Akár az erkélyen is nevelhetünk gyönyörű piros paradicsomot, vagy retket, hiszen ezek a növények egy nagyobb cserépben is szépen fejlődnek.

A konyhakertbe vethetünk retket, paprikát, paradicsomot, salátát, mert ezek vetése és gondozása is egyszerű. Aki nem szeretne tavasszal a megvetéssel időt és fáradtságot vesztegetni, látogasson ki egy közeli piacra vagy kertészetbe és vegyen kész palántát.

A ropogós retek szépen fejlődik napos vagy félárnyékos helyen akár a kertben akár egy nagyobb cserépben, vagy balkonládában is. A magokat már március végétől vethetjük, fészekben, kb. 5 cm távolságban. Ha egész nyáron szeretnénk élvezni a retek finom ízét, érdemes két hetes eltolással vetni a magokat Ha túl sűrűn kelnek ki a magok érdemes ritkítani őket, így már négy hét múlva szedhetjük és fogyaszthatjuk a zamatos retket.


A paradicsom termesztése sem kíván túl nagy gyakorlatot, ültethetünk balkon vagy nagy paradicsomot, pirosat, sárgát, feketét, kis vagy nagy termésűt kinek mi tetszik. A paradicsomot is nevelhetjük akár az erkélyen is, elég hozzá egy nagyobb méretű edény vagy dézsa, míg a balkon paradicsomot akár egy ládában is termeszthetjük.


A paradicsomot is vethetjük magról egészen május végégig, de itt is vehetünk kész palántákat. a virágzás után érdemes némi érlelet trágyával megszórni, valamint széltől védett, de napos helyre tegyük a paradicsomot, mert így fejlődik a legszebben.


Végül a paprika, amely szintén egy kis riadalmat kelt a kezdő kertészek körében, pedig a gondozása megegyezik a paradicsoméval. A titok itt is a napfényen és a megfelelő tárgyázásban van, így bátran termeszthetünk paprikát is a konyhakertben vagy a teraszon.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!