Az aloe vera növény, az ültetéstől számítva csak az 5-6. évben éri el, azt a fejlettségi fokot, amikor a leveleiben a hatóanyagok teljesen beérnek, és szedésre, valamint feldolgozásra alkalmasak lesznek.

Egy tő aloe vera kb. 10-15 évig él, ez idő alatt akár évente 3-4-szer is szedhetők a levelei, tehát egy tőről akár 30-szor is szüretelnek. Soha nem szedik le a leveleket teljesen, mindössze a törzs mellett az alsó sorból vágják le a legnagyobb és legerősebb leveleket, ha egy növényen 20 levél található, abból 12-nek meg kell maradnia, hogy a növény tovább tudjon fejlődni.

A leszedett levelekből egy speciális eljárással gélt nyernek ki, 1 kg. gélhez, kb. 6-10 levél szükséges. Fontos hogy a leszedett levél kb. 50 cm hosszú, 5 cm vastag legyen, valamint a súlya elérje az 500 grammot.

A leszedett leveleket ládákba rakják, majd az ültetvényhez tartozó feldolgozó üzembe szállítják, minél gyorsabban, mert hűtés nélkül a levélben található hatóanyagok bomlásnak indulnak idővel.

A leveleket az üzemben kézzel dolgozzák fel, épp ezért különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra, így az üzem dolgozói mind védőruhát viselnek.


A növény leveleit először lúgos vízben átmossák, majd hideg tiszta vízzel öblítik le. Ezután eltávolítják a nem kívánatos levélrészeket, és egy éles késsel, lehúzzák a levél bőrszövetét. Ezt a folyamatot hívják filézésnek, így hozzájutnak a levél belsejében található átlátszó gél szerű anyagra.

Miután a gélt kiszedték a levélből, hidegen sajtolják, majd különböző kémiai eljárással stabilizálják.

Ma már számtalan termékben felhasználják az aloe vera gélt, különböző kozmetikumokhoz keverik, de készítenek belőle gyümölcs és zöldséglevet, vagy étrend kiegészítő kapszulákat.


Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, hazánkban pl. az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Érdemes az adott termék címkéjén elolvasni, milyen eljárással készült, illetve hogy a termékben található aloe vera milyen módszerrel lett tartósítva.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!