Komposztot a hazai kertészetekben igen ritkán lehet kapni, de kertünkbe mi magunk is előállíthatjuk ezt az értékes tápanyagot, méghozzá teljesen ingyen. Sokan nem is gondolnák, hogy a konyhai zöldség tisztítás végén megmaradt hulladék, vagy egy üres tojáshéj milyen kincs lehet a komposztban.

A komposztálásnál nem egy bűzös gusztustalan szemétdobra kell gondolni, hiszen egy jól kezelt komposzt szagtalan.

Keressünk, a kert egyik távoli sarkában egy sarkot ahol majd kialakíthatjuk a komposztálót. Akinek csak kisebb kertje van, megvásárolhatja a kertészeti áruházban kapható kisméretű műanyag komposztálót is, így feltűnés nélkül tisztán lehet komposztálni. Soha ne tegyük a hulladékot teljesen zárt edénybe, mert a komposztnak szánt hulladéknak érintkeznie kell a talajjal, hogy a lebontást végző állatok és baktériumok bejussanak a hulladék közé.


A másik fontos tényező hogy a komposztáló mindig jól megközelíthető legyen, hiszen gyakran talicskával kell a hulladékot odahordani.

A másik nagy kérdés a hobbikertész számára hogy mi kerüljön a komposztra. Szinte bármi, ami szerves anyag, legyen szó konyhai hulladékról, tojáshéjról, papír tojástartóról, fűnyesedékről, levágott ágakról, vagy elszáradt levelekről. Az ősszel lehullott avar is hasznos lehet, bár ezt előtte érdemes kissé kiszárítani és felaprítani.


Amikor egy réteg hulladékot dobunk a komposztra mindig fedjük be egy réteg termőfölddel, és gazt vagy beteg növényt ne tegyünk a komposztra, mert a gyomnövény mag, itt újra kikel,és a fertőzés is megmarad.


A komposztot évente többször célszerű átforgatni, mert így levegőt jutattunk a szerves anyagba, enélkül a komposzt rothadni kezd. Egy vasvilla segítségével két vagy háromhavonta egyszer forgassuk át a halmot jó alaposan. A nagyobb kertészetekben ma már olyan szert is megvásárolhatunk, amely felgyorsítja a komposztálás folyamatát, de általában egy év alatt lesz a hulladékból ismét illatos tápanyag dús kerti föld.


A komposztban sok kis hasznos rovar és állat dolgozik azon, hogy ebből a hulladékdombból egy jó termőföld legyen, ezek közül talán a leghasznosabb a földi giliszta. Ezek a kis állatok szó szerint keresztül kasul túrják a komposztot, és amellett hogy lebontják, a hulladékot még levegőztetik is azt. Ha esetleg nincs a kertünkben elég földigiliszta, egy horgászboltban könnyen vehetünk pár tucattal.


Egy jó komposzt kb. 9 hónap alatt érik be, bár ekkor még földesedik el teljesen, mégis több tápanyagot tartalmazz, mint egy év múlva.

Tehát ekkor már nyugodtan kiszórhatjuk az ágyásokba a saját gyártású komposztot, amely így tápanyag dús jó minőségű talajt biztosít a növényeink számára.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!