(Punica granatum) Aprodite Zeusz felsége volt a termékenység, nőiesség és hűség istennője. A gránátalmát azért szentelték neki mivel nagyon sok mag fejlődik benne, így szimbolizálva a termékenységet. A legenda szerint Aphrodité maga is szívesen kertészkedett így az első tő gránátalmát maga ültette el Ciprus szigetén, amely később a sziget látványossága lett.

A hálás szigetlakók nagy becsben tartották az istenek ajándékát, hiszen az égi szépség igen ízletes és finom volt, sok féle ételt készítettek belőle. Így a gránátalma az óta is sok vallásnak a jelképe, pl. Salamon papjainak a ruháját is gránátalma díszítette. Innen indult el világhódító útjára ez az isteni gyümölcs, háborúkon, hódítókon szertartásokon keresztül a világ számos pontjára.

De még ma is sok hiedelem fűződik a növényhez, mert égőpiros színe miatt a szerelem egyik jelképe lett így az a lány, aki gránátvirágot kapott ajándékba egyben a szerelem üzenetét is kapta. A népi gyógyászatban is nagy szerepet kapott, többek között vesekő ellen, vérzéscsillapításra, lázcsillapításra, is használták, de kelmék festésére, és mustkészítésre is alkalmas volt.

Manapság újra kezd divatba jönni a gránátalma, és annak magja, amely szintén nagyon finom és ízletes. Ma a mediterrán vidékek egyik legjellegzetesebb gyümölcse a helyi piacokon, megtalálható Egyiptomban, Dél Amerikában, Afrikában és több Európai országban is.

Hazánkban is találkozhatunk vele piacokon, sőt a kertészetekben is, törpe vagy magas változatával, mert igen széles rokonsággal rendelkezik ez a fajta. A törpe gránátalma kb. 50-70 cm magas, míg a normál fajta akár 5 méter magasra is megnőhet. A virágok a nyár folyamán, a hajtáscsúcson jelennek meg, egy ilyen hajtások 5-6 virág is nyílik egyszerre.

Van, hogy egy virágon csak hím vagy nőnemű virágok nyílnak, de van, hogy mindkettő egyszerre van jelen. A termőrész cellákból áll, és csak akkor lesz finom ízletes termés a fán, ha a bibeszál 1 cm nagyobb és jól fejlett sárgászöld bibe szárban végződik.

A sikeres beporzás után fejlődésnek indul a termés, amely 6-12 rekeszes sok magvú, tömegük elérheti a 80 dkg.ot is. A termés héja éréskor sima fényes, lehet piros, fehéres, sárgás, vagy épp lilás színű fajtától függően. A magok száma egy terméskor több ezer is lehet, alakjuk és színűk szintén fajtánként változik.

A gránátalmát könnyedén tudjuk szaporítani hajtásdugványról, vagy magról. De ha van a közelünkben egy gránátalma fa, a tősarjakról a legkönnyebb szaporítani, amelyek a törzs mellől törnek fel. A fiatal gránátalmafákat az első évben védjük az erős fagyoktól, és a hideg huzatos helyektől, mert erősen károsodhatnak.

A magokat és a dugványokat is cserépbe ültessük el, és párás meleg helyen gondozzuk őket. Az erős kifejlett palántákat májusban ültessük ki a szabadba, napos fényes meleg kert részbe. A virágok júliustól késő őszig érnek folyamatosan, a nyár második felében a virágok és termés már együtt díszeleg a fán.

Aki kisebb kerttel rendelkezik, válassza a törpe gránátalmát, amely a teraszon egy nagyobb méretű dézsába is szépen fejlődik. A virágzás ideje alatt gondoskodjunk a megfelelő víz és tápanyag ellátásról. Az edényes növényeket télen vigyük 5-8 fokos telelő helyre, és csökkentsük le a locsolást, majd hagyjuk el a tápoldatozást.


A fiatal magról nevelt növényeket évente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe, így szépen fokozatosan fejlődik ki a gyökérrendszer is. Ezek a növények kb. az 5.-ik évben fognak virágot hozni, de ettől kezdve minden évben rendszeres virágzik és terem, ha elég napfényhez és meleghez jut.

A gránátalma ma már a szépségiparba is betört, hiszen rengetek vitamin és antioxidánst is tartalmaz, de a rákkutatásban is fontos szerepet kapott. Maga a termése és a magja süteményekhez-szörpökhöz, lekvárokhoz, és koktélokhoz is felhasználható. Nem hiába hívják az istenek gyümölcsének, hiszen nem csak és finom, de nagyon sok a szervezetünk számára hasznos anyagot is tartalmaz, így méltán vívta ki magának az elismerést.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!