Sajnos beköszöntött az ősz a hőmérséklet csökken, a nappalok egyre rövidülnek. A szabadban tartott növények éjszaka hamar megfáznak, így akinek még van, a kertjében szobanövény vigye be védett helyre, mert éjszaka megfáznak.

A növények leveleit töröljük le, ha szükséges ültessük át friss földbe, majd tisztán vigyük be a lakásba. Érdemes átvizsgálni a leveleket hajtásokat nincs –e rajta kártevő nehogy bevigyük a lakásba.

Télire, ha van rá lehetőség tegyük a növényeket egymás mellé, világos helyre, de a fűtőtesttől minél távolabb. A cserepek alá tegyünk kavicsos vagy agyaggranulátumot, így a száraz levegőt kissé párásíthatjuk. Csökkentsük le ősszel a locsolást, és hagyjuk el a tápoldatot, így növényeink kipihenik magukat.


Kertészetekben, virágboltokban is kapható egy furcsa barnás kis golyócska, aminek a neve agyaggranulátum.

Kertbe és cserepes növényekhez is felhasználható! Célja talajtakaró, vagyis dekorációs célokat is szolgál, de ezen kívül megakadályozza a gyomok kinövését, és a vízháztartásban is nagy szerepet játszik.

Nyáron a nagy melegben, ha a cserép tetejére szórunk, egy réteg granulátumot megakadályozza a föld és a gyökerek gyors kiszáradását, télen pedig a száraz fűtött szobában párásít a növény számára és a túllocsolást is meggátolja. A kertben is hasznos hogy nyáron a vízigényes növények talajrétege ne száradjon ki túl gyorsan. Tehát télen, nyáron egyaránt hasznos célt szolgál, növényeink helyes gondozásához.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!