Aki csak egy közepes erkéllyel vagy terasszal rendelkezik, annak sem kell lemondania a zöldség termesztés örömeiről. Ma már hazánkban is megvásárolhatók a kisebb paradicsom fajták, mint pl.. a balkonparadicsom, vagy a koktél paradicsom, amelyeket akár magról akár kifejlett palántáról ültethetünk.

Az ültetéshez válasszunk, megfelel méretű edényt vagy dézsát és normál virágföldet keverjünk, be istállótrágyával majd ezt használjunk fel az ültetéshez. A trágya helyett használhatunk jó minőségű komposztot is, vagy ez nincs ültetés után pár hét múlva adagoljunk az öntözővízhez speciális műtrágyát vagy zöldség tápoldatot. Sajnos ha nem pótoljuk a növény számára megfelelően a tápanyagokat , a várt termés elmarad.


A palánták mellé szúrjunk le egy erős karót, amely meggátolja palánta eldőlését és az erősebb szélviharok idején a törését is. A helyes gondozás mellet a kis palántákból hamar erős nagyméretű növény fejlődik, amely virágzik, majd teremni kezd. Ha a növény eléri, az 1 méter magasságot csípjük vissza a vezérrügyet, mert így a növény a termésre és nem a növekedésre fogja minden erejét fordítani. Az így ültetett palántákat helyezzük el minél naposabb melegebb helyre, de védjük őket a széltől és a huzattól.


A kisebb fürtös paradicsomot és balkonparadicsom nagyon egyszerű termeszteni még egy balkonládában is, sőt akár pár egynyári dísznövénnyel is összeültethetjük őket. A tapasztalt kertészek paprikatermesztéssel is megpróbálkozhatnak, de természetesen nem a hagyományos fajtával. A teraszon ültethetünk chili paprikát, macska piros paprikát, míg a nagyobb teraszra dézsába akár kaliforniai paprikát is telepíthetünk.


Gondozásuk itt is ugyanaz, mint a paradicsomnál, a növényeket helyezzük, minél naposabb melegebb helyre öntözzük és tápoldatozzuk rendszeresen őket. Ha még mindig rendkezünk elég hellyel és szabadidővel valamint munkakedvvel, ültessünk a teraszra salátákat, karós babot, borsót, tűzbabot, vagy cukkinit, amelyek kevés gondozás mellett is bő terméssel ajándékoznak meg minket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!