Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, ma már egyre több kiskertben találkozunk a kaporral, mint fűszernövénnyel.

A kapor egy finom és szép egynyári fűszernövény, amelynek a levele és a magja is ehető. Már maga a növény is feltűnően szép dísz lesz kertünkben laza osztott leveleivel és aranysárga ernyős virágzatával színfoltot képez kertünkbe. Magassága elérheti akár az 1 métert is így fontos számára növekedési teret biztosítani. A fűszerkertből folyamatosan szedhetjük a növény leveleit, sőt a magját is, amelyek igen nagyok és pikáns ízűek.


Kertünkbe legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, a magokat már április közepén vethetjük állandó helyre a fűszerkertbe. Tő és sortávolság 40-40 cm, hiszen a kifejlett növénynek már igen nagy a térigénye. Kedveli a napos meleg kerteket, de nyáron állandó öntözést kíván, a napfény pedig fontos a növény, számára mert csak így termel elég illóolajat.


A leveleket addig szedjük, amíg még zsengék, lehetőleg virágzás előtt reggel gyűjtsük be őket. A tavaszi megvetéssel elültetett növényekről szinte az ősz végéig folyamatosan szedhetjük a leveleket, majd ősszel gyűjtsük be a magokat így jövőre is lesz kapor a kertünkbe. Kevesen tudják, hogy a kapor, mint bionövény is hatásos, hiszen a kertbe ültetve elűzi a meztelen csigákat.


A kaporról sok embernek a savanyú uborka jut, eszébe pedig fantasztikus tavaszi salátákat lehet kapros mártással készíteni.


De használhatjuk főzelékekbe, és sült húsok mellé is szórhatjuk. Szárítva sokáig eltartható, vagy készíthetünk vele fűszerolajat, fűszerecetet és nem beszélve a sok finom savanyúságról.

Ha tetszett a cikk küldje el másoknak is!