A padlizsán eredetileg Indiából származik, de ma már számos Európai országban közkedvelt konyhai zöldséggé vált, köztük hazánkban is egyre többen hódolnak a padlizsán szenvedélynek.

Maga a növény egynyári kb. 70-80 cm magasra megnövő szúrós szárú növény, amelynek a megnyúlt tojás alakú élénk lila színű termését fogyasztjuk. Maga a termés nem túl jellegzetes ízű épp ezért sok mindennel harmonizál, így változatos finom receptek készíthetők belőle. A piacon vagy a zöldségesnél azt a padlizsánt vásároljuk, meg amelyiknek a héja fénylőn lila a kocsánya pedig még zöld.


De vajon mitől olyan különleges még a padlizsán?

Nos, maga a termés tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, és a héja rengeteg antioxidánst is tartalmazz. Ha a húsából pakolást készítünk, és azt ráhelyezzük a fájó gyulladt testrészre, mint gyulladás és fájdalomcsökkentő is segítségünkre lehet.


Emellett igen magas a víztartalma így nyáron a nagy melegben egy igen könnyű mégis magas víztartalmú étel válik belőle, télen pedig egy valódi vitamin és ásványi anyag bomba lesz belőle. Diétázók és fogyókúrázók is elkészíthetik, hiszen magas a rost tartalma, de alacsony a zsírtartalma, persze ne rántva, hanem párolva számít diétás ételnek.

Ha kertünkben sikerült padlizsánt termeszteni, az érett gyümölcsöt szedjük le és lehetőleg pár napon belül használjuk fel. Készíthetünk belőle rakott, vagy rántott padlizsánt, de a híres padlizsánkrém is kiváló. A töltött padlizsánba tehetünk darált húst, tojást, fűszereket, tejföllel leöntve ki hogy szereti.

Magját kora tavasszal vessük, el kis tejfölös pohárba majd a kis palántákat ültessük ki a szabadba, ha már elég erősek. Elvirágzás után kb. 50-60 nap múlva már szedhető is a finom ízletes padlizsán.

A padlizsánt számtalan formában lehet elkészíteni, érdemes egész évben rendszeres fogyasztani.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!