Számtalan olyan növényt ültethetünk az erkélyünkre, amelyekből tavasszal nyáron és ősszel számtalan finomságot lehet készíteni, és pár pillanat alatt elkészíthetők. Tavasszal az ibolya, a kankalin, kora nyáron a palástfű, a rózsa, majd a dália levendula, ősszel pedig a krizantém és a csipkebogyó is felhasználható.

Ezek mellé a fűszernövények közül is érdemes kísérletezni, hiszen az ízek és aromák összhangja is különböző. Hamar bele lehet tanulni melyik ételhez épp milyen fűszernövényt, szedjünk le az erkélyről.

Íme, pár ötletes és nagyon finom recept:

Borágó mártás:

Hozzávalók: 500 g túró, 150 g joghurt, só, bors, 1-2 marék friss borágó virág, vegyes zöldségek, tejszín oliva olaj, vagy vaj.

A túrót a joghurttal simára keverjük, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott borágó virágot is. A végén tejszínnel és kevés Oliva olajjal dúsítjuk. A zöldségeket megmossuk és apró kis darabokra vágjuk. A túrós keveréket kisebb tálakba öntjük és zöldséggel és borágó levelekkel tálaljuk. A zöldségeket nyersen, de akár párolva is kínálhatjuk.


Virágok jégkockában.

Hozzávalók: ehető virágok és levelek, víz és jégkockatartó.

A különböző jégkockatartókat öntsük fel vízzel, majd szedjünk az erkélyről ehető virágokat és fűszernövény leveleket, pl. levendulát, mentát, zsályát stb.


Minden tartóba tegyünk ezekből az ehető finomságokból, majd tegyük be az egészet a mélyhűtő rekeszébe. Nyáron a nagy melegben kínálhatjuk őket üdítők vagy más italok mellé. szedhetünk hozzá körömvirágot, árvácskát, levendulát, rozmaringot, vagy sarkantyút is.


Fűszerolaj

Hozzávalók: 500 ml napraforgó olaj, 100 g vegyes fűszernövény: kakukkfű, zsálya, rozmaring, oragánó, citromfű, stb. és egy szép üveg.


Az üveget használat előtt jó alaposan mossuk ki forró vízben, majd a frissen szedett fűszernövényeket vágjuk fel kisebb darabokra és tegyük bele az üvegbe, majd öntsük fel olajjal. Jól lezárva érleljük kb. egy hétig sötét hűvös helyen. Lezárva és hűtőbe téve akár 6 hónapig is tárolható.