Sajnos nem rendelkezik mindenki nagy területű kerttel, de sokan rendelkeznek egy kis erkéllyel, vagy terasszal, ahol a balkonkertészet örömeinek hódolhatunk, és termeszthetünk paradicsomot, paprikát, de akár uborkát is.

Tény, hogy egy kis erkélyen soha nem tudunk majd olyan mennyiségű zöldséget termeszteni, mint egy nagy kertben, de hétről hétre szüretelhetjük majd a fűszernövényeket, az epret, a balkonparadicsomot, és legalább tudjuk majd hogy honnan került az asztalra a gyümölcsé, hogy ez 100%-ban bio termesztésből származik, vagyis semmilyen vegyszerrel, vagy permetszerrel nem kezelték. Ezen kívül remek kikapcsolódás lesz egy fárasztó nap végén kimenni az erkélyre, és megszemlélni az új hajtásokat, a friss gyümölcsöket, és eltölteni egy fél órát a kertészkedéssel.

 

Balkonkert tervezése:

Első lépésként sétálj ki az erkélyre, és vizsgáld meg jó alaposan! Ne csupán vízszintesen nézd az erkélyedet, hogy hová fog elférni egy balkonláda, vagy cserép, hanem függőlegesen is. Az erkély falai tökéletesen megfelelnek egy pergolának, ahová növényeket lehet majd futtatni, vagy akasztós cserépbe növényeket ültetni.

 

Második lépésként vizsgáld meg a fényviszonyokat.

Ehhez akár az okos telefonodat is segítségül hívhatod, hogy megvizsgáld milyen tájolású az erkély, de az is jó, ha van elég időd, kiülsz, és megnézed, mikor süt oda a nap. Ettől függ majd milyen növényeket lehet az erkélyen termeszteni.

Sajnos a legtöbb fűszernövények, gyümölcsnek, zöldségnek szüksége van a sok fényre, napsütésre, de akkor sem kell elkeseredni, ha félárnyék van az erkélyen. Ha napi 6 óránál többet süt a nap az erkélyre, szerencsés vagy ott sok növény fogja jól érezni magát. Ha hat óránál kevesebbet, akkor már válogatni kell a növény fajták közül. Végül a fényviszonyok birtokában kezd el megtervezni, hogy milyen növényeket szeretnél a balkonkertben termeszteni.

Fontos, a fűszernövények, vagy néhány ehető növény, mint pl. a körömvirág, vagy árvácska kis cserépben is megél, de az uborkának, paradicsomnak, paprikának, már nagyobb edényre vagy balkonládára van szüksége.

 


Jó tanács a panelházakban élőknek!

Sok olyan panelházat látok, pl. az én környékemen, amely előtt a kertrész üresen áll, senki nem gondozza. Ebben az esetben itt is lehet kertészkedni, mindössze a közös képviselővel kell beszélni, hogyan tudjuk a vizet használni a lépcsőházból, mit hol tárolhatunk. Ha jó a lakóközösség, több lakóval közösen is kertészkedhetünk, termeszthetünk pl. fűszernövényeket, de akár padlizsánt, vagy dinnyét is ültethetünk ide.

Gyakran a kifogás, hogy úgyis ellopják, letépik a növényeket, vagy megrongálják a kerteket. Ez sajnos igaz, nincs olyan kertkultúra nálunk, mint pl. Angliában, de ha nem mutatjuk, meg nekik milyen lehetne egy szép gondozott kert, soha nem fogják megtanulni ezek az emberek, hogyan kell óvni és védeni a szép környezetet. Szerencsére egyre több gondozott kertrészt látok a panelházak között, de sajnos még mindig sok az üres gazos rész is. Pedig itt is csodákat lehetne tenni.

 

Tehát ha megvan az erkélyen a növénytermesztésre szánt terület, jöhetnek a növények összeválogatása:

Az én javaslatom:

Balkonparadicsom, paprika, uborka, mini dinnye, mini uborka, salátafélék, retek, fűszernövények, mini gyümölcsfák, csili paprikák, patisszon, padlizsán, cukkini, eper, burgonya, medvehagyma, citrom, mandarin, cékla, bab, borsó, bébi répa, zeller, petrezselyem, hagymák, stb.

Ugye milyen nagy a választék, és még nem beszéltünk a különböző virágokról, hiszen egy balkonkertből ezek sem hiányozhatnak.

 

Harmadik lépés:

Állítsunk össze egy tervet, papíron!

Mérjük le pontosan az erkélyt, majd tervezzük meg pontosan hány balkonláda, edény fog elférni rajta. A kertészeti áruházakban már extra nagyméretű balkonládák is kaphatók, amelyekbe sok zöldség elfér, majd a kisebb cserepekbe pedig ültessünk fűszernövényeket, salátákat.

Fontos, hogy ha emeletes házban lakunk az öntözés során ne áztassuk el az alattunk lakót, mert ebből komoly viták fognak kialakulni. Ezért a vásárlás során csak olyan edényeket, cserepeket vásároljunk, amelynek van víz elvezető nyílása, de megfelelő méretű alátéttel is rendelkeznek.

Azt is vegyük figyelembe a tervezésnél, hogy a növények végleges magasságukkal ne vegyék el egymástól a fényt, tehát a nagyobb növények kerüljenek hátra, míg a kisebbek elé.

Ne zsúfoljuk túl az erkélyt növényekkel, sajnos lesz olyan növény, amelyről le kell majd mondanunk helyi hány miatt, de lesz olyan is, amelyik nem érzi nálunk jól magát, hiába ültetjük el újra meg újra minden évben.

A kevesebb néha több, először csak pár növénnyel érdemes próbálkozni, később pedig már próbálkozhatunk néhány különleges növénnyel is.

 

Negyedik lépés: Vásárlás!

Végül, ha kész a terv, jöhet a vásárlás! Látogassunk el egy közeli kertészetbe, és válogassuk össze a növényeket, edényeket, cserepeket, balkonládákat, mellé a megfelelő virágföldet, és tápoldatokat.

Ha falra szeretnénk növényeket futtatni, pl. borsós, babot, pergolára is szükségünk lesz, vagy vásároljunk pár akasztós cserepet, ezekbe tehetünk epret, vagy virágzó növényeket.

Ha uborkát vagy más futó növényt szeretnénk ültetni, vegyünk hozzá karókat, pl. bambuszkarót, mert fontos a megfelelő támaszték a növények számára. A balkonparadicsomot ültethetjük akasztós virágtartóba, vagy nagyobb balkonládába is.

Ha nagyobb erkéllyel vagy terasszal rendelkezünk, választhatunk kerekkel felszerelt ültető edényeket, mert ezeket könnyebben tudjuk majd mozgatni. Szükség lesz még öntözőkannára, ültető lapátra, és kertészkesztyűre, metszőollóra és sima ollóra. Az öntözéshez a legjobb, ha az esővizet össze tudod gyűjteni, mert ebben nincs klór, baktérium, vagy vegyszerek, mint a csapvízben, amit tisztítani kell. Ezen kívül az esővízben sokkal több az oxigén, ami a növények számára nagyon fontos.

 

Virágföld választás:

A virágföldnél érdemes egy magasabb árfekvésű előre bekevert virágföldet vásárolni, ezek ma már külön kaphatók zöldségekhez, muskátlihoz, vagy fűszernövényekhez is. De bármilyen földet is válassz, fontos hogy laza jó vízáteresztő képességgel bírjon, mert egy tömör összetapadt földben a növények gyökere nem tud fejlődni, ezek a földek gyakran bepenészednek és büdösek lesznek. Mindenképp legyen a ládáknak és cserepeknek vízelvezető nyílása, mert a pangó víztől a talaj bepenészedik és büdös lesz, végül a növények is kipusztulnak.

Ha a földszinten laksz, és nem szeretnéd, hogy a víz befelé folyjon le, kissé emeld meg a balkonládákat, így a víz kifelé fog távozni, és nem ázik el az erkély fal.

Végül nem árt, ha egy kis szék is kifér az erkélyre, hogy esténként legyen időd kiülni a növények közé, és élvezni az esti napsugarak és az illatos virágok szépségét.

Jó kertészkedést kívánok!

Ha szeretnél még több tippet kapni a balkonkert kialakításához, ezeket a cikkeket érdemes elolvasni:

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!