Azt tudtam, hogy vagy túl kevés számukra a napfény, vagy a talaj minőségével van gond, így az idén elhatároztam készítek egy saját föld keveréket.

Mivel elég sok balkonládát, akasztós és sima cserepet kell megtöltenem virágfölddel, így én is a nagy áruházak akciós 50 literes virágföldjei közül szoktam zsák számra vásárolni.

Állítólag ezek a nagyon olcsó (50 liter 690Ft) virágföldek, gyakran út menti építkezésekről kitermelt földből készülnek, vagyis a tápanyag tartalmuk minimális. Talán épp ezért nem fejlődtek szépen a tavalyi virágok, hiába kaptak tápoldatot.

Kezdő kertbarát lévén, kíváncsi voltam mi a különbség egy 690Ft.-os virágföld, és egy kertészetben kapható 1200Ft.-os virágföld között.

Nos, a csomagoláson feltüntetett összetevők között nem sok, mindössze annyi, hogy a drágább virágföldben már műtrágya is van keverve, de állagban nagyon nagy a különbség.

Az akciós nagyon olcsó virágföldek gyakran össze vannak tapadva, alig lehet a rögöket szétszedni, míg a minőségi föld laza, morzsalékos, öröm vele az ültetés.

Nézzük mi került bele az én földkeverékembe:

Akciós virágföld valamelyik nagy áruházláncból vagy ismert barkácsáruházból: 50 liter 690Ft.

Marhatrágya, vigyázat tényleg erős szaga van, (vizelettel van átitatva) szintén bárhol kapható, ez biztosítja a növények számára a tápanyagot: 50 liter 850Ft

Kókuszvirágföld, amolyan instant virágföld, kicsit olyan, mint a kínai leves, csak vizet kell hozzá adni és már kész is.  Egy tejes doboz méretű téglaszerű valami, ami lazítja a virágföldet, magába szívja a felesleges nedvességet, így nem fogjuk túl locsolni a növényeket, és ha kell, tárolja a vizet, így a kiszáradás ellen is védi a növényeket. A téglát mindössze be kell áztatnunk egy vízzel teli vödörbe, amely szép lassan megszívja magát nedvességgel, a térfogata a duplája lesz, szétesik, és olyan lesz, mint a tőzeg. Én önmagában csak ebbe biztos nem ültetnék növényt, de a virágföld lazítására nagyon jó, így ezt is kevertem a földkeverékembe: 1 tégla 1200Ft a Tescóban.

Tőzeg:

A tőzeg célja ugyanaz, mint a kókuszrostté, lazítja a földet, ám azt a tippet kaptam egy kertészetben, hogy ebből csak keveset adjak a virágföldhöz, mert ha ez egyszer kiszárad, utána nagyon nehéz újra átnedvesíteni, így gyakran a növény pusztulását is okozhatja, erről inkább lemondtam. Bár gondolom a kókuszrost is hasonló lehet, idén kikísérletezem.

Végül a kedvencem a komposzt.

Bármennyi külföldi kertészeti műsort nézek, vagy könyvet olvasok, a komposzt használata  a kertbarátoknak amolyan szentgrál. Enélkül nincs kert, nincs szép növény. Itthon mindenki arról ír, hogyan tudunk otthon mi magunk komposztálni, de komposztot venni, vásárolni nem lehet.

Kerestem a nagyobb kertészetekben, nagyobb áruházakban, itthon komposztot nem lehet venni, de műtrágyát annál többet.

Végül az egyik útmenti kis kedvenc kertészetemben, ahol nem csak a növények szépek, de az eladók is nagyon kedvesek, rátaláltam a kincsre.

Tavaly vettem két zsák komposztot, és kiszórtam a kertbe, az ágyásokba, és idén tényleg már most tavasszal kicsattannak a növények az egészségtől. Esett a hó, volt jégeső áprilisban, de a rózsa már bimbós, a szarkaláb már 80 cm magas, a hagymások pedig gyönyörűek voltak.

Így a komposzt nálam minden évben jöhet a kertbe, tavasszal és ősszel. Ebből is kevertem a virágföldembe, de kaptak a rózsák, a liliomok, a levendula, a hortenzia, az árvácska.

1 zsák komposzt, súlyra nem tudom mennyi  de csak kiskocsival tudtuk a kocsihoz kivinni 1000ft volt.

Tehát így készült el az én spéci virágföld keverékem, de gondoltam még perlitre a tőzeg helyett, ami lazítja a földkeveréket, így a növények gyökere több levegőhöz jut. Érdeklődtem még az alginitről, ami egy talajjavító, de ez már túl sok lett volna a növények számára, aki rendszeresen trágyázza és komposzttal javítja a talajt, ott már nem kell az alginit, a balkonnövényeknek. Valamint még gondolkodom egy lassan lebomló műtrágyáról, a muskátlik, és petúniák számára, amely egy granulátum és az epernél már jól teljesített. A tavaly bekevert eperhez való granulátum, még az idén is benne van a virágföldben, így az eper is már virágzik.

Az arányokat nem néztem pontosan a keverésnél, de remélem, hogy idén a muskátlik és más balkonnövények is szépek és erősek lesznek, erről majd nyáron tudok nektek beszámolni.

Ezt olvastad már?

Kertészanyu:5 fantasztikus levendulás dekoráció otthonra!

Kertészanyu:Így készíts palackkertet páfrányokból

Kertészanyu: Balkonládáim első lakói az árvácskák

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!