Nézzük miért érdemes saját brokkolit ültetni kertünkbe.

A brokkoli a földközi tenger vidékéről származik és a káposzta félék családjába tartozik. A francia, olasz és angol konyha közismert és kedvelt zöldsége, de más mediterrán országokban is előszeretettel fogyasztják.

A növénynek úgy, mint a karfiolnak levélrózsája van, de nem fehér, hanem gyönyörű zöld színben pompázik. A karfiollal ellentétben nem túl igényes növény, jól viseli a meleget, a hideget és az öntözést ellentétben a karfiollal, amely könnyen megbarnulhat a sok víztől, a brokkoli egyszerűbben termeszthető. A másik jó tulajdonsága hogy nem csak egyszer terem, mint a rokon zöldség, hanem folyamatosan hozza új friss hajtásait, így egészen őszig szüretelhetjük a friss és ízletes brokkolit.

A növényben sok a c vitamin, magas a rost tartalma, és az ásványi anyag tartalma is igen jelentős,és  a többi káposzta félével szemben sokkal könnyebben emészthető. A brokkolit akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, így egész évben egy magas rost és ásványi anyag tartalmú zöldséget tehetünk az asztalra a család részére.

Termesztése:

A magokat vagy a palántát állandó helyre ültessük. A legjobb, ha ősszel vagy tavasszal frissen trágyázott ágyásokba vetjük a magokat. A termesztésnél több lehetőség közül is választhatunk:

Tavasszal március közepén ültessük el a magokat szaporító ládába, és az így előnevelt palántákat helyezzük ki a szabadba április végén. Fontos hogy kellő fény érje a növényeket, más különben felnyurgult hajtásokat kapunk, félárnyékban nem lesz túl szép a termés. A palánták a vetéstől számítva kb. 5-6 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejletséget. Az így előnevelt palántákat ültessük ki a szabadba.

Ha lekéstük a márciusi vetést, akkor sincs gond, mert áprilisban még mindig elvethetjük a magokat a szabadba. Az ágyásba szórjuk el a magokat, terítsünk rá kb. 3-4 cm földet, és öntözzük meg őket, majd amikor 3-4 leveles palántává fejlődnek, ültessük őket egymástól 50 cm tőtávolságra. Figyeljünk oda a folyamatos gyomlálásra, mert könnyen túl szaporodnak a gyomok, érdemes sűrűn kapálni és gyomlálni.

A zöldségeknek ugyanúgy szükségük van a tápanyag utánpotlásra, mint a szobai dísznövényeknek, ezért érdemes tápoldatos vízzel, vagy más tápanyag utánpotlásra alkalmas szerrel megöntözni a növény tövét. Így biztos, hogy egészséges és erős termést kapunk egész idő alatt.

Ha étkezési célra szeretnénk a brokkolit ültetni és termeszteni, figyelni kell arra is mikor szedjük le a növény levélrózsáját. Nem csak a levél rózsa, de a levele, és a szára is fogyasztható. A növény nyáron nagyon gyorsan fejlődik ezért érdemes naponta figyelni és a megfelelő állapotban szüretelni. A levélrózsák akkor a legfinomabb, amikor még nem nyíltak szét, de már kellően kifejlődtek. Ha ezt az időpontot elmulasztjuk, akkor a levél rózsa szétnyílik, és sárga virágzat borítja el a növényt, de ilyenkor már nem lehet fogyasztani a növényt. Ha mégis elmulasztottuk leszedni a brokkolit időben és virágba borult a növény, vágjuk le minél hamarabb a virágzatot, így újabb levélrózsákat hajt a növény hamarosan.


A brokkoli friss fiatal levélrózsáit elég 5-10 percre forró vízbe tenni, mert ha túlfőzzük, elveszti az értékes tápanyag forrásait. Ne fűszerezzük túl az ételt, a legjobb fűszer a fokhagyma, a fehérbor, és a citromlé. Íme, egy nagyon finom és ízletes brokkoli krém leves receptje:

Sajtos brokkoli krém leves

Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej hagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 húsleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 15 dkg edami sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, kis ideig pároljuk. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát és a tejszínt belerakjuk, 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a krumpli megpuhul. A levest mixerrel pépesítjük, beletesszük a tejszínt és a sajtot. Ha a sajt elolvadt, ehetjük.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!