A kerti laboda ( atriplex hortensis) Dél Európából és Közép Ázsiából származik innen indult el világhódító útjára, de sajnos ma már a spenót kiszorította a piacról. Régen a spenót helyett használták, de mára elfeledett kerti növény lett.

Egyéves növény, amely júliustól augusztus végéig virágzik, kiskertben is könnyedén termeszthető, kevés munkával is bő alapanyagot kapunk.

Talajban nem válogatós, szereti a napos fekvésű kerteket, de félárnyékban is szépen fejlődik, nyáron öntözzük bőven a földjét. A laboda saját magát szaporítja kertünkbe, vagyis ősszel elszórja magvait így jövőre újra kikel, ám ha szedni szeretnénk érdemes 3 hetente vetni a magokat így folyamatos lesz a termés is.


Étkezési célra a növény zsenge leveleit szedjük akár csak a spenótnál, és ugyanúgy kell elkészíteni főzeléknek. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és egészséges is, hiszen ásványi sókat és vitaminokat is tartalmaz.

További cikkek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!