A magas növésű lángvirágok egészen őszig díszítik kertünknek, virágai nem csak szépek, de illatosak is. A bugás vagy más néven évelő lángvirág (phlox paniculata) akár 150 cm magasra is megnőhetnek, virágai júniustól egészen szeptember közepéig nyílnak.

A virágok a színskála több színében is megtalálhatók, a fehér, a rózsaszín, a piros és az élénk lila színek a leggyakoribbak.


Ha egy alacsonyabb lángvirágot szeretnénk kertünkbe, válasszuk az árlevelű lángvirágot (phlox subulata) amely mindössze 15 cm magasra nő meg, de akár 50 cm széles is lehet. Valamivel magasabb a terpedt lángvirág (p.divaricata) amely 30-40 cm magas, és kék vagy liláskék virágai április és június között nyílnak.

Ha még nincs a kertünkben lángvirág, ősszel vagy kora tavasszal érdemes ültetni palántáról, majd a fiatal palántákat a szárasság idején érdemes kicsit gyakrabban öntözni. Ahhoz hogy a növény nyáron szinte folyamatosan virágozzon, fontos a talaj tápanyag ellátottsága, épp ezért az ültetéskor keverjünk a földjébe egy kevés komposztot, vagy humuszt.


Az árlevelű lángvirágot, a virágzás után érdemes kissé visszavágni, mert így újabb virágzásra serkentjük az anyanövényt, míg a magas lángvirágot ősszel érdemes visszavágni.

Ezt a gyönyörű színes évelő dísznövényt telepíthetjük vegyes évelő ágyásokba is, ideális társa lehet a kertben a margitvirág, a szarkaláb, és a kúpvirág. Ültethetjük csoportosan, de akár szoliter növényként is, kedveli a napos, vagy a kissé árnyékos részeket is, de fontos a tápanyag dús talaj, és a jó vízáteresztő képesség.


A töveket egymástól érdemes 30-50 cm távolságra ültetni egymástól, mert így idősebb korban sem fogják egymást elnyomni a növények.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!