Sok kertben láthatjuk, hogy hatalmas fekte gumiabroncsba vannak ültetve a virágok, műanyag színes flakonok lógnak a kerítésen, és bár szerencsére hazánkban nem divat, de azért találkozunk kerti törpékkel is.

Aranyosak helyesek és gyermekkorunkat idézik fel, ahogy álldogálnak az út menti kirakodó vásárban, hapci, tudor vidor, és más kerti törpék. Van, amelyik talicskát tol, van, amelyik gereblyézik, vagy épp bányászik.

Tényleg helyesen kedvesek, de amikor megvesszük és kitesszük a kertbe őket, érezzük, hogy valami nem stimmel. Ennek oka nem más, mint hogy egy olyan kertbe ahol csupa élettel teli dolog van virágok, fák, növények, borzasztó látványt nyújt bármilyen mű dolog, legyen az egy gumiabroncs, vagy egy kedves mű törpe. Szinte rikít a kontraszt az élő és a mű között! A gumiabroncsnak és a műanyag flakonnak is megvan a maga helye, de nem a kertünkbe.

A kerti törpék divatja néha fellángol, néha eltűnik, de vajon mit keres egy mű dolog egy élő lélegző kertben? Semmit! A legrosszabb, amikor egy már megkopott gipsz gólya netán hozzá illő béka díszeleg a kertbe, ami már egy kissé kopott a festék is félig lemállott róla, talán már a fél lába is hiányzik.

Nem lenne jobb valódi madarakkal és békával benépesíteni kertünket, és valódi madár énekre ébredni reggelente?


Száműzzünk minden mű dolgot kertünkből, felejtsük le a kannákat, a gumiabroncsot és a kerti törpéket, helyette használjuk természetes anyagot, fát, követ, és próbáljuk meg odacsalogatni az igazi élő állatokat kertünkbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!