Ma már számtalan kellék áll rendelkezésünkre, amelyek egyre jobban megkönnyítik a kerti tó építését egy hobbi kertész számára.

A kisebb kertekbe elég egy merev falú előre gyártott medence, amelyet számtalan méretben gyártanak. Ezekkel az elemekkel különleges hatást érhetünk el, mert nem csak a medencét, de minden összekötő elemet, sőt különböző kiegészítőket is gyártanak.

A kerti tó telepítésének első és legfontosabb lépése a tó helyének kiválasztása. Egy kerti tavat nem lehet később áttelepíteni, így a végső hely kiválasztása nagy odafigyelést igényel. Dombos területre vagy az egymástól kissé távolabb elhelyezkedő tavak esetén egy összecsavarozható csőrendszert is alkalmazhatunk, amelyek futhatnak akár a föld felett vagy alatta.

Ha rendelkezünk egy domboldallal, vagy egy enyhe lejtővel akár kisebb patakot is telepíthetünk, amely a végén a tóba fog csatlakozni, amelyhez ma már minden szükséges kellék beszerezhető nagyobb kertészeti áruházakba. A medence mellé telepíthetünk kisebb patakot, csobogót, sőt akár szökőkutat is.


A merevfalú medencék összeállítása és szerelése nagyon egyszerű, akár kisebb akár nagyobb kivitelről legyen szó. A nagyobb medencéket érdemes a helyszínen összeszerelni, a felületeket egy speciális szilikon réteggel kell előkészíteni, összeilleszteni majd a végén összecsavarozni.

Válasszuk ki a medence pontos helyét a kertben, majd ássuk ki az alapot. Fontos a talaj minősége is, a túl homokos talajon egy idő után süllyedni fog a tó, vagy ha építkezés volt előtte, nagyobb sitt darabok is lehetnek a földbe, amelyek megsértik a tó falát. Ezért ha szükséges cseréljük, ki a talajréteget ott ahová a medencét szeretnék elhelyezni.

Ha nagyobb medencét szeretnénk elhelyezni kertünkbe érdemes munkagépet bevetni, majd a kisebb rendezési munkákat már kézzel kell elvégezni. A talajt mérjük be vízmértékkel is, majd egy réteg homokkal fedjük be a földterületet és végezzünk el újabb méréseket.


Helyezzük el a medencét, majd valamilyen nehezékkel súlyozzuk le, hogy ne mozduljon el a helyéről. A végén ágyazzuk körbe földdel a medencét, töltsük fel vízzel, és ha szeretnénk, ültessük körbe növényekkel.

A kerti tó kiválasztásához sok tényezőt kell figyelembe venni, így pl. a növények igényeit, a tó nagyságát. Ha egész nap erős tűző nap éri a kerti tavat a víz felmelegszik, a növények kiégnek, és az élőlények is szenvedni fognak. Ám ha túlzott árnyékban lesz a tó, a növények fejlődését akadályozzuk. A kerti tó legyen távol a nagyobb fáktól és bokroktól is, mert a lehulló levelek, netán faágak tönkretehetik a tó kílmáját. Egy nagyobb fa mellé telepített tó azért is rossz döntés, mert a fa gyökerei idősebb korban kifordítják a medencét a földből, vagy akár ki is szakíthatják az oldalát.


A szép kerti tó egy igazi látványosság lesz kertünkbe így fontos a rálátás. Hiszen minket is megnyugtat a víz csobogása, a vízi növények látványa, és a látogatók vagy vendégek is élvezni fogják a tó hangulatát. Így a kerti tó kerüljön központi helyre, ahol könnyedén körbejárhatjuk, és esténként megpihenhetünk mellette.