A terebélyes széles koronájú cserszömörce tavasszal hozza az ovális leveleket, majd április végén megjelennek a sárgászöld virágok. Végül május végén elkezdenek a púderpamacsra emlékeztető termések is kifejlődni. A termés kocsányát hosszú vékony szőrök borítják, amelynek színe zöldből fokozatosan bordóra váltanak át.

Ősszel a fa szépségét a levelek adják meg, amelyek élénk rozsdabarnára, narancssárgára és vörösre színeződnek. A cserszömörce akár 4-5 méter magasra is megnőhet, akár csak a sárga cserszömörce, amely halvány kékeszöld lombozatával válik különlegessé.


A kertészetben ma már több fajtából is választhatunk, így pl. a bíbor vörös levelű Purpureust, vagy a mindössze két-három méter magasra megnövő Royal Purplet. A nagyobb kertekbe ültethetjük az akár 9 méter magasra megnövő amerikai cserszömörcét, amely már impozáns fára emlékeztet minket.

Bármely fajtát is választjuk kertünkbe, fontos számukra a napos hely, de sem az öntözés sem a talaj tápanyag ellátottsága nem számít nekik. Szoliter növényként mutat a legszebben, a bíbor vörös fajták ősszel lenyűgöző hatást keltenek.


Ültetés előtt ássunk a gyökérladba méreténél kétszer nagyobb gödröt, majd keverjünk némi komposztot a kiemelt talajhoz. Vegyük ki a növényt a konténerből, vagy erősen ütögessük meg a cserép oldalát és alját, hogy a földlabda meglazuljon. Tegyünk a gödörbe egy kevés komposzttal bekevert földet, majd helyezzük el a cserszömörcét úgy, hogy a gyökérladba felső része a talajjal egyszintbe kerüljön.

Végül töltsük fel a gyökérladba körüli részt földdel, alakítsunk ki egy öntözőtányért, és jó alaposan locsoljuk be a földet a növény körül. Az ültetéshez az ősz és a tavasz az ideális időpont, és az ültetés utáni évben öntözzük meg hetente egyszer a növényt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!