Öntözés:

Egy fiatal facsemete számára az egyik legfontosabb gondozási munka az öntözés. Az első öntözést rögtön az ültetés után kell megejteni, jó alaposan beáztatva a talajt növény körül. Főleg a tavasszal elültetet, facsemetéket kell rendszeresen locsolni, hiszen már májusban jöhet egy melegebb időszak, amikor a gyökerek hamar kiszáradnak. Így ebben az időszakban bőségesen öntözzük a földet a növény körül, egészen őszig. Amikor pedig egy fa gyökere növekedésnek indul már egyre kevesebb locsolásra van szüksége, így pár év múlva elég számára a természetes csapadék.

Gyomlálás

Szintén a fiatal fáknál fontos az állandó gyomlálás, mert a gyomok elszívják a fáktól a nedvességet, ezért legalább 1 méteres körben rendszeresen gyomláljuk ki a talajt a fa körül. A gyomok elszaporodását nagyban gátolhatjuk, ha a fa környékét beszórjuk fakéreggel vagy más mulccsal 5 cm vastagon. Ezek az anyagok nem csak a gyomok fejlődését gátolják, de tápanyaggal is ellátják a fát, és nyáron védik a fát a kiszáradástól.

Trágyázás

A fákat nem kell rendszeresen trágyázni, de két-háromévente egyszer nem árt, ha szerves vagy műtrágyával pótoljuk számára a fontosabb tápanyagot. Ősszel vagy kora tavasszal február elején szórjuk ki a tárgyát a fa köré, amelyet a csapadék juttat el a gyökerekhez.


Kitámasztás

Szintén a fiatal facsemetéknél fontos már ültetéskor gondoskodni egy erős támasztékról, mert amíg a fa gyökere még nem indul fejlődésnek és nem kapaszkodik meg a legkisebb széllökés is kifordítja a helyéről. A támasztékot később távolítsuk el a fa mellől, ha a fa már elég stabilan gyökeret eresztet.


Metszés:

A díszfáknál is fontos munkafolyamat a metszés akár csak a gyümölcsfáknál, bár itt főleg a szép forma és szabályos korona kialakítása a cél. A metszéssel bő virágzásra és szép egészséges levélzet növesztésre bírjuk a fát. A metszést már fiatal korban kezdjük el, ám fontos hogy ne vágjuk vissza az ágakat túlzottan, mert a túl lelkes nyírbálás több kárt okoz, a növényben mintha egyáltalán nem metszenénk.

Ha ezeket a gondozási munkákat betartjuk, a díszfáknál évek hosszú során keresztül díszítik kertünket és környezetünket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!