Itt a növényeket, és a kert különböző építményeit is mértani pontossággal kell elhelyezni a térben, így rendezett és mértanilag pontos formát alakítunk ki.

A francia kertben lágy és pasztellszínű virágokat érdemes felhasználni, és a színeket ritmikusan kell alkalmazni. Több különálló, mégis egymással kapcsolódó teret érdemes kialakítani, és a kert két oldalának szimmetriában kell lennie egymással. Törekedjünk az egyszerű, szabályos, letisztult formákra, és vonalvezetésre. Valamint a francia kertben jól illenek a formára nyírt bukszusok, tiszafák, és levendulák.


A franciakertben a csobogó és a támlás padok fontos szerepet töltenek be, ám nem mindegy milyen jelegű padot helyezünk el a kertben. Gondoljuk végig hogy a pad színe, anyaga, formája hogyan illeszkedik a kert többi részéhez. Lehetőleg válasszunk természetes anyagot, pl. fából, vagy kovácsoltvasból készült bútorokat a kertbe.

A franciakertben gyakran lehet pergolát, vagy más kúszó növények futtatására alkalmas rácsokat látni, amelyekre, vadszőlőt, vagy lilaakácot is érdemes felfuttatni.


A sövényeknél a már említett bukszus kiváló sövény anyag lehet, de a mediterrán hangulatú levendulából is telepíthetünk sövénysort. A levendula bármely fajtája ideális lehet egy alacsony növésű, illatos virágzó sövénynek, amelynek a virágát ősszel levágva, megszáríthatjuk, így otthonukat is díszíti, dekorálja. Mivel a franciakertben a mértanilag pontos formák a jellemzők, a formára nyírt bokrok, elhelyezésével, máris franciakertet alkothatunk.


Ezek a bokrok, ma már a legtöbb kertészetben beszerezhetők, de saját magunk is kialakíthatunk ilyen növényt, bukszusból, tujából, fagyalból. A formára nyírt növényeket nevelhetjük edényben, de kiültethetjük a szabadföldbe, végleges helyére is.

Aki most szeretné a növény formáját kialakítani, elsőként próbálkozzon egy egyszerűbb formával, amely lehet egy kör, kúp, vagy gúla alak. A formára nyíráshoz fontos hogy a növény, sűrű és egészséges legyen, épp ezért az egy-két éves növény még nem alkalmas nyírásra. Érdemes ezeket a növényeket a növekedési időszakban, rendszeresen tápoldatozni, hogy így serkentsük az újabb hajtások kialakulását.


A nyár elején érdemes elvégezni az első alakító metszést, úgy hogy a friss hajtásokat vágjuk vissza a felére, úgy hogy közben az adott forma megmaradjon. A tél végén ismét érdemes egy alakító metszést beiktatni, de itt már csak keveset vágjuk le a növény hajtásaiból. Ahhoz hogy a növény kialakított formája megmaradjon,  folyamatosan  kell igazítani és nyírni a hajtások végeit.


A kert kialakításához a legideálisabb növények:

Borostyán, amelyet a fal mellé érdemes telepíteni. Amennyiben a borostyán nem fut fel a falra, hanem a földön indul fejlődésnek, egy cövekkel vagy deszkával érdemes a falhoz szorítani, de az is jó megoldás, ha egy vékony falécre tekerjük rá a hajtásokat, így támasztjuk le a fal mellé.

További növények, amelyek jól illenek a franciakertbe:

Taxus baccata, Hedera ,Rosa Buff Beauty,Lavandula angustifolia,Clematis,wisteria, rosa Madame.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!