp hogy csak megpiruljon kicsit a panír.  Azonnal tálaljuk. Finom puha kenyeret és tejfölt adunk hozzá. Szokták tartárral tálalni, de szerintem simán tejföllel, sokkal ízletesebb. Nagyon finom, ízletes vacsora.


Cukkini lepény napraforgó maggal:

Hozzávalók:

2 kisebb zsenge cukkini, 4 kanál Oliva olaj, 2 kis kanál napraforgó mag, 5 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, só, bors, 4 tojás.

A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk és egy zöldség reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, és beleszórjuk a napraforgómagot, és megpirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és egy hagymanyomón átpréseljük, majd a vöröshagymát felkockázzuk, és a cukkínivel együtt hozzáadjuk a serpenyőben levő napraforgóhoz.

Közepes tűznél kb. 7-8 percig pároljuk, állandó kevergetés mellett, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészült hagyjuk egy kicsit kihűlni. A tojásokat habosra keverjük, és a cukkíniből kézzel lepényt formázzunk, és beleforgatjuk a tojásba.

Közepes tűznél forró olajban mindkét oldalát megsütjük, kb. 5 perc alatt. Friss salátával tálaljuk.

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Az erdei csillagfürt növény ültetése és gondozása

Az erdei csillagfürt ( Lupinus polyphyllus) eredetileg Észak-Amerikából származik, de a 19. században betelepítették Angliába, ahonnan gyorsan elterjedt egész Európában. Bővebben...

Füvesítés magról vagy gyeptégláról?

Egy nagyobb felületű füvesítéskor felmerül a kérdés melyik éri meg jobban a fűmagvetés vagy a gyeptégla. Bővebben...

A shiitake gomba csökkenti a magas vércukorszintet!

Ezt a gombafajtát Kelet-Ázsiában, mintegy 2200 éve ismerik. A kínaiak illatos gombának hívják fokhagymára emlékeztető erős, fűszeres illata miatt. Bővebben...

Orchidea 1X1

Az orchideák gondozása nem egyszerű, de ha odafigyelünk, gyönyörű dísznövénnyé válnak otthonunkban. Nézzük az orchidea 1X1.-et!

Bővebben...

Az ananász ültetése és gondozása

Az ananász, mint trópusi gyümölcs még hazánkban is ritkaságnak és különlegességnek számít, de az ananász, mint dísznövény talán ennél is ritkább. Pedig elég megvásárolni egyetlen érett ananászt, és máris saját dísznövényt nevelhetünk belőle.

Bővebben...

Az őszibarack metszése és gondozása

Az őszibarack ( prunus persica) az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban, de eredetileg Kínából származik ez a finom gyümölcs.

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Így ültessük be fillérekből kertünket!

Ha éppen most költöztünk be új otthonunkba, amelyhez egy kertet is kaptunk, elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy szeretnénk a kertet beültetni. Egy üres kertből egy gyönyörű virágzó oázist létre hozni nem egyszerű feladat, az első és talán legnehezebb feladatunk az ásás, talajforgatás, gyomlálás.

Bővebben...

A tavasz kedvence a tulipán. Videóval.

A tavaszi virágok egyik legismertebb növénye a tulipán, amely számtalan színben és formában köszönti a tavasz első napsugarait kertünkben. Bővebben...

Ültessünk körömvirágot a kertbe!

A körömvirág gyönyörű narancssárga színével a nyár melegét hozza el kertünkbe, de ezen kívül, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Bővebben...

Indul a tavaszi kertészkedés!

Már csak két hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Chili paprika termesztése Jamie Oliver tippjeivel!

A chili paprika Angliában és Amerikában is a konyhák egyik fő zöldség növénye. Nézzük milyen tippeket ad Jamie Oliver a chili termesztésével kapcsolatban.

Bővebben...

Peeling készítése otthon!

Arcunk szépsége érdekében érdemes heti rendszerességgel egy intenzív arctisztító folyamatot elvégezni, amelynek az egyik szakasza a peeling! Bővebben...

Milyen tápoldatot adjunk az orchideáknak?

Sok szobakertész, aki most kapott, vagy vásárolt egy cserép orchideát, úgy gondolja, hogy ha eleget tápoldatozza a növényt, az majd gyönyörűen fog virágozni és hajtani, pedig nem csak a tápoldatozáson múlik az orchidea szépsége.

Bővebben...

Kamélia a kertek elegáns virága!

A kamélia (Camellia) eredetileg Japánból és Kínából származik, egy gyönyörű örökzöld cserje, amely fényes sötétzöld leveleivel és lenyűgöző elegáns virágaival kápráztat el minket.

Bővebben...

Kevés az akaraterőd? Válaszd a kilométerszámlálós diétát!

Fogyókúra során hiába tudjuk, hány kalóriát tartalmaz egy adott étel, a legújabb kutatási eredmények szerint nagyobb hatással van ránk, ha az étel energiatartalma mellett azt is feltüntetik, hogy a kalóriák elégetéséhez hány kilométert kellene gyalogolnunk.

Bővebben...

Ezek a konyha legszennyezettebb részei!

Egy konyhai mosogató számtalan baktériumot rejthet, azonban valószínűleg nem ez számít egy átlagos konyha legszennyezettebb részének. Egy turmixgép, egy gumispatula, vagy akár egy konzervnyitó is több kórokozónak adhat otthont, derült ki egy új tanulmányból.

Bővebben...

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...

Bazsalikom az olasz ételek fűszernövénye!

A fűszerkert egyik nélkülözhetetlen fűszernövénye a bazsalikom, amely valódi olasz hangulatot hoz konyhánkba! Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!