hétfő, 26 június 2017

Mindjárt itt a tavasz, készülhet az illatos ibolyatorta és a kandírozott rózsaszirom!

Sütés, főzés közben igazi kihívás az alapanyagokkal kísérletezni, szeretjük megvariálni a nagyi receptjét, belecsempészni új ízeket, illatokat. A természet hihetetlen széles palettán kínálja a lehetőségeket, ám egy bizonyos határon túl csak kevesen merészkednek.

Pedig a kulináris élvezetek nem a konyhakertben érnek véget, a fokhagyma, a bors és a majorana után is van élet. Csak várd ki Halmos Mónika virágkonyháját március 4-én a Konyhakiállítás nagyszínpadán. Garantáljuk, hogy meg fogsz lepődni!


Igen, jól olvastad, VIRÁGkonyha, vagyis virágok, amiket meg lehet enni.
Bármennyire hajmeresztő ötletnek is tűnhet elsőre, jobb, ha tudod, nem a Michelin-csillagos éttermek séfjeinek úri hóbortjáról van szó. A virágok fogyasztása egyidős az emberiséggel. Egészen az ókorig visszanyúlóan találni recepteket régi szakácskönyvekben. Rómában például kitüntetett figyelmet szenteltek a rózsának, mint az egyik legerősebb afrodiziákum, és az örök fiatalság kivonata rendszeresen fogyasztották. Az urbanizációval - a gyógynövényekhez hasonlóan - a virágok konyhai felhasználása is visszaszorult, ám napjainkban egyre többen fedezik fel újra a színes, illatos virágok ízében rejlő lehetőségeket.
Ízelítő gyanánt jöjjön most négy ehető virág, amivel biztosan nem nyúlsz majd mellé!


Ibolya    
A tavasz első hírnöke, az illatos ibolya, számtalan régi szakácskönyvben szerepel az alapanyagok között. Dobos C. József 1900-as évekbeli cukrászati könyvében például ibolyatortát találni. Emellett osztrák-magyar vonatkozása is van, több olyan ibolyás recept létezik ugyanis, ami Sissi királyné révén maradt fent. A kandírozott ibolyát kifejezetten ő hozzá kötik. A lila növénykének különösebb gyógyhatása nincs, kifejezetten az íze és az illata miatt kerül az ételekbe. Elsősorban édességekhez használatos, sorbet, túrókrém és szörp is készül belőle, de érdemes kísérletezni az ibolyával salátákba, tavaszi fűszerezésű sajt és fűszervajakban is.


Rózsa
Ez a csodálatos, ezer színben tündöklő növény az egyik legnépszerűbb ehető virág Európában. Egyfelől kimeríthetetlen lehetőség kínálkozik a felhasználására, másfelől nagyon hosszú ideig, május közepétől egészen a késő őszi fagyokig hozzá lehet jutni a kertekben. Rózsából számtalan színű és illatú létezik, az ízük pedig ennek köszönhetően más és más. Kiváló afrodiziákum, de emellett frissítő hatása is van, nem véletlenül tartják a rózsát az örök fiatalság szimbólumának. Díszítésre, frissen, vagy kandírozva is használják, készíthetsz belőle szörpöt és lekvárt, de szinte bármilyen desszertet izgalmasabbá tehetsz vele. Sós fogásokhoz is illik, szuperül kombinálható csilivel vagy borssal.
Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, annak a saját gondozású kert vagy a balkonláda jelentheti az alapanyagok forrását.


Sarkantyúka
Elképzelhető, hogy többször szembe találkoztál már vele a tányérodban, csak nem tudtad, hogy finom. Az éttermek gyakran használják díszítés gyanánt, vagy salátába, ám a legtöbben nem merik megkóstolni, inkább kipiszkálják az ételből. Pedig a sarkantyúvirág amellett, hogy gyönyörű élénksárga színekben pompázik, nagyon különleges ízzel is rendelkezik. Valószínűleg a férfiak kedvenc ehető virága lenne a sarkantyúka, mert csípős, tormára emlékeztető aromája van. Megbolondíthatsz vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül használható. Virága mellett levele is ehető, szóval szeld bele azt is a salátába.


Levendula
A rózsa és a levendula fej-fej mellett haladnak a legnépszerűbb ehető növények versenyében, de egy hajszállal szinte mindig a levendula vezet a mezőnyben. Határozottan ez az egyik legközkedveltebb ehető virág hazánkban, körül lengi egyfajta misztikum, illetve nagyon kellemes bársonyos ízt ad az ételeknek. Elsősorban az édességek fűszerezéséhez használhatod, különleges aromája lesz tőle a kekszeknek, kevert tésztáknak, gyümölcsös desszerteknek. Plusz jó tulajdonsága, a nyugtató, görcsoldó hatása, ezért a levendulaszörp fogyasztása kifejezetten jótékony hatású.


Gyere és nézd meg élőben, hogyan készül egy igazi virágos fogás!
A színes, illatos virágok tányéron való felbukkanásának történetét Magyarországon egyes egyedül Halmos Mónika kutatja. Mónika szakmája szerint virágkötő és dísznövénykertész, de 25 évvel ezelőtt saját kedvtelésére beleásta magát az ehető virágok világába. Ez idő alatt megszerzett tudását előadásokon, workshopokon igyekszik átadni, de számtalan publikációt és könyvet is írt a témában.
Az idei Konyhakiállításon Halmos Mónika személyesen is jelen lesz, és egy bemutató keretében téged is beavat a virágkonyha rejtelmeibe. Szóval kedves kísérletező kedvű konyhatündérek, a lehetőség adott, március 3-5. között a Budapest Arénában vár rátok az ország legtrendibb lakberendezési rendezvénye a Konyhakiállítás! A háromnapos eseményen a legújabb konyhabútorok és konyhagépek, tengernyi konyhai eszköz, kellék, komplett enteriőrök és rengeteg felejthetetlen gasztropillanat is lesz.
Érdemes előre regisztrálni a www.konyhakiallitas.hu oldalon, mert konyhabútort és konyhagépet is nyerhettek, az egyik szerencsés pedig egy különleges telefonfülke hűtőszekrénnyel dobhatja fel otthonát.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így neveljünk a vetőmagból szép és egészséges növényeket! 1 rész.

Új, három részes sorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet egy picike magból szép, erős növényt nevelni. A sorozat első részében a vetőmagokról lesz szó, hiszen már a vetőmag vásárlásánál sok mindent tehetünk azért, hogy sikeres legyen a magvetés és palántanevelés.

Bővebben...:

Fűszerkert kialakítása

Kedves Szakértő! Segítséget szeretnék kérni hogy gyógy és fűszerkertet hol és hogyan célszerű kialakítani? Segítségét előre is köszönöm.
Bővebben...:

Hogyan hosszabbítsuk meg kertünk szépségét?

Bár a nyárnak lassan már vége, egy kis praktikával meghosszabbíthatjuk a kerti növények virágzását! Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása!

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény. Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Páfrányok a kertünkben

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...:

A citromfa szaporítása

Amikor megvásárolunk egy citromfát, és haza visszük, szépen gondozzuk, azt várnánk, hogy szép nagy citromok teremjenek   rajta. De sokszor még csak nem is virágzik a citromfánk. Mi lehet az oka? Bővebben...:

Ismerjük meg a zöldségnövények tápanyagigényét!

A növények egészséges fejlődéséhez a megfelelő tápanyagellátás szükséges, ám ehhez ismernünk kell a növények különböző talaj illetve tápanyagigényeit. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: